Infektivna mononukleoza-bolest poljupca

Started by Bred, 18-09-2008, 20:51:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

Infektivnu mononukleozu izaziva virus iz porodice herpesa, a ova infekcija lako mo¾e da ugrozi jetru i slezinu



Infektivna mononukleoza, u narodu poznatija kao „bolest poljupca", zarazna je bolest koja se lako prenosi, a najèe¹æe obolevaju mlaðe osobe. Dr Danijela Simiæ, specijalista epidemiologije iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanoviæ Batut", obja¹njava da mononukleozu izaziva virus iz porodice herpesa.

Tinejd¾eri najugro¾eniji

U Srbiji se godi¹nje registruje oko 1.500 do 2.500 obolelih osoba.

Od ove bolesti najèe¹æe obolevaju adolescenti i mlaðe odrasle osobe. Inficirana mala deca su najopasnija po svoju bli¾u okolinu kao nosioci virusa, jer kod njih bolest ima blag tok, pa ju je znatno te¾e prepoznati.

Imunitet nastao nakon prele¾ane bolesti je do¾ivotan, iako izuzetno retko virus mo¾e da se reaktivira mnogo godina posle prve infekcije.

- Infektivna mononukleoza je akutna zarazna bolest prouzrokovana Ep¹tajn-Barovim virusom iz porodice herpes virusa. S obzirom na to da se uzroènik nalazi u pljuvaèki inficiranih osoba, nekad i godinu dana ili du¾e, bolest se lako prenosi vazdu¹no-kapljiènim putem, najèe¹æe bliskim kontaktom sa inficiranom osobom (npr. ljubljenjem), pa je u narodu ovo oboljenje poznato kao „bolest poljupca".

Takoðe, virus mo¾e da se prenese kontaminiranim rukama ili priborom za jelo, odnosno upotrebom zajednièke èa¹e ili fla¹e za piæe, a meðu malom decom i preko igraèaka kontaminiranih virusom - obja¹njava Danijela Simiæ.

Prema njenim reèima, prvi simptomi bolesti se javljaju posle èetiri do ¹est nedelja od trenutka ulaska virusa u organizam.


- Kod veæine inficiranih osoba se javljaju povi¹ena telesna temperatura, osetljive i uveæane limfne ¾lezde (karakteristièni su paketi limfnih ¾lezda na zadnjoj strani vrata), upala ¾drela i krajnika, koja podseæa na anginu, mi¹iæna slabost i op¹ta malaksalost - ka¾e Simiæeva i nastavlja:

Brzi testovi nisu pouzdani

Dijagnoza se postavlja na osnovu klinièke slike i specifiènih laboratorijskih nalaza u perifernoj krvi inficiranih osoba, kao i utvrðivanjem prisustva specifiènih heterofilnih antitela u krvi pomoæu brzog dijagnostièkog testa (tzv. monospot test). Treba imati na umu da ovaj komercijalni brzi test mo¾e ponekad da bude la¾no negativan, posebno kod male dece i u ranim fazama infekcije.

-Kod nekih osoba se registruju uveæana slezina i jetra, taèkasta krvarenja na ko¾i i sluzoko¾i, glavobolja, gubitak apetita, osip po ko¾i, vrtoglavica ili dezorijentisanost, depresija, suv ka¹alj ili dijareja. Iako se kod gotovo svih obolelih registruje poremeæaj funkcija jetre, izuzetno retko se javlja ¾utica. Do potpunog ozdravljenja obièno dolazi posle nekoliko nedelja, ali mali broj obolelih mo¾e da oseæa slabost i mesecima posle bolesti. Izuzetno retko se bolest zavr¹ava smrtnim ishodom - ka¾e Simiæeva.

Tokom akutne faze bolesti preporuèuje se samo odmor, uz dijetetski re¾im ishrane. Treba izbegavati te¾e fizièke aktivnosti ili bavljenje sportom, i to minimum mesec dana od poèetka bolesti, odnosno sve dok se uveæana slezina ne vrati u normalno stanje.

- Kao i kod drugih virusnih oboljenja, terapija je simptomatska. Od antipiretika i analgetika se preporuèuju „paracetamol" ili drugi nesteroidni antiinflamatorni lekovi, pri èemu je upotreba aspirina kod dece mlaðe 12 godina zabranjena. Penicilinske preparate ili druge antibiotike (kontraindikovani su „amoksicilin" i „ampicilin", zbog èeste pojave nealergijskog osipa) mo¾e da prepi¹e samo lekar, i to iskljuèivo ukoliko je dijagnostikovana neka pridru¾ena bakterijska infekcija - obja¹njava Simiæeva.

A. ERAKOVIC

Press

mirror-girl

U,od toga je bolovao moj drug,bas je nagrabusio,jedva se iscupao...

zerocool

Meni je asistentkinja na mikrobima rekla da postoje tri tipa ovog virusa i da ako ste zakacili jedan, razvijate imunitet samo na taj tip, ali ne i na druga dva.
Poljubac je samo jedan nacin, taj jos i mozemo da kontrolisemo (nema ljubljenja) :wink:, ali moja drugarica je pokupila virus od prljavih casa u nekom kaficu,uzas, gledala sam kao peru case, od sad nosim svoju  :wink:
Ako do inficiranja dodje, bitno je promeniti nacin ishrane, jer treba na sve nacine obnoviti jetru, a tu nastupa odvratna, ali preko potrebna surutka i slicne stvari.
Neko kroz sve ovo prodje lagano, a ja znam ljude koji su zaglavili u bolnici.
Naravno, posle toga nema ljubljenja 6meseci  a005

frckica-j

Ljudi moji, poèela sam da uèim mikrobe! Recimo da su mi zgadili cijeli svijet, doslovce!  a005

mirror-girl

E pa ovaj moj drug je zaradio jer je lizao sladoled i to isti kao njih 4,a neko od njih je bio zarazen... :bljak:

katarina

E sad jel moze preko karmina??? Bila sam juce na nekom snimanju i stavljali su isti karmin istom cetkicom svim devojkama.

zerocool

Quote from: katarina on 21-09-2008, 13:27:11
E sad jel moze preko karmina??? Bila sam juce na nekom snimanju i stavljali su isti karmin istom cetkicom svim devojkama.
Sracunaj koliko tu pluvacke ima, pa zakljuci sama  :wink:

mirror-girl

 :bljak:
Ja ne bih pristala,pa neka bude snimanje i u Holivudu,mislim ako covek sam ne drzi do sebe,onda stvarno...

frckica-j

Snimanje ha? Snimanje èega?
A dosad nikad o tome nisam toliko razmi¹ljala. Karmini, labela, poljupci, stepeni higijene u restoranima, toaletima...  :face:

katarina

ok, pronacicu odgovor negde vec. samo me  zanimalo koliko moze da opstane u spolj. sredini, posto sam mikrobe davno polagala. Kapiram da ne moze da opstane na karminu i u spolj. sredini dugo....ipak to nije bakterija.

A miror, to koliko neko drzi do sebe ne mozes zakljuciti samo iz necijeg posta. cinjenica da sam insistirala da me sminkaju prvu dovoljno ti govori...jedino sto nisam bila bas sigurna da neko nije koristio taj karmin dan pre.

zerocool

Ma treba paziti. Ja prvo stisnem zlezde na vratu tipu, pa se onda ljubim  :wink:, salim se, mada bilo je tako ranije  :wink:
Najveca fora je sto osoba koja vam prenese uopste ne mora da bude bolesna, vec samo prenosilac, a ta osoba prodje samo sa nekim simptomima slicnim gripu

mirror-girl

katarina,nisam rekla da li ti drzis do sebe ili ne,uopste nije fora o tome...
Ja govorim samo moje misljenje,jer sam imala jednu slicnu situaciju,i iznervirna sam obrisala sminku i lepo namazala labelo i izasla pred kamere.

Uzgred,verovatno nije niko pljunuo na taj karmin,ali ti ne znas ko je kakav,ok je sto si se prva sminkala,ali opet kazem treba biti oprezan,pogotovo sa ljudima koje ne poznajemo,ali bez preterivanja,normalno!

Dragoslava

Pozdrav svima! Vidim da ovde odavno nije pisano, ali nadam se da æe neko videti poruku bez obzira na to.
Imala sam mononukleozu, barem je tako na kraju reèeno jer na infektivnoj nisu imali testova na Epstain-Barov virus ali, uveæana slezina i jetra, uveæane transaminaze, na poèetku gnojava angina, nateèene ¾lezde na vratu itd.. u Domu zdravlja reko¹e da je mono i dobro da ne smem da treniram tri meseca, ne pijem alkohol, gazirano i tako to.. Nego ono ¹to mene zanima a zaboravila sam u svoj toj frci da pitam doktorku jeste, da li sada smem da poljubim deèka? Raèunam da ako mogu u ¹kolu itd, da to znaèi da vi¹e nisam "opasna" kao neko ko mo¾e da prenese virus.. A pro¹lo je 4 nedelje od kad su mi poèeli prvi simptomi.

Hvala u napred, nadam se da æe neko odgovoriti, nekako mi je bitno :D

Bred

Infektivna Mononukleoza (http://www.farmaceuti.com/forum/index.php/topic,8024.html)
Mononukleoza (http://sr.wikipedia.org/sr/mononukleoza)