"Statut za razvoj a ne separatizam"

Started by KaBoom, 10-09-2008, 04:37:55

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

KaBoom

10. septembar 2008. | 02:56 | Izvor: B92 
Beograd -- Vladajuæa koalicija smatra da æe novi statut Vojvodine biti "ekonomski motor", kao i da nemaju osnove optu¾be za separatizam.

Do 15. oktobra Autonomna pokrajina Vojvodina bi trebalo da dobije novi Statut, èime æe se zaokru¾iti ovla¹æenja pokrajinskih vlasti. Predstavnici vladajuæe koalicije u Vojvodini su izjavili u emisiji "Uveæanje" B92 Info da æe taj dokument biti ekonomski motor Vojvodine, ali i cele Srbije.

Kada koalicija koju vodi DS usaglasi konaèni nacrt dokumenta, krajem septembra, on æe biti predstavljen javnosti, i uæi æe u proceduru. Prema novom statutu, Vojvodina æe dobiti vlasni¹tvo nad imovinom, finansijsko osiguranje, i nove nadle¾nosti institucija.

"On mora da obuhvata sve one razvojne mehanizme kao ¹to je razvojna banka, i druge institucije. Cilj je novo pobolj¹anje infrastrukture, otvaranje novih radnih mesta. Statut mora da bude dalji pokretaè razvoja na¹e pokrajne", ka¾e Bojan Pajtiæ, predsednik Izvr¹nog veæa Vojvodine.

Predlagaèi ka¾u da je novi Statut u skladu sa Ustavom Srbije. Opozicija kritikuje predlog kao separatistièki. Du¹an Bajatoviæ iz SPS-a ka¾e da su te kritike usmerene protiv razvoja Vojvodine i cele zemlje. On je optu¾io Srpsku radikalnu stranku da ne nudi nikakvu alternativu evropskom razvoju.

"Ako treba neèiji dolazak na vlast da znaèi promociju primitivizma, navijaèkih strasti i neznanja, siroma¹tva, bede, i to treba da bude nova srpska politièka elita - gde æe ona voditi Srbiju? Ako neæemo u Evropu, onda - ¹ta je alternativa? Tu alternativu ne mo¾ete da naðete ni u crtanom filmu", ka¾e Du¹an Bajatoviæ, predsednik Pokrajinskog odbora SPS.

Svaki region bilo koje dr¾ave u Evropskoj uniji mo¾e da uzme velika sredstva za razvoj iz fondova Unije. Predlagaèi smatraju da æe novi statut pomoæi Vojvodini u tom poslu, i dodaju da i drugi delovi Srbije treba da imaju istu moguænost.

"Za¹to bi Vojvodina bila bolja od moravskog regiona sa sedi¹tem u Ni¹u, ili od ©umadije, ili bilo kog drugog kraja Srbije. Mi treba da pomognemo ovim statutotm da nove regije koje æe pre ili kasnije nastati na teritoriji Srbije krenu na¹im putem. Jer ono ¹to mi ¾elimo za Vojvodinu, ¾elimo i za druge regione u Srbiji", smatra Bojan Kostre¹, zamenik predsednika LSV.

Kada predlog Statuta bude pro¹ao vojvoðanski parlament, o njemu æe se izja¹njavati poslanici Skup¹tine Srbije.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ajmo sad malo decentralizacija... :wink:

Bred

Decentralizacija da, do odredjene granice. Ne treba nam opet novi Milosevic i kolektivno nacionalno osvescivanje naroda kada dogori do baldzaka ...

Inace, grozim se tolikog potenciranja "Vojvodjana", "vojvodjani ovo, vojvodjani ono", toliko im je smetalo da se Klinicki centar Srbije u NSu tako zove pa su ga odmah preimenovali u Klinicki centar Vojvodine ...  :nene:

Ne, ne , ne svidja mi se nimalo pogotovo sto smo imali problem sa separatizmom i znamo kako se to zavrsilo ...  :dole:

KaBoom

E vidi¹, a ima i obrnuti primer - Naftna industrija Vojvodine je preimenovana u NIS! A sve bu¹otine i izvori gasa su na teritoriji pokrajine... Neke ljude to malo i dotièe, prosto kao da im je oteto, al æute, ¹ta æe.

Ne verujem da je moguæ neki separatizam u Vojvodini. Zaglavili smo sa Srbijom i to je to! :K2: ©alim se... :wink:

Videæemo, pominje se i fotelja u Briselu i sva¹ta, ali ne u smislu cepanja od Srbije, veæ kao pokrajina, kao neka "privredna jedinica", da se tako izrazim. I Nemaèke pokrajine ili republike, ¹ta li su, imaju tako fotelje, kao i druge dr¾ave. A nema nikakvog odvajanja. Samo se svako bori za sebe. Neæe BG da se bori za vo¹u ili pomoravlje, veæ æe recimo vo¹a imati fotelju, mo¾da ni¹ za pomoravlje, KG za ¹umadiju itd... Tako sam ja to bar shvatio. Ma bole me, samo kad bi se bolje ¾ivelo...

Bred

Drugo je Vojvodina a drugo Nemacka. Nemacka nije imala niti ce imati probleme sa Kosovom kao sto smo mi bili. PA sta sad to znaci, da samo Vojvodjani treba da zive jer se u Vojvodini zaboga nalazi i nafta i zito itd itd a mi ostali treba da pocrkamo?? Ne moRe to tako ... :nonono:  :wink:

Adonis_Vernalis

Quote from: Bred on 11-09-2008, 13:43:47
Drugo je Vojvodina a drugo Nemacka.

Na opstu zalost, tako je. Nemacka je federacija, a Vojvodina samo pokrajina u Republici Srbiji, koja nije organizovana po federalnom principu (mislim na Srbiju, mada ni Vojvodina nije federacija Srema, Banata i Backe). Sva druga poredjenja su - neumesna.

Nemacka nije imala niti ce imati probleme sa Kosovom kao sto smo mi bili.

I ovo je tacno. Nemacka nikada nije imala ogromnu, a rastucu nacionalnu manjinu, koja je pritom imala pretenzije na njenu teritoriju. No, Nemacka je imala neke druge probleme... da ne pominjem sitnice od svega dva svetska rata vodjena na njenoj teritoriji (dobro, sta su trazili, to su i dobili, ali problem je problem)... Nemacka je, jednostavno, imala probleme velikih, istorijskih nacija koje mi nikada nismo imali, niti mozemo imati. Jer smo mala nacija. Najstarija u Univerzumu, a i sire, ali mala. Jako mala. Mnoooogo pametna, ali sklona nejedinstvu: dva Srbina - tri partije, a najmanje cetiri pogleda na svet. Jedno mislimo, drugo govorimo, trece radimo, cetvrtom se nadamo, a peto dobijemo. Nijanse su odredjivale da li ce pobediti Engleska, ili Nemacka. Da su Nemci pobedili u Prvom svetskom ratu, do Drugog mozda ne bi ni doslo. Da je nemacki jezik postao zvanicni u EU, umesto engleskog, a sanse su bile skoro 50:50, nesto bi vec drugacije bilo. No, spekulacije, spekulacije...

Mada, ako brzorastuci Turci dobiju status nacionalne manjine u Nemackoj, mozda ce se neki od Osmanovih potomaka opsetiti da bi se mogao na vr' novosagradjenog minareta od 250 m visine popeti i zapevati, onako milozvucno, da ti sve neki zmarci krenu niz kicmu... Turska, Turska, od Berlina do Kurska... Onda ce i Nemci dobiti svoje Kosovo. Ali, to ne mozemo da im pozelimo, jer nam ne ide u prilog. Da bi se geografski spojili Berlin i Kursk, opet ce neke transverzalne linije obuhvatiti i Srbiju, jer je toga uvek bilo... a ja se ne bih voleo probuditi jedared, nabijen na digitalni kolac... jer ni Turci vise nisu Osmanlije, i ne lacaju se zasiljene suve drenovine, no nauke i tehnologije. Jer su i Turci veliki i istorijski narod.

PA sta sad to znaci, da samo Vojvodjani treba da zive jer se u Vojvodini zaboga nalazi i nafta i zito itd itd a mi ostali treba da pocrkamo??

A ovo, jednostavno, nije lepo.

Bred

takodje nije lepo toliko insistiranje od vojvodjana da je to NJIHOVO zito i NJIHOVA nafta i ko zna sta ne jos a to nisam primetio samo kod kabuma vec i kod drugih ds-lsv orijentisanih vojvodjana ....  :wink: :>:

Adonis_Vernalis

Brede, od ovolikog posta, ti se u'vatio bas za ono sto nije lepo... ccc...

Bred

pa morao sam da preciziram zasto sam to tako napisao na sta ste Vi reagovali da nije lepo ...  :wink:

Takodje me brine vec ranije pokretane inicijative Madjarske o navodno ugrozenim ljudskim pravima Madjara u Vojvodini ...  To mi se ne svidja. Jednostavno ne kriju da imaju aspiracije prema Vojvodini a to su pokazali i u II svetskom ratu onim sto su u toj istoj Vojvodini radili ....  :ohwell:

Jednostavno, nama ce uvek biti otvarana nova zarista, mozda ne sad ali za 20-30-50 god svakako a sve ovo je uvertira u taj proces... Mocnicima ce uvek trebati neki razlog i nacin da kazne neposlusne Srbe jer smo mi uvek bili neposlusni i uvek cemo biti . A uvek smo i pi*ali uz vetar, tako da ne sumnjam da cemo tako i nastaviti ...  :wink:

KaBoom

A ne, Srpska je '¹enica! Nisu je uzgajali u Vojvodini, veæ u pomoravlju. Nafta izvire kod Kru¹evca, a ne u Banatu... Pa naravno da je Vojvoðansko! Nego èije!? Ah da, mo¾da je Beograðansko... Za¹to se ova zemlja zove Srbija a ne Beograd, kako bi trebalo i prilièilo? Uuuhhhh Beograðaniiii... Kako veæ ka¾e onaj u "Vratiæe se rode"... :K2:

©ala malo... Elem, mislim, kad se ka¾e Vojvoðansko, to se vi¹e odnosi na samu "podelu" Srbije interno. Niko ne ka¾e da je to vlasni¹tvo dr¾ave ili republike Vojvodine, veæ kao region. Kao recimo ¹umadijski sir. A sir se pravi i u drugim delovima Srbije. Vi¹e da se odredi neko geografsko poreklo, nego da se bilo ¹ta separati¹e... Pa i Hrvatska ima zagorje, dalmaciju, istru, baranju itd... Ima dalmatinske novine, a ne Hrvatske novine, naprimer! Jel se bilo ko separati¹e? Ima i Italija siciliju, severnu, ju¾nu Italiju koje imaju veliku razliku u razvoju i standardu, pa opet niko ne pominje cepanja. ©to ne bi mogli da imamo regione u Srbiji, pa kad ka¾em ¹umadija, da se zna gde i ¹ta... Ali verovatno smeta ono "autonomna pokrajina"... A i op¹te je poznato, ¹to se neko vi¹e protivi, onda ba¹ inat se ne¹to forsira...

Evo, ja sam mo¾da tako nekako odgojen ovde, mada mogu da ka¾em da je ogromna veæina ljudi takvih pogleda... Recimo, imam cimere iz Paraæina, oti¹li za vikend kuæi, vrate se i ja ih pitam "¹ta ima novo u Srbiji"? Oni me pogledaju i ka¾u "a gde smo sad"? Ali ovde ljudi ka¾u Srbija za centralnu Srbiju, a Vojvodina je Vojvodina... Interna podela, niko ne ka¾e da Vojvodina nije dr¾ava Srbija. Ako ode bilo ko u inostranstvo neæe reæi da je iz Vojvodine, veæ iz Srbije... Nadam se da razumete ¹ta sam hteo da ka¾em...

frckica-j

Sve je to lijepo KaBoom, ali koliko ja nas Srbe poznajem, ako se podijelimo na taj naèin, zagovaranjem pokrajina, uskoro æemo se podijeliti i stvarno. Uvijek je tako bilo. Svi ne¹to hoæemo svoje. Nikako zajednièko. Za razliku od Nijemeca, Italijana ili bilo kojih drugih.
Mada, koliko su i oni slo¾ni i to je upitno. Nijemci iz sjevernih pokrajina mrze, doslovce, one iz ju¾nih. Smatraju ih varvarima. Samo su dovoljno pametni da znaju da ako se iscjepkaju neæe imati tako sna¾nu dr¾avu. ©to mi Srbi nikad nismo nauèili. 

Bred

Eto, rece i frcka ono sto svi mi (sem tebe kabum) pisemo na ovoj temi ... :wink: :K2:

A to da mene pitas-kako je bilo u Srbiji, video bi (tj cuo) sta bih ti odgovorio ...  :djavo :>: :dole:

:>:

KaBoom

Ne bih te pitao kako je bilo u Srbiji, Srbija jo¹ postoji. Pitao bih te kako je u Srbiji? :K2:

©ta da ka¾em frckica-j, tako je kako je. Posledice svih de¹avanja na ovom prostoru. Silnih ratova, koji su doveli do raznih podela, cepanja, odvajanja svega i svaèega... Nije Beograd pobego od njih, veæ obrnuto. Ne znam za¹to stvarno. :sarcasm: To je ba¹ jedan divan grad sa prelepim devojkama. :wink:

Bred

Objavljen Statut Vojvodine
| Izvor: Beta, Politika, Tanjug, Veèernje novosti
Beograd, Novi Sad -- Vladajuæa koalicija usaglasila je tekst Statuta Vojvodine, koji objavljuje dana¹nja “Politika“.

List je naveo da æe umesto zakonskih odluka, pokrajinski parlament donositi skup¹tinske odluke, a da je Panèevu, ipak, dat status centra pokrajinske uprave.

"Politika" je podsetila da bi narednih dana, nakon ¹to ga jo¹ jednom "proèe¹ljaju" rukovodstva stranaka vladajuæe koalicije ili njihovi poslanièki klubovi u pokrajinskoj skup¹tini, predlog nacrta trebalo da bude upuæen na dvonedeljnu javnu raspravu i istovremeno objavljen na sajtu Skup¹tine Vojvodine.

Sva mi¹ljenja, primedbe i predlozi tokom javne rasprave mogu se dostaviti do 30. septembra 2008. Koordinacionom telu ili pojedinaèno poslanièkim grupama u Skup¹tini AP Vojvodine koje su predlagaèi nacrta.

O nacrtu i sugestijama sa javne rasprave, vojvoðanski poslanici æe raspravljati na sednici zakazanoj za 14. oktobar, dan pre isteka zakonskog roka, a zatim tekst novog statuta ide u Skup¹tinu Srbije, podsetio je list.

Predlog nacrta Statuta Vojvodine usaglasile su poslanièke grupe u vojvoðanskom parlamentu Za evropsku Vojvodinu, Maðarska koalicija, SPS - PUPS - PVRER (Pokret "Vr¹aèka regija") i LSV - Zajedno za Vojvodinu, podsetila je "Politika".

Opozicione partije - DSS, Nova Srbija i SRS - koje, kako list pi¹e, nisu imale uvid u radnu verziju nacrta Statuta, veæ su detalje saznale iz medija, iznele su o¹tre kritike na neka idejna re¹enja.

Opozicija je zamerila vladajuæoj koalicioji ¹to je predlo¾ila da se umesto Izvr¹nog veæa Vojvodine koristi naziv pokrajinska vlada, kao i da se pokrajinskom parlamentu da ovla¹æenje da donosi "pokrajinske zakonske odluke".

U prvom èlanu nacrta Statuta AP Vojvodine, koji je objavila "Politika", navedeno je da je Vojvodina autonomna pokrajina graðanki i graðana koji u njoj ¾ive u sastavu Republike Srbije, nastala na osnovu posebnih nacionalnih, istorijskih, kulturnih i drugih svojstava svoga podruèja, kao vi¹enacionalna, vi¹ekulturalna i vi¹ekonfesionalna demokratska evropska regija, integrisana u evropski sistem regiona.

Autonomna Pokrajina Vojvodina je autonomna teritorijalna zajednica u Republici Srbiji.

U nacrtu je navedeno da se teritorija Pokrajine sastoji od geografskih oblasti Baèke, Banata i Srema, a ne mo¾e se menjati bez saglasnosti njenih graðana izra¾ene na referendumu.

Odluka o promeni teritorije doneta je ako je za promenu glasala veæina od ukupnog broja biraèa upisanih na teritoriji AP Vojvodine.

AP Vojvodina ima simbole, zastavu i grb. Skup¹tina AP Vojvodine ureðuje izgled i upotrebu simbola pokrajinskom skup¹tinskom odlukom.

Glavni grad AP Vojvodine je Novi Sad.

Navedeno je da AP Vojvodina saraðuje sa teritorijalnim zajednicama i drugim oblicima autonomija drugih dr¾ava u okviru spoljne politike Republike Srbije i uz obavezu po¹tovanja njenog teritorijalnog jedinstva i pravnog poretka, kao i da AP mo¾e biti èlan evropskih i svetskih udru¾enja regiona.

AP Vojvodina preko svojih organa donosi Statut i odluèuje o promeni Statuta, donosi pokrajinske skup¹tinske odluke i druga op¹ta akta, kojima, u skladu sa Ustavom, zakonom i Statutom, ureðuje oblasti iz svoje nadle¾nosti i pitanja od pokrajinskog znaèaja, izvr¹ava pokrajinske skup¹tinske odluke i donosi propise za njihovo sprovoðenje.

Predlo¾eno je AP donosi svoj bud¾et i zavr¹ni raèun, osniva organizacije, agencije, javna preduzeæa i ustanove, fondove, privredna dru¹tva, u cilju vr¹enja poslova AP Vojvodine i vr¹i nadzor nad njihovim radom, ustanovljava pokrajinska odlikovanja, priznanja i nagrade fizièkim i pravnim licima, ureðuje druge oblasti i pitanja propisana Ustavom, zakonom i Statutom.

U nacrtu je navedeno i da pokrajinska vlada utvrðuje i vodi politiku u okviru prava i du¾nosti AP Vojvodine u oblastima njene izvorne nadle¾nosti, u okviru osnova koje utvrðuje Skup¹tina i izvr¹ava zakone, ako je za to ovla¹æena.

nastavak -> http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=09&dd=19&nav_category=11&nav_id=319480

KaBoom

Evo malo op¹irnije, kako na to gledaju pojedine politièke partije...

Izvor: http://www.vesti.rs/izvor/Predlog-novog-nacrta-Statuta-Vojvodine-Regionalizam-separatizam-ili-nesto-trece.html

NOVI SAD - Predlog novog nacrta Statuta Vojvodine, koji bi se uskoro trebao naæi na redovnom zasedanju skup¹tine Vojvodine, izaziva veliki broj polemika kako u medijima tako i na vojvoðanskoj i na srpskoj politièkoj sceni. Nova Srbija saop¹tila je danas da je predlog Statuta Vojvodine suprotan Ustavu Srbije i da ima za cilj "stvaranje dr¾ave u dr¾avi", a direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov ocenio je da nacrt buduæeg statuta Vojvodine "predstavlja pomak u odnosu na prethodni, ali da ne daje pokrajinskoj administraciji osetno veæa ovla¹æenja".

Podseæajuæi da novi Statut Vojvodine, koji je predlo¾ila Demokratska stranka, predviða da Izvr¹no veæe Vojvodine promeni ime u Vladu Vojvodine i pravo da Skup¹tina Vojvodine mo¾e da donosi zakone, Nova Srbija ocenuje da se time "direktno kr¹i Ustav i politièki destabilizuje Srbija".

Stranka istièe da su ovla¹æenja Vojvodine precizno i jasno definisana Ustavom Srbije, a da predlog novog Statuta znaèi "direktno i nedvosmisleno vraæanje na Ustav SFRJ iz 1974. godine".

"Prema novom Statutu Skup¹tina Vojvodine dobija pravo da ureðuje pitanja od republièkog znaèaja, da predla¾e mre¾u sudova na svojoj teritoriji i da osniva svoja predstavni¹tva u inostranstvu", ¹to je, tvrdi NS, "direktno u suprotnosti sa Ustavom Srbije".

Funkcionalna autonomija

"Stvaranje funkcionalne autonomije Vojvodine kao i dalja decentralizacija Srbije samo su izgovor za ostvarivanje autonoma¹kih i separatistièkih ciljeva Lige socijaldemokrata Vojvodine, kao predizbornog obeæanja Demokratske stranke", navodi NS.

Ta stranka istièe da predlog Statuta Vojvodine predstavlja stvaranje dr¾ave u dr¾avi, da se mora povuæi i da ne sme biti predmet rasprave u Skup¹tini Vojvodine.

"Vi¹e je nego jasno da na ovaj naèin DS nastavlja svoju politiku diskontinuiteta i odrièe se dr¾avnih i nacionalnih interesa Srbije, odreðenih u vreme vlade Vojislava Ko¹tunice, stvarajuæi nova ¾ari¹ta po modelu Kosova i Metohije, preæutnim priznavanjem misije Euleks", navodi se u saop¹tenju NS.

Popov: Pomak u odnosu na prethodni statut

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov ocenio je danas da nacrt buduæeg statuta Vojvodine predstavlja pomak u odnosu na prethodni, ali da ne daje pokrajinskoj administraciji osetno veæa ovla¹æenja.

"Dokument je korak napred u poreðenju sa jo¹ uvek aktuelnim Statutom Vojvodine koji, meðutim, ne donosi ni¹ta bitno novo. Ogranièen je Ustavom Srbije, a neke terminolo¹ke novine su poslu¾ile da se Vojvodini vrati dostojanstvo", dodao je on u izjavi Tanjugu.

©ta su obele¾ja dr¾avnosti?

Popov smatra da promena imena izvr¹nog organa pokrajine, koji vi¹e neæe biti Izvr¹no veæe, veæ vlada Vojvodine, ne predstavlja obele¾je dr¾avnosti.

"Nije to ni pravo da Vojvodina ima svoja predstavni¹tva u inostranstvu, jer je ta moguænost data i svakom preduzeæu ili komori", rekao je on povodom usagla¹avanja nacrta pokrajinskog statuta u tamo¹njoj vladajuæoj koaliciji.
Popov, meðutim, ukazuje i na niz pozitivnih delova nacrta statuta, koji, kako je rekao, "fleksibilnije" tretiraju pojedina prava preneta sa Republike na Pokrajinu, a koja su bila navedena i u setu tzv. omnibus zakona.

"Pozitivno je i uno¹enje u tekst novih pokrajinskih institucija, poput ombudsmana, Saveta nacionalnih zajednica i Stalne me¹ovite delegacije, kao spone izmeðu pokrajinskih i republièkih organa, gde je ranije bilo mnogo problema", rekao je direktor Centra za regionalizam.

Prema njegovom mi¹ljenju predlog da se formiraju upravni okruzi Srem, Banat i Baèka ne predstavlja vid decentralizacije, veæ samo oblik dekoncentracije vlasti.

"U Srbiji imamo 29, a od toga u Vojvodini sedam okruga, s tim da se najavljeni pokrajinski upravni okruzi delimièno poklapaju s veæ postojeæim", zakljuèio je Popov.

LDP: Novi Statut ne donosi Vojvodini sadr¾insku autonomiju

Potpredsednik Skup¹tine Srbije iz Liberalno demokratske partije Judita Popoviæ izjavila je danas da se nova verzija Statuta Vojvodine ne razlikuje puno od ranijih statuta i da Vovodini ne donosi sadr¾insku autonomiju.

"Ovaj tekst statuta ne razlikuje se puno od ranijih statuta Vojvodine. Su¹tinski nema nekih bitnijih promena ¹to se autonomije Vojvodine tièe. Smatramo da je ovo samo jedan mali korak u nekim malim promenama ¹to se autonomije tièe, ali sigurno ne i znaèajan ", rekla je Popoviæ Tanjugu povodom usagla¹avanja nacrta pokrajinskog statuta.

Privreda ostaje "neslobodna"

Ona je istakla da se Vojvodini, prema novom predlogu Statuta, ne daje sloboda u pogledu razvoja privrede i institucija, kao i da, prema njemu, Vojvodina ima samo formu autonomije.

"Sadr¾aj je daleko od onog ¹to bi Vojvodina zaslu¾ila iz raznoraznih razloga", istakla je Popoviæ i dodala da Vojvodina mora da ima "su¹tinski znaèajnu i sadr¾insku autonomiju".

Decentralizacija dr¾ave, prema njenim reèima, ne bi smela da se zavr¹i samo na izme¹tanju centra odluèivanja iz Beograda u Novi Sad, nego da se i dalje ¹iri i pribli¾ava graðanima koji ¾ive u Vojvodini.

"Smatramo da dajuæi mnogo veæu autonomiju Vojvodine, ¹to se ne de¹ava, sigurno bi i Srbija imala od toga koristi. Su¹tinski autonomije ne mo¾e biti sve dotle dok se Vojvodini upuæuje sedam odsto od bud¾eta Srbije, a da pri tome Vojvodina puni bud¾et republike sa 40 procenata", rekla je ona.

Ona je istakla da je su¹tina u tome da se Vojvodini da, odnosno vrati, zakonodavna, izvr¹na i sudska vlast.
"Mi po ovom statutu toga nemamo, a smatramo da je to zaista potrebno da bi ta autonomija imala sadr¾aj", zakljuèila je Popoviæ.

SRS: Statut Vojvodine protivustavan

Srpska radikalna stranka ocenila je danas da je nacrt Statuta Vojvodine protivustavan i da se njime Vojvodini omoguæava da dobije obele¾ja dr¾ave.

"Odredbe takozvanog 'vojvoðanskog ustava' su u suprotnosti sa Ustavom Srbije, posebno sa èlanovima 182. i 183. koji reguli¹u pojam i nadle¾nosti autonomnih pokrajina", pi¹e u saop¹tenju SRS i istièe da je dr¾ava du¾na da za¹titi svoju teritorijalnu celovitost.

Radikali navode da je osnivanje predstavni¹tava Vojvodine u inostranstvu i uvoðenje termina Vlade Vojvodine "prvi korak ka formiranju nove dr¾ave na teritoriji Srbije".

SRS ukazuje da formiranje vojvoðanske Akademije nauka i umetnosti i davanje moguænosti da se samo na tom delu teritorije Srbije graðani referendumom izjasne o pojedinim pitanjima "koja bi mogla da budu i separatistièkog karaktera jasno pokazuje da se sledi veæ oprobani plan razbijanja Jugoslavije".

SRS je pozvala predsednika Srbije Borisa Tadiæa i Demokratsku stranku da "spreèe cepanje Srbije i da od Vojvodine ne stvaraju novu dr¾avu", ka¾e se u saop¹tenju povodom usagla¹avanja nacrta vojvoðanskog statuta u vladajuæoj veæini u pokrajini.

Korhec: Maksimum moguæeg

Pokrajinski sekretar za upravu, propise i nacionalne manjine Tama¹ Korhec ocenio je da nacrt novog statuta Vojvodine, u èijoj izradi je i sam uèestvovao, predstavlja najvi¹e ¹to dopu¹ta Ustav Srbije.

"Ustav je utvrdio okvire vojvoðanske autonomije, a na¹ zadatak je bio da maksimalno iskoristimo date moguænosti. Sem toga, jo¹ u pripremnoj fazi morali smo da predlo¾imo takav dokument koji æe dobiti podr¹ku veæine i u Skup¹tini Srbije", dodao je on u intervjuu dana¹njem "Maðar sou".

Prema njegovim reèima autori teksta su istovremeno morali da vode raèuna o interesima i potrebana graðana Vojvodine, o doprinosu funkcionisanju pravne dr¾ave unutar Srbije i o evropskim integracijama i daljem razvoju.
Korhec je kritièare danas objavljenog radnog teksta podelio u dve grupe, smatrajuæi da ni jedni ni drugi nemaju valjane argumente.

"Jedni smatraju da predlo¾eni statut predstavlja sredstvo izgradnje dr¾ave, odnosno odvajanja Vojvodine od Srbije, dok su drugi ubeðeni da pokrajinske institucije predstavljaju duplikat republièkih, èime se samo poveæava ionako skupa administracija", naveo je Korhec.

Egere¹i: Statut je presek politièke realnosti u Srbiji

Predsednik Skup¹tine Vojvodine ©andor Egere¹i ocenio je danas da je predlo¾eni Statut pokrajine presek politièke realnosti u Srbiji, omeðen re¹enjima novog Ustava iz 2006. godine.

Zamerke koje su iz nekih krugova veæ izreèene povodom nacrta tog dokumenta "te¹ko su shvatljive jer ovaj Statut ne mo¾e da bude iznad propisanih ustavnih odredbi ali istovremeno se ne mo¾e iæi ni ispod ovla¹æenja koja su pokrajini Ustavom data niti bi pokrajinsko rukovodstvo bilo spremno da tako ne¹to prihvati", rekao je Egere¹i.

Predlo¾eni Statut, o kojem je postignuta saglasnost vladajuæe veæine u pokrajini, "nije optimalno re¹enje koje bi pokrajinskim organima omoguæilo da jo¹ kvalitetnije i efikasnije re¹avaju nagomilane probleme graðana i nacionalnih zajednica, ali je iskorak u odnosu na re¹enja iz proteklog perioda", ocenio je on.

Povezanost Vojvodine i Srbije na putu u EU

Obraæajuæi se novinarima i urednicima evropskih medijskih kuæa koji borave u Srbiji u okviru Konferencije Dunavom u Evropu, Egere¹i je naglasio da novi najvi¹i akt pokrajine "iskazuje povezanost Vojvodine i Srbije na zajednièkom putu modernizacije dr¾ave i evropskih integracija".

Novim Statutom garantovana je ravnopravnost svih nacionalnih zajednica, pokrajinski organi preuzimaju veæu odgovornost za razvoj Vojvodine, bolje æe biti za¹tiæeno poljoprivredno zemlji¹te a Vojvoðanska akademija nauka "dobiæe mesto koje joj i prilièi".

Egere¹i je istakao i da se odreðivanje statusa Novog Sada kao glavnog grada Vojvodine "ispravlja velika nepravda iz prethodnog perioda".

On je napomenuo i da od danas zvanièno poèinje javna rasprava o nacrtu Statuta Vojvodine, koja æe trajati dve sedmica, a 14. oktobra biæe sazvana sednica pokrajinske Skup¹tine na kojoj æe se i poslanici izjasniti o tom dokumentu.

Konaènu reè o novom Statutu Autonomne pokrajine Vojvodine daæe Skup¹tina Srbije koja je, prema Ustavu, nadle¾na za potvrðivanje najvi¹eg pravnog akta pokrajine.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

O falim te Bo¾e, neæemo se valjda odlepiti malo od Beograda... :roll: Mada, jo¹ to treba da preðe skup¹tinu Srbije, sa SPS-om u vladajuæoj koaliciji... I ¹ta se ovi iz Nove Srbije busaju u grudi? Tamo je Velja izgradio Èaèak, nakrao se para nije vredan, a kad graðani Vojvodine ¾ele ne¹to za sebe - e onda NE! Da im napunimo 40% bud¾eta to mo¾e, evo nama nazad 7% i super. Pa, ba¹ i nije super... I nek rade ovi Èanak-LDP-DS-Maðari, neka rade! Bar neko ne¹to da radi. Ovi iz SRS u ¾ivotu te¾e od ka¹ike digli nisu, a samo bi da komanduju. Idemo mi, a ovi ostali, iz (centralne) Srbije, nek nam se pridru¾e na putu u Evropu, ako oæe... :K2:

Bred

to je nastavak teksta sa b92 sajta ...