“Evolucija saglasna sa Biblijom“

Started by Bred, 17-09-2008, 12:49:55

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

 Izvor: Beta
Vatikan -- Vatikan je saop¹tio da je teorija evolucije saglasna sa uèenjem Biblije, ali da neæe biti posthumnog izvinjenja Èarlsu Darvinu.

Vatikanski ministar za kulturu nadbiskup Ðanfranko Ravasi najavio je konferencije nauènika, teologa i filozofa marta sledeæe godine u Rimu povodom 150 godi¹njice objavljivanja Darvinove knjige "Poreklo vrsta" koja je polo¾ila temelje evolucione teorije.

Hri¹æanske crkve dugo su bile u sukobu s Darvinovim uèenjem zato ¹to njegova teorija o nastanku protivreèi kreacionizmu, odnosno doslovnom èitanju biblijskog opisa postanja prema kome je Bog tvorac sveta.

Ranije ove nedelje vodeæi sve¹tenik Anglikanske crkve Malkolm Braun rekao je da Engleska crkva duguje izvinjenje Darvinu zbog recepcije njegovog uèenje meðu anglikancima u Velikoj Britaniji.

Papa Pije Dvanaesti 1950. godine ocenio je da je evolucija valjani nauèni pristup nastanku ljudi, dok je papa Jovan Pavle Drugi ponovio to 1996. godine.

Ravasi je, meðutim, rekao da Vatikan nema nameru da se izvinjava zbog ranijih negativnih stavova o Darvinovom uèenju.

On je naveo da Darvinova teoriju katolièka crkva nikada nije osudila niti je njegovu knjigu zabranila.

Drugi hri¹æani, uglavnom konzervativni protestanti u SAD, èitaju Knjigu postanja doslovno i protive se predavanju teorije evolucije na èasovima biologije.

Katolièka crkva, meðutim, ne zastupa doslovno èitanje Knjige postanja prema kojem je Bog stvorio svet za ¹est dana i koje stoji u osnovi kreacionizma, nego navodi da je reè o alegoriji o naèinu na koji je Bog stvorio svet.

Ravasi je naveo da kreacionizam pripada "striktno teolo¹koj sferi" i da se ne mo¾e koristi "ideolo¹ki u nauci".

Katolièka crkva se zala¾e za "teistièku evoluciju", shvatanje koje prihvata evoluciju kao nauènu teoriju i prema kojem ne postoji razlog za¹to Bog nije mogao da iskoristi evolucione procese u stvaranju ljudske vrste.

Papa Benedikt ©esnaesti u govoru u Parizu pro¹le nedelje govorio je i protiv doslovnog èitanja Biblije.

b92

philoserbiana

moje misljenje-covek nije postao od majmuna...
1 dan za Boga je mozda milion godina za nas...vreme je relativna kategorija  :cvet

mirror-girl

E gde je moj bilologicar sad...
Kad me je pitao:BIRAJ izmedju teorije kreacionizma i teorije evolucije,ja odvalila-MOLIM MESANO,a on;"jel mesano meso",a ja "aha" i on meni lupi 4,doslo mi je da ga progutam! :wall: :wall:

Bred


mirror-girl

Pa znas,ja sam uvek imala kredita kod profa,sigurno ne samo zbog okica,vec i mozga i jezika koje uklopim kad treba i kako treba...
Ne postoji antidot protiv mene! :ball2:

KaBoom

Ka¾i lepo, priznaj, imala si veze. :wink:

Znaèi sada dolazi do nekakvog, ¹to ka¾e ogledalce, me¹anog shvatanja evolucije? Ono tipa, odvijalo se otprilike kako reèe Darvin, ali Bog je tako hteo...? Ne sviða mi se to, u Bibliji je Eva nastala od Adamovog rebra i time je zadu¾en ¾enski rod da nam slu¾i... :ljubav:

maYes

Quote from: philoserbiana on 17-09-2008, 13:19:10
moje misljenje-covek nije postao od majmuna...
1 dan za Boga je mozda milion godina za nas...vreme je relativna kategorija  :cvet
tako je :)
ja sam pomalo za teoriju mesanog mesa..ne vidim zasto bi naucna i religijska teorija morale nuzno da se pobijaju

mirror-girl

Upravo to Mayes!

A te veze sto ti KaBoomce pominjes su glupost   :wink:

Dobro,jednom sam imala ustupak,kad je pola odeljenje najboljeg u skoli zbrisalo sa casa biologicara gladijatora,svima je izdelio jedinice,a kad je dosao da mog imena prvo je buljio pola minuta-kazu,pa rekao-"Zar i dobri djaci?!" i mene preskocio a sledeceg casa dao mi pet,na znanje naravno i to bas na teorije postanka zivog sveta,ona 4 je usledila ranije... :fancy:

KaBoom

Znaèi ti si bila ¹treber! Tako brate ka¾i! :p :K2: A dobro, bio sam i ja... :roll:

mirror-girl

A neeeee  :shock2:,pa pre bih se obesila...
Ja sam bila vukovac,ali ipak ne streber i uvlakica!!!
Bilo je profa koji su me gotivili i koji nisu mogli da me smisle-njih manje,pa su na maturskoj ekskurziji probali da mi zagorcaju zivot,ali su izostavili cinjenicu da sam extra sa direktorom koji me obozava,likcina,tako da je i to bilo sredjeno.Sedim sa disom za stolim,pijem vince i problem resen...Sta cu kad me voli kao drugu cerku .Kazem ja da sam bila jezicara teska i zbog toga me je zgotivio jer ja svakom pa i njemu kazem sve u lice,a ne kao milion onih koji mu se nabijaju u bulju i od kojih mu je muka...
ali to nema veze sa evolucijom,osim mozda sa mojom  :>:

maYes

svidja mi se ovo...moja evolucija :)

mirror-girl


maYes


Bred


mirror-girl