Tomislav Nikolic dao ostavku na stranacke funkcije

Started by KaBoom, 08-09-2008, 03:53:33

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Novi radikal u "Napred Srbijo"
| Izvor: Tanjug
Beograd -- Poslanièka grupa "Napred Srbijo" saop¹tila da se tom klubu pridru¾io jo¹ jedan poslanik Srpske radikalne stranke.

Novi èlan ovog kluba je Jelena Budimiroviæ iz Sremske Mitrovice. Poslanièki klub "Napred Srbijo", koji je formiran posle raskola u SRS, sada broji 19 poslanika. Ta grupa navodi da se iz dana u dan poveæava broj odbora SRS i odbornika u skup¹tinama gradova i op¹tina koji prelaze na stranu Tomislava Nikoliæa.

U saop¹tenju je navedeno da je vi¹e od 90 odsto odbornika radikala u skup¹tinama op¹tina Zajeèar, Soko Banja i Boljevac podr¾alo Nikoliæa.

Taj klub tvrdi da je takva situacija i u Pomoravskom okrugu - u Jagodini i Æupriji su svi odbornici SRS u¹li u odbornièki klub "Napred Srbijo", kao i veæina odbornika u Paraæinu, Despotovcu i Rekovcu.

b92

KaBoom

©e¹elj u dogovoru sa Hagom razbio radikale?

Predsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav ©e¹elj postigao je dogovor sa Ha¹kim tribunalom da namerno izazove raspad svoje stranke, a da zauzvrat bude osuðen na osam godina zatvora.

Na taj naèin ©e¹elj bi odmah po izricanju kazne bio osloboðen po¹to bi u tom sluèaju veæ imao odslu¾ene dve treæine kazne, tvrdi "Fokus" u izdanju za subotu.

Izvor lista iz SRS-a, koji je insistirao na anonimnosti, istièe da se ©e¹elj po izlasku sprema da gradi imid¾ muèenika, koji je osuðen i odle¾ao kaznu, ali i kao jedinog srpskog lidera koji je pobedio Ha¹ki tribunal.

"©e¹elj se u pripremi ovog plana svim silama trudio da odugovlaèi suðenje i da kompletan rok provede u istrazi u Hagu. Da je tako, govori i informacija da je ©e¹elj Tomislavu Nikoliæu, prilikom pro¹logodi¹nje posete, rekao: 'Tomo, udario si mi no¾ u leða'", tvrdi izvor lista.

Ovo se, prema pisanju lista, dogodilo nakon ¹to je Nikoliæ vi¹e puta izjavio u medijima kako je nepravedno da se toliko ote¾e sa suðenjem ©e¹elju, ¹to je lider SRS-a definisao kao no¾ u leða, jer se upravo pripremao za dogovor sa Ha¹kim tribunalom, pa mu je odgovaralo otezanje sa suðenjem.

Kada je pao dogovor, kako tvrdi "Fokusov" izvor, ©e¹elj je iz Haga izdavao naredbe suprotne onima koje je Nikoliæ nameravao da sprovede.

"To je radio perfidno. Prvo bi se saglasio sa Nikoliæem, a onda, kada bi ovaj iza¹ao u javnost sa stavovima radikala o saradnji sa EU i slièno, ©e¹elj bi svojim poslu¹nicima u stranci naredio da izaðu sa suprotnim stavom i tako kompromituju Nikoliæa", navodi list.

Izvor "Fokusa" konstatuje da je na kraju ©e¹eljev plan i uspeo, pa je cepanje stranke nazvao ideolo¹kim razlazom sa Nikoliæem, a ispalo je da vojvoda broji dane kada æe na dogovorenu slobodu.

©e¹elj se nalazi u Hagu od 2003. godine, gde je dobrovoljno oti¹ao nekoliko dana pre nego ¹to æe biti ubijen premijer Srbije Zoran Ðinðiæ.

(MONDO)

dirigent

Vid , vid kakva kombinatorika! A zanima me u cijem je interesu jos takva nagodba , ako postoji, sem u interesu Seseljeve koze. To se nigde u tekstu ne pominje , a mislim da je bitno da bi prica popila vodu.

Bred

taman sam pomislio da je izvor press . ili  kurir ...  :K2:

ne verujem u ovo ...
:wall:

KaBoom

@dirigent: Pa valjda on izlazi iz Haga, a za uzvrat EU dobija Srbiju bez radikala - protivnika ulazka Srbije u EU. Bar pre su se protivili... Otkud znam. I meni je èudno, ali eto - pi¹e Mondo! :K2:

Bred

Nikoliæeva Srpska napredna stranka
| Izvor: Beta, Tanjug
Beograd -- ©ef poslanièkog kluba "Napred, Srbijo" Tomislav Nikoliæ najavio je osnivanje stranke koja æe se zvati Srpska napredna stranka.

Na konferenciji za ¹tampu u Skup¹tini Srbije, Nikoliæ je rekao da æe ta stranka nastupati kao opozicija, ali da na politièkoj sceni Srbije neæe imati neprijatelje, veæ politièke suparnike. Nikoliæ je izjavio da je njegova nova stranka spremna da se stavi u funkciju odbrane ha¹kog optu¾enika, lidera Srpske radikalne stranke Vojislava ©e¹elja.

"Bez obzira ¹to se sada tvrdoglavo pona¹a i seèe grane na kojima sedi, Vojislavu ©e¹elju poruèujem da sam spreman da Srpsku naprednu stranku stavim u funkciju njegove odbrane", rekao je agenciji Beta Nikoliæ, doskora¹nji zamenik predsednika SRS-a.

Nikoliæ je rekao i da "©e¹elj vrlo dobro zna da postoje segmenti njegove odbrane koje niko drugi ne mo¾e da uradi".

On je dodao da æe Srpska napredna stranka imati negativan stav prema Ha¹kom tribunalu i da ne vidi naèina za nastavak saradnje, posle svega ¹to se tamo de¹ava.

"Mi imamo toliko srpskog ponosa da ka¾emo - ili æete od toga napraviti sud ili Srbija vi¹e u tome ne ¾eli da uèestvuje", rekao je Nikoliæ.

On je jo¹ rekao da svaki dr¾avljanin Srbije koji se nalazi u Ha¹kom tribunalu zaslu¾uje da ga Srbija brani, prvenstveno Vojislava ©e¹elja.

Nikoliæ, koji je bio donedavni zamenik predsednika Srpske radikalne stranke, posle sukoba sa liderom te stranke Vojislavom ©e¹eljom, podneo je ostavku na sve stranaèke funkcije.

On je, sa grupom poslanika, osnovao poslanièki klub "Napred, Srbijo", nakon èega je iskljuèen iz SRS-a, kao i svi koji su mu pri¹li.

b92



:news:
Vuèiæ uskoro sa naprednjacima
Izvor: Veèernje novosti
Beograd -- Zvanièno pristupanje Aleksandra Vuèiæa Nikoliæevim “naprednjacima” trebalo bi da bude u utorak, saznaju nezvanièno “Verèernje novosti”.


Kako navodi taj list, biv¹i generalni sekretar SRS-a je u stalnom kontaktu sa èelnim ljudima buduæe Srpske napredne stranke, za koju je dobrim delom napisao i program. Izvori “Novosti“ potvrdili su da se Vuèiæ u èetvrtak sastao sa Tomislavom Nikoliæem, a veæ u petak bi u Novom Beogradu trebalo da uèestvuje na operativnom sastanku sa koordinatorima SNS-a.

Kako saznaju “Novosti“, Vuèiæ je, zajedno sa Borislavom Peleviæem i ostalim prvacima kluba “Napred, Srbijo”, finansirao ¹tampanje pristupnica i èlanskih karata.

Prema analizi naprednjaka, na njihovu stranu pre¹lo je najmanje 75 odsto odbora SRS-a ¹irom Srbije.

b92



:news:
PRESS
VUÈIÆ DOVODI MAJU GOJKOVIÆ U SNS!

Aleksandar Vuèiæ od utorka i zvanièno u Nikoliæevom SNS-u, u svoju novu partiju dovodi i biv¹eg gradonaèelnika Novog Sada i nekada¹njeg potpredsednika radikala Maju Gojkoviæ


Aleksandar Vuèiæ æe od utorka i zvanièno pristupiti Srpskoj naprednoj stranci Tomislava Nikoliæa. Meðutim, Vuèiæ u novu stranku dovodi i biv¹eg gradonaèelnika Novog Sada Maju Gojkoviæ, koja æe formalno postati èlan najkasnije do osnivaèke skup¹tine stranke, koja je zakazana za 21. oktobar, otkriva Press.

Vuèiæ: Saèekajte utorak, sve æe biti jasno

Aleksandar Vuèiæ nije ¾eleo za Press ni da potvrdi, ali ni da demantuje da æe od utorka i zvanièno preæi u stranku Tomislava Nikoliæa, kao i da u naprednjake dovodi Maju Gojkoviæ.

- Mogu da vam ka¾em da je sve dogovoreno, ali ne ¾elim da otkrivam i ¹ta. Saèekajte utorak, nije to tako daleko, pa æe sve biti jasnije. Doneo sam odluku gde i na koji naèin æu nastaviti svoje politièko delovanje i tu æu odluku saop¹titi u utorak. Vidimo se na konferenciji za novinare - rekao je Vuèiæ.

Prema saznanjima Pressa, Vuèiæ je u poslednjih nekoliko dana uspeo da ubedi Maju Gojkoviæ „da joj je mesto u stranci Tomislava Nikoliæa", ali i nove èlanove naprednjaka, pa i samog Nikoliæa, da bi, bez obzira na to ¹ta se ranije de¹avalo, trebalo da prime Maju Gojkoviæ. Jedan od Vuèiæevih najbli¾ih saradnika preprièava za Press kako su tekli pregovori sa biv¹im gradonaèelnikom Novog Sada.

SRS nema perspektivu

- Vuèiæ je sa Majom Gojkoviæ razgovarao nekoliko puta od kada je napustio SRS. Istina je da naprednjacima treba Maja, jer ona i dalje ima veliki uticaj, pogotovo u Novom Sadu i Vojvodini, kao ¹to je istina da je Maja svesna da joj je mesto kod Nikoliæa. Bilo je, meðutim, problema ubediti Nikoliæa da odmah primi Maju Gojkoviæ, jer on vrlo dobro zna sve njene mane i vrline i zbog toga se malo premi¹ljao. Maja neæe zajedno sa Vuèiæem pristupiti naprednjacima, veæ æe se to dogoditi najkasnije do osnivaèke skup¹tine 21. oktobra. Kod Nikoliæa je veæ Igor Miroviæ, nekada¹nji voða novosadskih radikala - ka¾e sagovornik Pressa.

On dodaje da je plan da Vuèiæ na konferenciji za novinare u utorak saop¹ti da pristupa novoj stranci Tomislava Nikoliæa.

- Aleksandar Vuèiæ se nijednog trenutka nije dvoumio da li da ostane u SRS ili da preðe kod Nikoliæa. On posle odlaska Nikoliæa vi¹e nije video nikakvu liènu perspektivu niti ideju kod radikala. A i o tome koliko Vuèiæ zanima radikale najbolje govori podatak da kada je on podneo ostavku, Vjericu Radetu je jedino zanimalo da li je potpisao blanko ostavku na mesto odbornika u Skup¹tini Beograda. Njima je va¾nije jedno odbornièko mesto nego Aleksandar Vuèiæ. To je sada prava slika radikala - navodi na¹ izvor.

Na pitanje za¹to onda Vuèiæ nije odmah do¹ao kod Nikoliæa, na¹ sagovornik obja¹njava da je jedan od razloga to ¹to Nikoliæ o odluci da napusti SRS nije prvo obavestio Vuèiæa.

- Da se Nikoliæ konsultovao sa Vuèiæem pre nego ¹to je doneo odluku da napusti SRS, sve bi bilo mnogo lak¹e. To je i trebalo da uradi, a ne da sam na preèac odluèi da ode, a potom zove Vuèiæa da krene za njim. Pa, nije Vuèiæ mali! I dok nije bio kod Tome, Vuèiæ je radio „iz senke" za naprednjake, polako je prevodio jedan po jedan odbor radikala na stranu Nikoliæa - navodi na¹ izvor.

Fakti

n Maja Gojkoviæ je napustila SRS poèetkom novembra 2007, kada je oformila svoju grupu graðana u Novom Sadu

n SRS je 4. marta ove godine izbrisala Gojkoviæevu iz evidencije èlanova stranke

n Vest da je Maja Gojkoviæ iskljuèena iz radikala saop¹tio je Igor Miroviæ, koji se danas takoðe nalazi u Srpskoj naprednoj stranci

n Maja Gojkoviæ je na poslednjim lokalnim izborima u Novom Sadu osvojila sedam od ukupno 78 odbornièkih mesta

On dodaje da æe dojuèera¹nji generalni sekretar SRS-a biti zamenik predsednika stranke, dok æe Maji Gojkoviæ biti ostavljeno jedno od potpredsednièkih mesta naprednjaka.

Nikoliæ sa ambasadorima

- Naprednjacima nisu problem kadrovi, nego novac za osnivanje stranke. Nikoliæ je trenutno u lo¹im odnosima sa jednim brojem biznismena u Srbiji, ali je dobio ponudu iz inostranstva da mu obezbede novac. Meðutim, Nikoliæ je to odbio. On je do sada razgovarao sa ambasadorima gotovo svih zapadnih zemalja u Beogradu, koji izuzetno pozitivno gledaju na formiranje nove stranke u Srbiji. I drugo, niko ne ¾eli da od naprednjaka napravi stranku u kojoj æe biti samo oni koji su pre¹li iz SRS-a, veæ da se u nju dovede veliki broj uticajnih liènosti - ka¾e Vuèiæev saradnik.

S. MARJANOVIÆ

Bred

Osnivanje Srpske napredne stranke
| Izvor: B92, Beta, Tanjug
Beograd -- Na osnivaèkoj skup¹tini Srpske napredne stranke Tomislav Nikoliæ izabran je za predsednika, a Aleksandar Vuèiæ za zamenika predsednika te stranke.


Tomislav Nikoliæ i Aleksandar Vuèiæ (FoNet, arhiva)
Na Skup¹tini koja se odr¾ava u beogradskom Centru "Sava" iza "zatvorenih vrata", izabrano je i Predsedni¹tvo stranke koje broji dvadeset èlanova i, kako je reèeno, do izbora Glavnog odbora partije za ¹est meseci, obavljaæe funkciju tog tela.

Èlanovi Predsedni¹tva izmeðu ostalih su Jorgovanka Tabakoviæ, Bo¾idar Deliæ, Borislav Peleviæ, Oliver Antiæ, Brana Crnèeviæ, Igor Miroviæ, Zoran Bingulac... Osnivaèka skup¹tina æe od 18 sati biti otvorena za javnost.

Poèetkom septembra Nikoliæ je podneo ostavku na sve funkcije u SRS-u, posle èega je sa grupom poslanika te stranke oformio poslanièki klub "Napred Srbijo", a zatim i registrovao SNS 10. oktobra, predajom vi¹e 10.000 potpisa osnivaèa stranke.

Inaèe, Tomislav Nikoliæ bio je i jedini kandidat za predsednika partije.

Zamenik predsednika koordinacionog odbora te stranke, Aleksandar Vuèiæ, renije je rekao da æe osnivaèkoj skup¹tini prisustvovati oko 9.000 ljudi, meðu kojima su i predstavnici ambasada SAD, Rusije, dr¾ava-èlanica Evropske unije i drugih zemalja.

"Za kandidaturu je, inaèe, potrebno, po privremenom poslovniku, svega sto potpisa, ali oèekujemo da æe biti vi¹e od 3.000 potpisa", objasnio je Vuèiæ.

"Kandidat za predsednika Srpske napredne stranke biæe Tomislav Nikoliæ. Oèekujemo da aklamacijom delegata bude izabran na to mesto, a onda æe Tomislav Nikoliæ predlo¾iti svog zamenika, o kome æe, takoðe, imati pravo da glasaju svi delegati”, rekao je on.

KaBoom

Todoroviæ odbio sastanak sa amerièkim ata¹eom

Predsednik Odbora za odbranu i bezbednost Skup¹tine Srbije Dragan Todoroviæ odbio je da primi vojnog ata¹ea Ambasade SAD Erika fon Ter¹a. Funkcioneri SRS ne sastaju se sa zvaniènicima zemalja koje su priznale Kosovo, obja¹njava se u saop¹tenju te stranke.

"Buduæi da je Va¹ington kreator stvaranja NATO dr¾ave Kosovo i predvodnik kampanje za njeno priznaje èime se ozbiljno ugro¾ava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, Dragan Todoroviæ je odbio da se sretne sa vojnim ata¹eom SAD", pi¹e u saop¹tenju Srpske radikalne stranke.

SRS podseæa da je "principijelni stav" da se funkcioneri te stranke ne sastaju sa zvaniènicima dr¾ava koje su priznale nezavisnost Kosova i Metohije.

U saop¹tenju je navedeno da je prijem kod predsednika Odbora za bezbednost zvanièno zatra¾en iz kancelarije vojnog ata¹ea Ambasade SAD u Beogradu 17. oktobra.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Odkud njemu uop¹te ta funkcija? O Bo¾e... :roll:

Bred

malo ti je offtopic poruka al ajde ...

imaju oni odbor za bezbednost ...  :wink:

KaBoom

Sorry... Nije namerno. Ali i Nikoliæa i dalje svrstavam u radikale i sve ih skupa dr¾im u jednoj ¹erpi, pa je to proizvod mog posta. Nemoj zameriti. :wink:

Odakle mu taj odbor, sunce mu ¾areæe??? Taj èovek ne ume reèenicu lepu da sklopi, a ovamo odluèuje o buduænosti Srbije? Pa kontam da bi vi¹e politièkih poena skipio da se na¹ao sa njima i izneo im svoj stav, nego ¹to ga je odbio i dodatno ocrnio Srbiju. Kreten, nema ¹ta... Bravo! Radikali pomozite nam da uðemo u 15 vek. Turci su zakon. Je*e¹ Ameriku, zapadnu evropu, kapitaliste i sve ¾ivo. ®ivela Srbija do Tokija.

Bred

Dakle, radikali su izabrali Todorovica da im bude sef i sa tim Todorovic vec 10tak godina ucestvuju u politickom zivotu Srbije ...  :wink:

Drugo, opozija i vlast su se dogovorili da veci deo odbora pripadne opozicija a da se opozicija medju sobom dogovori ko ce biti na celu kog od tih odbora, tako da su radikalima zapali najvazniji odbori posto su i oni bili najjaca opoziciona partija ..  :wink:

KaBoom

Aaaa, tako znaèi to ide. Pa dobro. ©ta je tu je. Trebali su Radetu da stave, da baci kletvu na amere, buhahaha! :K2:

AL-Samlud

Posmatram vas ovde...vas radikale i naprednjake... i smejem se. Potpuno ste mi smesni. Sto se tice Tome Nikolica taj je za posmatranje. Covek koji izda svog kuma o njemu sve najgore. A za one koji misle da ovo nije izdaja, neka mi objasne sta je izdaja. Ako ovo sto je gospodin T.N. uradio nije izdaja, onda bi izdaja ostala u domenu teorije. Eh da...jos nesto...Ako su odredjene osobe zenskog pola bacale kletve na Nikolica, kakve to veze ima sa Seseljem. Seselj mu sigurno nije bacao kletve. Nikolic pomislja da preuzme poziciju umerene desnice koju sad drzi DSS.  Malo morgen!

mirror-girl

Ma sve je to: "kes,kolica i smekerica",svako gleda da svoju bulju sto bolje pozicionira,a sto se tice izdaja,puca im mnogo...Jedno je sigurno:sve se vraca i placa,tako da ako nekog izradis,ocekuj povratnu reakciju! :indi:

Bred

Ti ludi, Toma kaze da su ove bacale kletve po nalogu Sekija.

I po cemu je ovo izdaja, m?

:hm