Za¹tititi ozon nad Srbijom

Started by Bred, 16-09-2008, 19:31:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

 Izvor: Politika
Beograd -- Iako se bele¾i visoki indeks UV zraèenja, ozonski omotaè nad Srbijom nije u opasnosti, pi¹e "Politika".

U Srbiji je vrlo visoka opasnost od ultravioletnog zraèenja, pokazuju najnoviji podaci sa Nasine svemirske platforme „Aura”. O¹teæenje ozonskog omotaèa iznad Srbije je, prema merenju instrumenta za praæenje ozona sa te svemirske platforme tokom 1. septembra, iznosilo 292 Dobsonove jedinice, ¹to znaèi da je debljina ozonskog omotaèa bila 2,92 milimetra.

"Pri ovoj vrednosti bele¾i se visok indeks UV zraèenja, od 8 do 10, ¹to se oznaèava kao vrlo visoka opasnost. Standardna debljina ozonskog omotaèa je oko tri milimetra", ka¾e za "Politiku" Dunja Dobriæ, mlaða savetnica u Odeljenju za za¹titu vazduha u Ministarstvu ¾ivotne sredine i prostornog planiranja.

U Ministarstvu ¾ivotne sredine i prostornog planiranja ka¾u da je pripremljen Nacrt zakona o za¹titi vazduha, èijim usvajanjem æe se stvoriti osnova za uvoðenje dobre prakse pri upravljanju rashladnim i klimatizacionim sredstvima.

"Ozonski omotaè najvi¹e o¹teæuje rashladno-servisni sektor, gde je serviser pri radu sa rashladnim i klima-ureðajima èesto nesmotren. Po Predlogu zakona o za¹titi vazduha, biæe obavezno da svaki serviser ima sertifikat i biæe obavezno da se evidentira kolièina sakupljenih, recikliranih i odlo¾enih freona. Serviserima koji ne poseduju sertifikat o radu sa rashladnim ureðajima neæe biti dozvoljen rad", najavljuje sagovornica "Politike".

b92