Farmaceutski Zivot u Srbiji

Started by ogi84, 20-09-2008, 03:04:46

Previous topic - Next topic

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

ogi84

Ja trenutno pohadjam farmaceuski fakultet u Americi i planiram da dodjem u srbiju u okviru obavezne skolske prakse da radim jedno mesec dana. Pre nego sto sam dosao u US nisam imao nikakav interes za medicinu i framaciju. Zanimam me kakav je zivot farmaceuta u beogradu. Kolike su plate i prilike za rad?! Da li su guzve u apotekama velike, potraznja za lekovima i da li ljudi uopste cene farmaceute!? Kakava je perspektiva farmaceuta koji radi klinicki posao u bolnici?!

Hvala puno

Bred

ogi dobrodosao.
Za pocetak bi ti mogao da napises svoja iskustva iz Amerike do u najsitnije detalje jer ce to verujem mnoge interesovati a pre svega pitanje nostrifikacije diploma ...  :wink:

Da na neka pitanja odgovorim uopsteno-plate do 1000e za upravnike apoteka kako sam cuo, za stazere od 8000-10000din. U samom Bgu je nesrazemrno vise farmaceute nego u unutrasnjosti Srbije zbog toga unutrasnjost "vapi" za farmaceutima ali se retko ko odlucuje na to zbog neuporedivo boljih uslova za zivot u Bgu, bar za mlade ljude ...  :wink:

Ljudi cene farmaceutski fakultet, to im jeste pojam ali farmaceute i ne bas jer ih svode na "prodavce lekova" ...

:dole: :ohwell:

Enea

Quote from: ogi84 on 20-09-2008, 03:04:46
Kakava je perspektiva farmaceuta koji radi klinicki posao u bolnici?!

Mislim da za sada malo takvih ima.. Za to su potrebne postdiplomske studije.. Jos uvek smo u procepu novog-bolonja sistema shkolovanja i starog. Mislim da ce Bolonjci lakse dobiti posao tog tipa, jer im je tako nesto u grupi obaveznih predmeta.. Dok do njega dodju..

ogi84

Quote from: Bred on 20-09-2008, 12:31:33
ogi dobrodosao.
Za pocetak bi ti mogao da napises svoja iskustva iz Amerike do u najsitnije detalje jer ce to verujem mnoge interesovati a pre svega pitanje nostrifikacije diploma ...  :wink:

Da na neka pitanja odgovorim uopsteno-plate do 1000e za upravnike apoteka kako sam cuo, za stazere od 8000-10000din. U samom Bgu je nesrazemrno vise farmaceute nego u unutrasnjosti Srbije zbog toga unutrasnjost "vapi" za farmaceutima ali se retko ko odlucuje na to zbog neuporedivo boljih uslova za zivot u Bgu, bar za mlade ljude ...  :wink:

Ljudi cene farmaceutski fakultet, to im jeste pojam ali farmaceute i ne bas jer ih svode na "prodavce lekova" ...

:dole: :ohwell:

Ja sam ovde vec nekih 4 godine. Veoma sam zadovoljan i srecan zivotom ovde u svakom pogledu. medicina je karijera koja je voma isplativa ne samo finansiski vec i u smislu nekog unutrasnjeg zadovoljstva. Pre nego sto sam dosao uvek sam "mrzeo" bolnice i bilo sta sto ima veze s medicinom. Jedini razlog zbog kog sam izabrao taj put je novac koji doktori/farmaceuti/med. sestre zaradjuju ovde. Mislim da je sistem medicisnkog skolovanja (sa izuzetkom medicinskih sestara) veoma izazovan i efikasan. Znam da se americki fakultet ne ceni mnogo u srbiji (uobicajeno je misljenje da je prelako), ali to je veliki stereotip. Ako se neko odluci na inzenjering, fiziku ili medicinu potrebno je da se ulozi MNOGO truda. ali sto se tice farmaceuta ovako ide:

Kada se neko upise u koledz svi krecu od nule. Nema veze kakve ocene imas u srednjoj skoli (ocene iz srednje vrede samo za stipendije). kao Freshman imas mogucnost da izaberes "major" pre-pharmacy koji se sastoji od uopstenih naucnih casova (neorganska hemija 1 i 2, organska hemija 1 i 2, fizika 1 i 2, biologija 1 i 2, mikrobiologija, anatomija i fiziologija, calkulus) i odredjenom kolicinom casova koji nemaju veze sa naukom (strani jezici, sociologija, filozofija, engleski 1 i 2, psihologija ili sta se vec odabere). to traje dve godine i to moze da pohaca bilo koji student na fakultetu. Kada se polozi dovoljan broj casova onda je vreme da se aplicira za farmaceustki profesionalni fakultet. Za to treba da se polaze prijemni (PCAT - Pharmacy College Admissions Test). Komisija koja procenjuje aplikacije ima nekoliko kriterijuma koje cine jakog kandidata. oni zele da polozis PCAT sa barem 80%, prosek ocena barem 3.5 (sto bi bilo vecina A ocena), moras da imas tri pisma preporuke, pozeljno od farmaceuta i profesora hemije ili biologije, barem neko iskustvo sa istrazivanjem, i povrh svega toga verovatno najvazniji deo je sam intervju koji je poslednji stepenik. Na intervjuu komisija zeli da proceni kandidatovu zrelost, sposobnost da se snalazi u teskim situacijama (poslavljaju teska eticka pitanja), elokventnost i samu licnost kandidata. Neki kazu da kandidat moze da ima fantasticne ocene i pisme preporuke ali ako se ne svidi komisiji opet ga nece primiti.

Profesionalni fakultet traje 4 godine i sastoji se od 3 godine casova i poslednja godina je opsta praksa. Casovi su uglavnom u teatrima od oko 70-100 ljudi (koliko fakultet prima godisnje) i slicno je kao srednja skola, tj. testovi svaki mesec, mini test svake nedelje, i na kraju finalni komprehensivni test. Obavezno je da se odrzi prosek od 80% ili student ce biti izbacen iz programa.

Poslednja godina je cista praksa bez casova, koja sluzi da se studenti upoznaju sa profesijom. Praksa se sastoji of devet mesecnih rotacija, od kojih bolnicko i apotekarsko okruzenje je obavezno. Takodje jednomesecne rotacije su obavezne izmedju prve i druge, odnosto 3 i 4 godine. Kada student diplomira, finalni ispit se uzima koji se sastoji od farmaceutskog dela i dela koji se sastoji od pravnih dilema. Svaka drzava ima specificni pravni test.

Licno mislim da je sistem izuzetno efikasan, i baziran je vecinom na aplikaciji problema u stvarnom zivotu. Vecina studenata se opredeljuje da radi u lokalnoj apoteci sto meni nije privlacno. Mislim da svo znanje koje je steceno u skoli u apoteci ne upotrebljava na pravi nacin. Veoma mi je interesantna opcija klinickog farmaceuta, i to najverovatnije ono sto cu da radim.

Diploma koja se dobije je farmaceutski doktorat (Doctor of Pharmacy, PharmD). Sto se tice inostranih diploma, ameri priznaju diplomu ali i dalje mora da se polozi izpit za licencu i da se odradi 8 meseci rotacija.

Plate su veoma privlacne i rastu iz godine u godinu (5% godisnje u proseku). Trenutno je nacionalni prosek oko $104 000, sa vrlo visokim platama na istoku i u aljasci. Generalno apoteke ako Walmart, CVS, Wallgreen placaju oko 115k-120k za studente koji su tek diplomirali. Mada takav posao je (barem meni) veoma tezak (fizicki i psihicki) i prost (Intelektualno, sto nije uvek dobra stvar), u smislu da se daju lekovi po ceo dan, kao robot. Nema nikakvih izazova, svaki recept je isti, i stoji se po 10-12 sati dnevno.

Enea

Zvuchi mi sjajno organizovano.
Mislim da je ovde posao koji bi tebo legao tek u pocetku razvoja.. Mozda i greshim, ali ne verujem.
Nego..
Moram da te zamolim da mi odgovorish ako znash ili ako imash koga da pitash..
Da li ja odavde, ili bilo ko drugi odavde, da bi polagao njihov Drzavni Ispit mora da ima TOEFL ili moze da ga polaze sa FCE i CAE? Jako me zanima..
Pozdrav!

ogi84

Quote from: Enea on 20-09-2008, 20:10:10
Zvuchi mi sjajno organizovano.
Mislim da je ovde posao koji bi tebo legao tek u pocetku razvoja.. Mozda i greshim, ali ne verujem.
Nego..
Moram da te zamolim da mi odgovorish ako znash ili ako imash koga da pitash..
Da li ja odavde, ili bilo ko drugi odavde, da bi polagao njihov Drzavni Ispit mora da ima TOEFL ili moze da ga polaze sa FCE i CAE? Jako me zanima..
Pozdrav!

Ja sam morao da im dam Toefl rezultat, tako da mislim da je obavezno. Ne znam sta je FCE i CAE, tako da nisam bas siguran. Znam da svaki internacionalni student kome nije engleski prvi jezik mora da polaze taj test.

Ako imas jos neka pitanja, ne ustrucavaj se:)

Enea

Imam. Da te zamolim da mozda nekoga upucenijeg nekada negde pitash ovo sto sam vec pitala. University of Cambridge nakon polozenih ispita izdaje ove diplome (FCE, CAE, CPE-koji je kao da ti je eng. maternji) koje su do pre par godina bile priznate svuda u svetu.. Ne znam da li su josh uvek.. American english & British english..  :roll: "potejto-potato.. tometo-tomato that's the way the story goes.."
FCE-first certificate in english
CAE-certificate in advanced english
CPE-certificate of proficiency in english
Dakle.. Da li priznaju diplome sa Cambridga?  :cvet

Bred

Quote from: ogi84 on 20-09-2008, 19:46:37

Plate su veoma privlacne i rastu iz godine u godinu (5% godisnje u proseku). Trenutno je nacionalni prosek oko $104 000, sa vrlo visokim platama na istoku i u aljasci. Generalno apoteke ako Walmart, CVS, Wallgreen placaju oko 115k-120k za studente koji su tek diplomirali. Mada takav posao je (barem meni) veoma tezak (fizicki i psihicki) i prost (Intelektualno, sto nije uvek dobra stvar), u smislu da se daju lekovi po ceo dan, kao robot. Nema nikakvih izazova, svaki recept je isti, i stoji se po 10-12 sati dnevno.

Cekaj, ovo govoris o platama na godisnjem nivou?

Mozes li da das primer kakve su cene tu stanova, hrane, odece , nocni zivot ...  :>:
Da bi cisto imali predstavu da li farmaceute vise placaju Ameri ili mi?
:K2:

joe13

ogi84

Quote from: Bred on 21-09-2008, 13:04:58
Quote from: ogi84 on 20-09-2008, 19:46:37

Cekaj, ovo govoris o platama na godisnjem nivou?

Mozes li da das primer kakve su cene tu stanova, hrane, odece , nocni zivot ...  :>:
Da bi cisto imali predstavu da li farmaceute vise placaju Ameri ili mi?
:K2:

Ameri su bez premca najplaceniji u svetu, zbog systema zdravstva koji imaju. Ovde doktori (cak i pedijatri i psihijatri) zaradjuju barem 150-200k, godisnje. Farmaceuti zaradjuju oko 100k radeci 40 sati nedeljno (9-5, ponedeljak-petak). Postoje ponude raznih kompanija ("retail" kompanije kao walmart, walgreens, CVS)koje su veoma privlacne i te kompanije bukvalno mole studente da rade za njih. Te kompanije grade nove apoteke sirom zemlje mnogo vecom brzinom nego sto farmaceuti diplomiraju tako da je veliki manjak farmaceuta u US. Znam za ponudu CVS za rad na aljasci, 4 godine za %1.2MILIONA. Ja naprimer to nikad ne bih uradio, jer mi ne pada na pamet da zivim u mraku sest meseci i da se smrzavam 10.

Ovde nije bas aktuelno dase kupuju stanovi, jedino ako planiras da zivis u new yorku. Velika kuca na midwestu (kansas, oklahoma, illinois) je oko $300k. Na istoku su kuce dosta starije i skuplje tako da ista kuca koja kosta 300k u midwestu je oko %1M na istoku. Hrana je uzasno poskupela u poslednje vreme zbog ekonomske krize koja drma ameriku. Da bi se "napunio frizider" mora da se plati barem $200. Benzin je isto veoma skup, a s obzirom da ovde MORA da se vozi (mnogi gradovi nemaju adekvatan javni prevoz) to postaje veliki problem. Svaki student koji diplomira nosi prosecan dug od skolovanja od 70-80k. Nocni zivot je manje vise isti kao i u evropi.

Ako si pametan s novcem moze da se zivi VEOMA raskosan zivot. ali opet, vecina studenata zapada u velike dugove jer ne znaju kako da cuvaju novac. Ipak nije lako podneti da preko noci krenes da zaradjujes tolike pare. ljudi se zanesu i pokupuju sve sto vide...

ogi84

Quote from: Enea on 20-09-2008, 20:30:28
Imam. Da te zamolim da mozda nekoga upucenijeg nekada negde pitash ovo sto sam vec pitala. University of Cambridge nakon polozenih ispita izdaje ove diplome (FCE, CAE, CPE-koji je kao da ti je eng. maternji) koje su do pre par godina bile priznate svuda u svetu.. Ne znam da li su josh uvek.. American english & British english..  :roll: "potejto-potato.. tometo-tomato that's the way the story goes.."
FCE-first certificate in english
CAE-certificate in advanced english
CPE-certificate of proficiency in english
Dakle.. Da li priznaju diplome sa Cambridga?  :cvet

Najbolje bi bilo da izaberes bilo jedan farmaceutski fakultet i posaljes im E-mail. Svaki faks ima svoje zahteve, a i bolje je da ti neko kaze iz prve ruke kakva je situacija, nego da ti ja kazem sta je moj drug reko sto je njegov drug reko.

ogi84

Adonis_Vernalis

Ogi,

kao nesudjeni doktorant UIC, zahtevam da mi kazes sve sto znas. Hvala!

Profa.

ogi84

Quote from: Adonis_Vernalis on 22-09-2008, 15:33:37
Ogi,

kao nesudjeni doktorant UIC, zahtevam da mi kazes sve sto znas. Hvala!

Profa.

?

Bred

ogi, profesor je mislio da budes jos opsirniji, i guess  :wink: :)