Lekovi jeftiniji deset odsto

Started by Bred, 18-09-2008, 14:40:44

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Autor: S. T. | Blic

Lekovi u apotekama biæe ni¾i za oko deset odsto, odluka je Vlade Srbije. Novi cenovnik poèeæe da se primenjuje od petka, 19. septembra. Sa druge strane, proizvoðaèi lekova ka¾u da je odluka doneta mimo standardne procedure i da ugro¾ava domaæu farmaceutsku industriju.

Cene lekova sni¾ene su zbog pada kursa evra u odnosu na dinar, kao i pada proseènih uporedivih cena lekova u referentnim zemljama, kao ¹to su Slovenija, Hrvatska i Italija. Ovom odlukom cene lekova na na¹em tr¾i¹tu sada su usklaðene sa cenama u okru¾enju.

- Neprijatno smo iznenaðeni odlukom Vlade Srbije o sni¾avanju cena lekova, imajuæi u vidu vi¹e javno data uveravanja najvi¹ih dr¾avnih funkcionera da æe se disparitet cena izmeðu domaæih i uvoznih lekova postepeno otklanjati u korist, a ne na ¹tetu domaæe industrije - ka¾e Dragomir Marisavljeviæ, predsednik Grupacije proizvoðaèa lekova.
On ka¾e da je domaæa farmaceutska industrija oèekivala da dr¾ava bar ne donosi odluke koje su u suprotnosti sa njenim prethodno donetim uredbama.
- Za izraèunavanje cenovnika lekova iskori¹æena je trenutno niska vrednost evra, a kao referentna vrednost valute uzet je jedan od najni¾ih kurseva evra zabele¾en u ovoj godini. Da ironija bude veæa, sve se to de¹ava u ambijentu projekcija dvocifrene inflacije za 2008. godinu, porasta ostalih proizvodno zavisnih tro¹kova, poskupljenja energenata.

Bred

#1
nastavak sa naslovne ...

Lekove po ni¾im cenama graðani mogu da kupe u de¾urnim apotekama od ponoæi. Apotekari jo¹ ne znaju maloprodajne cene medikamenata jer se, kako ka¾u, cenovnici jo¹ prave.

“Nove cene stupaju na snagu 20. septembra. Znaèajan broj lekova, bilo uvoznih ili domaæih, imaæe ni¾u cenu, dok æe neki lekovi biti skuplji“, ka¾e Dragana Stankoviæ iz apoteke “1. maj“.

Graðani koji uzimaju lekove na recept ovo pojeftinjenje neæe mnogo ni osetiti. Veæina onih sa kojima je razgovarao B92 u apoteci, lekove ne kupuje.

Za farmaceutsku industriju kako ka¾u predstvnici proizvoðaèa lekova, ovakva odluka vlade znaèi gubitak od 15 miliona evra.

Predsednik ovog udru¾enja Dragomir Marisavljeviæ tvrdi da je proseèna cena lekova u Srbji dva puta manja nego u okru¾enju.

“Da li je po vama normalno da aspirin proizvoðaèa Zdravlja iz Leskovca dvadeset tableta, sto miligrama, ko¹ta 28 dinara a da potpuno isti lek hrvatskog proizvoðaca Pliva ko¹ta 54. Ja ne znam da li je ovo srpska ili hrvatska vlada, voleo bih to da vidim u Zagrebu. Toliko o konkurentnosti“, ka¾e Marisavljeviæ.

Odluku o pojeftinjenju lekova donela je Vlada Srbije i ona je zapravo potekla iz Ministarstva trgovine, kao potez kojim se cena lekova na na¹em tr¾i¹tu usklaðuje sa cenama medikamenata u okru¾enju – u Italiji, Hrvatskoj i Sloveniji, kao i vi¹emeseènog pada kursa evra u odnosu na dinar.


b92



:news:
Lekovi su jeftiniji, ali ih neæe biti
Autor: E.B. | Blic

Svi lekovi domaæe proizvodnje i iz uvoza od juèe su jeftiniji za 10 odsto i u dr¾avnim i u privatnim apotekama, izjavila je Tanjugu direktorka Apotekarske ustanove Beograd Olivera Gordiæ.

Cene lekova nivelisane su tokom prethodne noæi u svim apotekama, tako da su graðani veæ juèe mogli da ih kupe po ni¾im cenama. Tako je sada „kafetin“ 43 (ranije 46) dinara, „sinacilin“ od 500 miligrama 113 (120), „palitreks“ od 500 miligrama 207 (220) dinara. Poskupele su samo vakcine i serumi iz domaæe proizvodnje, i domaæi i strani derivati krvi, meðutim, graðani neæe osetiti poskupljenje derivata krvi jer se oni izdaju o tro¹ku osiguranja. Sada je, na primer, cena imunoglobulina udvostruèena, a do sada je taj derivat krvi kod nas bio najjeftiniji, dok je proizvodnja bila skuplja nego u drugim zemljama zbog malog kapaciteta.


Grupacija domaæih proizvoðaèa lekova apelovala je juèe na Vladu Srbije da preispita odluku o smanjenju cene lekova.
Ta grupacija u saop¹tenju ocenjuje da æe odluka doneta 12. septembra dovesti graðane Srbije u zavisnost od uvoznih lekova, koji neæe biti ni jeftini niti svima dostupni. Stoga pozivaju Vladu da preispita odluku i nagla¹avaju da je time farmaceutska industrija postala kolateralna ¹teta postizbornih procesa.
„Odluka o sni¾avanju cena lekova dugoroèno gledano donosi ¹tetne posledice kako za domaæe proizvoðaèe, tako i za graðane koji æe se vrlo brzo suoèiti s pojavom znatno skupljih lekova, ali i lekova sumnjivog kvaliteta“, navodi se u saop¹tenju.
U Ministarstvu zdravlja je ova korekcija cena medikamenata obrazlo¾ena padom kursa evra i time ¹to su lekovi pojeftinili u svim zemljama u okru¾enju. Nagla¹eno je takoðe da æe pojeftinjenje lekova zdravstvu u¹tedeti 2,1 milijardu dinara.




:news:
Kritike sni¾enja cena lekova
| Izvor: Tanjug
Beograd -- Grupacija domaæih proizvoðaèa lekova kritikuje odluku Vlade Srbije o sni¾avanju cena lekova.

Grupacija je saop¹tila da æe ova odluka uvesti Srbiju "u zavisnost od uvoznih lekova koji neæe biti ni jeftini niti svima dostupni".

"Odluka Vlade o sni¾avanju cena lekova od 12. septembra doneta je bez prethodnih konsultacija i ignorisanjem argumenata domaæe farmaceutske industrije, i ona dugoroèno gledano donosi ¹tetne posledice kako za domaæe proizvoðaèe lekova tako i za graðane koji æe se vrlo brzo suoèiti sa pojavom znatno skupljih lekova, ali i lekova sumnjivog kvaliteta", navedeno je u saop¹tenju.

Domaæa farmaceutska industrija je uprkos sankcijama, izolaciji, nagloj liberalizaciji tr¾i¹ta i nizu drugih problema uspela da odr¾i visok tehnolo¹ki nivo, kao preduslov kvalitetu, efikasnosti i bezbednosti proizvoda.

Novonastale okolnosti u kojima se na¹la srpska farmaceutska industrija najverovatnije vode ka nesta¹icama, koje æe se posle sanirati interventnim uvozom istih lekova, ali po znatno vi¹im cenama, smatraju proizvoðaèi.

Oni su ocenili da "odluka Vlade vraæa na situaciju od pre dve godine kada je samo u roku od 10 dana cena lekova korigovana dva puta - prvo poveæana za èetiri, a potom sni¾ena za 5,9 odsto, dok je obrazlo¾enje bilo jaèanje dinara".

Grupacija je navela da oèekuje da Vlada preispita svoju odluku pre nego ¹to proizvoðaèi budu prinuðeni da su¾avaju svoj asortiman kako ne bi trpeli gubitke.

b92



:news:
Protiv ni¾ih cena lekova
Autor: S. T. | Blic

Pojeftinjenje lekova za deset odsto politièki je trik i marketing od kojeg pacijenti, fabrike lekova i apoteke neæe imati koristi. Ovim èinom ugro¾ena je egzistencija privatnih apoteka, a graðani Srbije æe biti prinuðeni da kupuju strane, skuplje lekove, ka¾u u Savezu privatnih apoteka Srbije.

- Domaæi „aspirin“ ili „andol“ ko¹tao je 23 dinara. S pojeftinjenjem njegova cena je 21 dinar, dok inostrani „aspirin“ ko¹ta 56 dinara. Fabrici se neæe isplatiti da proizvodi praktièno nerentabilan lek i pacijent æe biti prinuðen da kupuje inostrani, koji æe platiti 100 odsto vi¹e - objasnila je Aleksandra Salom predsednica privatnih apotekara.
Vlada Srbije odluèila je da snizi cenu lekova za deset odsto zbog pada kursa evra, kao i pada proseènih uporedivih cena lekova u referentnim zemalja, kao ¹to je Slovenija, Hrvatska i Italija. S druge strane, Tomica Milosavljeviæ, ministar zdravlja, ka¾e da je sni¾enje cena domaæih lekova odgovoran potez s obzirom na pad kursa evra. Upitan o nezadovoljstvu privatnih apotekara tom odlukom, on je naveo da ne mo¾e niko ko ne¹to proizvodi i prodaje da bude sreæan kad se cene tih proizvoda sni¾avaju.



:news:
"Neæe biti nesta¹ice lekova"
| Izvor: Tanjug
Beograd -- Neæe biti nesta¹ice lekova posle odluke vlade da oni pojeftine, izjavio ministar zdravlja Tomica Milosavljeviæ za Veèernje novosti.

Milosavljeviæ je za "Novosti" rekao da je bilo potpuno logièno da lekovi pojeftine, jer je od aprila, kada su poslednji put korigovane cene, znaèajno pao kurs evra.

"Onom ko proizvodi i prodaje, naravno, stalo je da sve bude ¹to skuplje i ne oèekujem od formaceutske industrije da aplaudira. Ovo tr¾i¹te je godinama bilo zatvoreno, cenovna politika je bila naopaka, a cene veoma niske. Iluzorno je oèekivati da iz toga oðednom uskoèimo u fenomenalnu prièu koja lièi na Evropu 100 odsto", kazao je Milosavljeviæ.

b92