Nova metoda leèenja zapu¹enih arterija

Started by Bred, 14-09-2008, 13:51:15

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

®ice otèepljuju put do srca!
Autor: Sonja Todoroviæ | Blic

Svi te¹ki bolesnici kojima ugradnja bajpasa ne mo¾e da pomogne ili je ugradnja vi¹e neizvodljiva, ne bi trebalo da strahuju. Na¹i struènjaci predvoðeni kolegama iz inostranstva od sada koriste jednu novu metodu koja æe im obezbediti normalnu svakodnevicu.

Beograd je opet domaæin najveæim svetskim imenima u oblasti interventne kardiologije i to u okviru samita za hronièna zaèepljenja na srèanim arterijama koje ishranjuju srce. Novom metodom bez otvaranja grudnog ko¹a, kojom je tek 500 pacijenata operisano u svetu, biæe podvrgnuto oko 20 na¹ih bolesnika i to besplatno!


Veæina pacijenata koji æe biti podvrgnuti ovom metodom su veæ imali operaciju bajpasa, tako da je ponovno otvaranje grudnog ko¹a veoma rizièno za njih, a neki èak ne mogu biti operisani ni na klasièan naèin.
Interventna kardiologija jeste metoda gde se putem arterija, kojima se mo¾e pristupiti preko prepona ili ruku, dolazi do srca i njegovih arterija posebnim sistemom cevèica i ¾ica.
- Na taj naèin se totalno zaèepljeni krvni sudovi otèepljuju, pa krv nesmetano mo¾e da protièe. Ove intervencije neophodne su pacijentima sa obolelim krvnim sudovima, bilo akutno, ¹to podrazumeva infarkt miokarda, ili hronièno, gde se javlja oboljenje angina pektoris. Va¾no je i da su pacijenti za vreme zahvata budni, odnosno pod lokalnom anestezijom - obja¹njava za „Blic“ prof. dr Miodrag Ostojiæ, interventni kardiolog i direktior Klinike za kardiologiju Klinièkog centra Srbije.
- Najveæi problem je kada su arterije totalno zapu¹ene, pa ne mo¾e da se stavi ni stent. Totalna zaèepljenja radimo samostalno, ali na drugi naèin - pristup spreda. Ali, ovde se radi o pristupu otpozadi koji zahteva sofisticirane ¾ice, specijalne katetere. Zbog toga je i industrija poèela da pravi nove katetere koji su du¾i i ¾ice koje su tanje kao mali ¹rafcigeri koji prolaze kroz tkivo gde postoji totalno zapu¹enje. One prave rupicu kako bi se prokrèio krvni sud. Kada to nije moguæe spreda, a èesto nije, onda se to radi otpozadi - obja¹njava dr Ostojiæ.
Metoda je dosta zahvalna, ka¾e profesor, ali je potrebno dosta treninga i na¹i lekari ne ¾ele jo¹ da ovakve procedure rade samostalno jer nisu potpuno obuèeni.
- Ovde æe biti kombinovan japanski i evropski pristup leèenju. U Srbiji smo imali prilike da ovu metodu radimo pro¹le i pretpro¹le godine, ali to je bio mali broj bolesnika i uvek s nekim struènjakom iz Japana ili Kine.
Svaka kardiolo¹ka intervencija nosi rizik, pa i ova. Rizik je procenjen na oko 0,5 do jedan odsto.
- Mana cele metode jeste to ¹to ona mo¾e trajati tri do èetiri sata. Meðutim, sve se radi pod rendgenom, tako da su pacijenti i doktori dugo izlo¾eni zraèenju - ka¾e dr Ostojiæ.

Ugledni lekari iz sveta
Gost iz Japana dr Osamokato u subotu æe operisati èetiri pacijenta. On æe, takoðe, biti progla¹en i za gostujuæeg profesora Medicinskog fakulteta u Beogradu jer je tu metodu 2005. godine uveo u klinièku praksu posle eksperimentisanja na ¾ivotinjama i na tehnièkim modelima. Do sada je u svetu ovom metodom leèeno samo 500 bolesnika. Usvojena je u Japanu i Americi, tako da su u na¹oj zemlji, pored Japanca, u gostima i dr D¾ord¾ Sjanosa iz Grèke i dr Alfreda Galasija iz Italije