Presuda Deliæu razljutila Srbe i Hrvate

Started by Bred, 16-09-2008, 12:33:26

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: Ekipa „Blica“ |

HAG - Ha¹ki tribunal juèe je osudio na tri godine zatvora biv¹eg komandanta Armije BiH Rasima Deliæa zbog zloèina mud¾ahedina nad srpskim zarobljenicima u srednjoj Bosni 1995. godine.

Deliæ je, odlukom veæine sudija, progla¹en krivim za kr¹enje zakona i obièaja rata zato ¹to u julu, avgustu i septembru 1995. nije spreèio okrutan tretman zarobljenih Srba u rukama pripadnika jedinice „El Mud¾ahedin“, nad kojom je, po presudi, tada imao efektivnu kontrolu.
Osuðujuæu presudu po èetvrtoj taèki optu¾nice doneli su sudije Frederik Harhof i Flavija Latanci, dok je predsedavajuæi sudija Bakone Moloto glasao za oslobaðanje Deliæa, smatrajuæi da nije dokazano da je on imao kontrolu nad mud¾ahedinima.
Istovremeno, general Deliæ je osloboðen krivice za vi¹estruka surova ubistva srpskih i hrvatskih zarobljenika na vi¹e lokacija u srednjoj Bosni. Iako je dokazano da je jedinica „El Mud¾ahedin“ od avgusta 1993. bila u sastavu Armije BiH i da je Deliæ imao efektivnu kontrolu nad tom jedinicom, sudije su ipak zakljuèile da optu¾eni nije znao, niti mogao znati za ubistva zarobljenika, te ih stoga nije ni mogao spreèiti.
Sudsko veæe je prihvatilo da su mud¾ahedini u julu i avgustu 1995. u selima Livada i logoru Kamenica okrutno postupali prema srpskim zarobljenicima, prebijajuæi ih i podvrgavajuæi ih elektro¹okovima, kao i da su trojicu ubili, a zatim im odsekli glave, koje su pokazivali drugim zarobljenicima. Veæe je ocenilo i da je dokazano da su pripadnici „El Mud¾ahedina“ ubili vi¹e od 50 Srba u logoru Kamenica.
Prema presudi, meðutim, Deliæ nije imao dovoljno „uznemiravajuæih“ informacija na osnovu kojih bi mogao zakljuèiti da æe do toga doæi. Biv¹i general je osloboðen odgovornosti i za ubistvo i ranjavanje 24 zarobljena vojnika Hrvatskog veæa odbrane.
Suðenje Deliæu poèelo je u julu pro¹le godine, a zavr¹ilo se u junu ove godine. Tu¾ila¹tvo je izvelo 64 svedoka, a odbrana 13 svedoka. Deliæ se dobrovoljno predao Ha¹kom tribunalu u februaru 2005. godine, a u prvom pojavljivanju pred sudijom izjavio je da nije kriv. Ubrzo je bio pu¹ten na privremenu slobodu na kojoj je ostao do poèetka suðenja. U pritvoru je proveo 448 dana, koji æe mu biti uraèunati u kaznu.
Ovom presudom su podjednako ogorèeni i Srbi i Hrvati u BiH. Predsednik Udru¾enja porodica poginulih boraca, zarobljenih i nestalih civila RS Nedeljko Mitroviæ izjavio je da je Ha¹ki tribunal presudom Deliæu ponovo pokazao da je politièki sud. Predsednik Saveza logora¹a RS Branislav Dukiæ izjavio je da ova presuda, kao i ranija presuda bo¹njaèkom ratnom komandantu u Srebrenici Naseru Oriæu, govori o pristrasnosti Ha¹kog tribunala.
- ©ta drugo poruèiti ha¹kim deliocima nepravde koji treæi put ove godine srpskim ¾rtvama i njihovim porodicama ¹alju poruku da je pravda spora, nedosti¾na i selektivna - kazao je Dukiæ.
I Hrvatska demokratska zajednica BiH saop¹tila je da je „neugodno iznenaðena presudom Ha¹kog suda koji je sramotno niskom kaznom osudio Deliæa“. U saop¹tenju iz te stranke se dodaje i da se izreèenim presudama „oèito daje politièki peèat proteklom ratu“.

Kavran: Tu¾ila¹tvo prouèava presudu
Portparol Ha¹kog tu¾ila¹tva Olga Kavran izjavila je da æe Tu¾ila¹tvo, koje je tra¾ilo 15 godina zatvora, o eventualnoj ¾albi na presudu Rasimu Deliæu odluèiti kada bude prouèilo presudu kojom je osuðen na tri godine zatvora.

Dodik: Uru¹eno poverenje u Hag
Premijer RS Milorad Dodik ocenio je da je presudom Rasimu Deliæu Ha¹ki sud jo¹ jednom pokazao da je pravda za srpske ¾rtve pred tim sudom zaista nedosti¾na.
- Ta presuda uru¹ila je i minimum na¹eg poverenja u praviènost Ha¹kog tribunala, koji je praktièno izgubio sav legitimitet kada je srpski narod u pitanju - ka¾e Dodik.

Kuzmanoviæ: Povreda prava
Predsednik RS Rajko Kuzmanoviæ smatra da presuda Tribunala u Hagu, kojom je Rasim Deliæ osuðen na tri godine zatvora, predstavlja povredu meðunarodnog prava i nedopustivu primenu dvostrukih standarda u pravosuðu.
- Oèekivao sam objektivnu i pravednu presudu ratnom komandantu Armije BiH Rasimu Deliæu, za koga je Tu¾ila¹tvo tra¾ilo kaznu zatvora od 15 godina, a ovakva presuda naru¹ava poverenje u rad i neutralnost Tribunala - naglasio je Kuzmanoviæ.

frckica-j

Tri godine! Hej tri godine nakon svega!!! Èudi me kako nije osloboðen PO STAROJ DOBROJ USTALJENOJ PRAKSI!  :puca2:
Kad jo¹ razmislim da sam planirala da studiram pravo kad sam bila mlaða. Kao, braniæu istinu!!! Uh, doðe mi da puknem od muke!  :namcor :arracher:

"Verujem, cenjeni Sude da dobro poznajes ljude,
vi barem imate posla jer cud je cud, a sud je sud.
Verujem, cenjena glavo da si i ucio pravo
da svakom sudis PO©TENO jer cast je cast, a vlast je vlast!"

Uh!!!!  :F

Bred

Ma bre o kakvoj pravdi, pravu i postenju pricamo kada je Hag u pitanju?!??!
Toga tamo za Srbe NEMA! I tacka!  :namcor

Vala kovrdzo, i ja sam razmisljao u tom pravcu ali sam shvatio da bih se verovatno ceo zivot borio protiv vetrenjaca i ispravljao krive drine ..  :wall:

Opet nazad na temu  - jos jedan dokaz prave funkcije ovog tzv suda - prikazati samo Srbe kao zlocince i  pokretace rata, Boze me oprosti, dobro je sto je Milosevic umro neosudjen ...  :hm

frckica-j


dirigent

Cak su i Hrvati nezadovoljni. Hehehe ,. A o sudu u Hagu necu vise komentarisati. Vazno je jedino da moramo sa njim saradjivati ako hocemo u EU. Iliti progutaj vrecu dreka da te primimo u visoko drustvo  :bljak: .

Bred


frckica-j

Tako ti je to. Ali da bi postao gospoda, mora¹ od neèega da krene¹, tj.  da zaboravi¹ ko si, ¹ta si, izgubi¹ sve posebnosti i uklopi¹ se u matricu. A pljuvanje po samom sebi doðe kao pozitivan stav.

Bred

Da, globalizam ...
Poenta je sto mi  dugo nismo bili spremni da prihvatimo takav nacin ponasanja sve do 2000.god kada smo resili da moramo malo i mi da jedemo  :shit: ...

.blah. :wacko:

mirror-girl

Znaci nisam jedina koja jos nije prezalila sto nije zakucala na pravni!

Sto se tice Haga,to je i maloj deci jasno kako i na osnovu cega je taj sud formiran,tako da presude koje stizu odatle nisu nikakvo iznenadjenje!
inace,nece on ni te jadne i bedne 3 godine da odsluzi...Najbolje je da ga odmah oslobode...isto se 'vata...


frckica-j

A ne, nisi me razumjela Mirrorko! Meni je odavno DRAGO ¹to nisam upisala taj fakultet, a sad i pogotovo. Nemam ja stomak za to: da branim zloèince, a da ubice pu¹tam vani. A opet ne bih mogla ni da dosudim smrtnu presudu nikome. Tako da ja definitivno nisam za to (bez obzira na neke druge osobine zbog kojih sam o tome razmi¹ljala).

mirror-girl

:)
e pa vidis,sto se tice tih presuda i toga,mislim da sam za to stvorena :)

KaBoom

Quote from: mirror-girl on 18-09-2008, 15:59:58
:)
e pa vidis,sto se tice tih presuda i toga,mislim da sam za to stvorena :)
A ne, samo ti ne. Koliko te poznajem palo bi glava ko lubenica kad se bere bostan! I to u jednom suðenju... Ni kao farmaceut mi nisi sigurna, ko zna ¹ta æe¹ ti smutiti... :p :)

mirror-girl

ne odustajem od politike...
moji se sampo plase da me ne gledaju jednog dana u Hagu,a ja ih tesim da on tad nece postojati,daj Boze  :abso:

frckica-j

©ta je bilo KaBoom? Boji¹ se da tebe ne osudi prvog?  :smekerica:

mirror-girl