Svinje vladale svetom pre 260 miliona godina

Started by Bred, 17-09-2008, 13:38:50

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: Tanjug | Blic
Nauènici na univerzitetu u Lidsu otkrili su da su pre 260 miliona godina svetom vladali listrosaurusi, stvorenja nalik svinjama. "Doba svinja", kako su ga nazvali, trajalo je èak milion godina, u vreme kada su listrosaurusi bili jedna od retkih vrsta koje su pre¾ivele veliku kataklizmu.

Blizu 95 odsto vrsta nestalo je u seriji vulkanskih erupcija tako da je na planeti nastalo pravo "zlatno doba" za svinje. One su ¾ivele u svetu u kojem je bilo izobilje raznih biljaka i nijednog predatora.
"Mo¾emo samo da spekuli¹emo o tome kako su listrosaurusi uspeli da pre¾ive, dok su svi ostali nestali. Mo¾da ih je sposobnost da se ukopavaju i hiberniraju spasla u najgorim periodima", izjavio je profesor Pol Vignal listu "San". Vignal je kazao da najvi¹e intrigira velièina listrosaurusa jer ni¹ta tako veliko nije odolelo istrebljenju.
"Verovatno su zato mogli da tako dugo dominiraju Zemljom. Hranili su se i razmno¾avali", istakao je on. "Mislimo da ih je bilo nekoliko milijardi. Njihove fosile nalazimo posvuda", dodao je Vignal, navodeæi da su listrosaurusi bili veliki otprilike kao i dana¹nje svinje s rilom i malim kljovama.