Svrab i peckanje - simptomi gljivica

Started by Bred, 15-09-2008, 13:43:05

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

Autor: Biljana Tasiæ | Blic
Razlièite upale vagine praæene peèenjem, svrabom, pojaèanim sekretom i razlièitim izraslinama, vrlo su èeste kod ¾ena, posebno u plodnom periodu, ali se lako leèe.

- Neke su bezazlene i ne zahtevaju pregled, a za neke su pregled ginekologa i leèenje obavezni - obja¹njava dr spec. Slavica Vasiljeviæ, ginekolog.
Evo kako æete prepoznati kada je potrebna hitna intervencija, a kada malo vi¹e nege da bi se problem re¹io.

Sintetika podstièe stvaranje gljivica

Peèenje i svrab su najra¹ireniji genitalni simptomi. Dovoljno je da obuèete sintetièke gaæice, nedovoljno isperete penu za tu¹iranje, ceo dan nosite preuske farmerke, pa da se na genitalnoj sluznici javi reakcija. Ako je svrab prolazan i kratko traje, lekarska pomoæ nije potrebna. Da bi se povukao, dovoljno je ispiranje blagim sredstvom za intimnu negu ili èajem od sleza. Ipak, ako se ovi simptomi javljaju periodièno ili odreðenim danima u mesecu, posetite ginekologa.

Kada je pojaèan sekret razlog za uzbunu
Razlièite vrste sekreta ukazuju na razlièita vaginalna oboljenja:
Beli, zrnast, praæen svrabom, oteèeno¹æu i crvenilom, izazvala ga je Candida albicans, vrlo ra¹irena gljivica, odgovorna za jedan od najra¹irenijih oblika upale vagine. Pojava kandidijaze nesumnjivo je u vezi s prisutno¹æu razlièitih hormona tokom menstrualnog ciklusa. Uèestalija je u drugoj polovini ciklusa kod ¾ena koje koriste kontraceptivne pilule, i kod trudnica. Èe¹æa je kod dijabetièara, a skoro redovna nakon terapije antibioticima. Infekcija se leèi antimikoticima (tablete i krema lokalno), a kako se prenosi polnim odnosom, moraju da se leèe oba partnera.
®uækast ili zelenkast sekret neprijatnog mirisa, praæen svrabom i smetnjama prilikom mokrenja, znaèi da imate bakteriju Trichomonas protozooa, koja je uz Candidu najèe¹æi uzroènik infekcija vagine. Dijagnoza se postavlja nakon brisa. Leèi se vaginalnim tabletama, koje u vagini ubijaju mikroorganizme i lekovima koji se uzimaju oralno. Va¾na je pa¾ljiva higijena i uzdr¾avanje od polnih odnosa. Trihomonijaza se povlaèi nakon terapije, ali mo¾e se dogoditi da terapiju treba ponoviti. Leèenju se mora podvrgnuti i partner (u 80 odsto sluèajeva nosilac Trichomonasa) kako ne bi do¹lo do novih infekcija.
Belosivkast, teèni sekret neprijatnog mirisa je, najverovatnije, bakterijskog porekla ili su ga izazvale neke mikoplazme, najsitniji æelijski mikroorganizmi. Zajedno izazivaju promene na vagini sa simptomima nalik na vaginitis, ali slabijeg intenziteta. Ginekolog æe, nakon ¹to otkrije pravog krivca, propisati odgovarajuæu terapiju.

Izrasline
Sitne bradavièaste izrasline, najèe¹æe na ulazu u vaginu ili na podruèju meðice, ukazuju na kondilome, to jest izrasline uzrokovane humanim papiloma virusom, koje se vrlo brzo ¹ire. Tokom terapije moraju da se leèe oba partnera, u protivnom se infekcija i dalje prenosi.
Leèenje kondiloma mo¾e biti kremama, kondilomi se nama¾u teèno¹æu ili kremom, podofilin, teèni azot, aldara (koja se naroèito koristi kod mu¹karaca) koja ih spali, a nakon nekoliko sati mesto se pa¾ljivo ispere. Treba napomenuti da je ova metoda prilièno spora i da ne daje pouzdane rezultate.
S druge strane, hirur¹ka metoda je delotvornija, a u okviru nje se koriste termokauter, radiotalasi i laser.

Nadra¾aj je upozorenje

Nadra¾aj najèe¹æe prati crvenilo ko¾e. Prepoznaje se po tome ¹to se javlja odmah i uvek nakon kontakta s nadra¾ujuæim sredstvom. Mo¾e ga izazvati rublje, sapuni, intenzivan ili produ¾en polni odnos ili kori¹æenje spermicida i prezervativa premazanih spermicidom.
Obavezno idite kod ginekologa koji æe otkriti ¹ta je izazvalo svrab. Tokom pregleda uzeæe vaginalni bris i dati ga na analizu kako bi se utvrdio uzroènik, a zatim propisala odgovarajuæa terapija (za oba partnera).

Intimni odnosi i infekcije

Seks s upalom vagine, odnosno vaginitisom - pitanje je koje ¾ene na pregledu èesto postavljaju ginekolozima.
Imajte na umu da dokle god imate upalu ili bilo kakvu vrstu infekcije ne smete da imate seksualne odnose. U suprotnom, infekcija ili upala æe se samo pogor¹ati i leèenje æe iæi mnogo sporije.
Jo¹ jednom valja pomenuti da bi tokom svakog seksualnog odnosa trebalo da koristite prezervativ koji u 90 odsto sluèajeva spreèava infekcije i polno prenosive bolesti.

pozitiva

e sad,sve je to super u teoriji i ja to znam napamet!
skoro sam u laboratoriji uradila vaginalni bris(koji mi je nekako pouzdaniji i konkretniji od grupe sekreta)i pronadjena mi je Staphylococcus epidermidis uz nalaz-nije signifikantno!posto sam dobila preporuke da zbog toga ne treba da koristim terapiju,ja sam se posle nekog vremena ipak odlucila za vaginalete biljnog porekla!
od tada se situacija koja se odnosila samo na miris sekreta bez ostalih simptoma,smirila ali cini mi se i ponovo vratila...ne radi mi se toliko cesto bris,a na pregledu sam bila skoro i sve je bilo ok!
da li ipak da uradim grupu sekreta i ima li uopste mesta mojoj panici?

pozitiva

ah,da!
da li bi bilo pametno da partner uradi bris ili nesto slicno?
tj,sta i kako???