Novi naèin snimanja raka dojke dokazao da je bolji od mamografije

Started by Bred, 20-09-2008, 13:25:20

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred



U studiji koju je sprovela Mejo klinika, novi naèin za snimanje raka dojke dokazao je da je tri puta bolji od mamografije u pronala¾enju kanceroznih tumora.U studiji koju je sprovela Mejo klinika, novi naèin za snimanje raka dojke dokazao je da je tri puta bolji od mamografije u pronala¾enju kanceroznih tumora.

Mamografija je i dalje standard u pronala¾enju raka dojke, posebno kod ¾ena starijih od 40 godina. Ako je kancer ustanovljen dok je tumor mali, ¾ena ima nivo izleèenja od 90 odsto. Doktor Lisa Keri.

«©to je tumor manji, veæe su ¹anse da bude suzbijen i spreèen da se pojavi u drugim delovima tela».

Ali, problem je za ¾ene koje imaju zgusnuto tkivo dojke. Mamografski rentgenski zraci èesto ne mogu da otkriju male tumore kroz takvo tkivo. Istra¾ivaèi na klinici Mejo uporedili su mamografiju sa novom tehnikom … molekularnim snimanjem dojke. Evo kako to funkcioni¹e. Radioaktivni agens ubrizga se u krvotok.

Agens se èvrsto spoji sa æelijama raka tako da lekari mogu da vide male tumore koje mamografiji èesto promaknu. Specijalna kamera snima te slike. Na ovim snimcima istih grudi, mamogram je sa leve strane. Molekularno snimanje, sa desne strane, uhvatilo je mali tumor. Doktorka Debora Rods bila je u istra¾ivaèkom timu klinike Mejo.

«Æelije raka upijaju ovaj agens mnogo jaèe nego ¹to to rade normalne æelije dojke. I to vodi to boljeg osvetljavanja tumora na na¹im snimcima».

Devet stotina èetrdeset ¾ena sa zgusnutim tkivom dojke uèestvovalo je u studiji. Lekari su ustanovili tri puta vi¹e tumora sa molekularnim snimanjem nego mamografijom.

Molekularno snimanje jo¹ nije komercijalno dostupno. Istra¾ivaèi se sada trude da smanje kolièinu radijacije kori¹æene u tehnici. Ukoliko uspeju, to bi mogao da postane glavni novi naèin za otkrivanje smrtonosnih tumora pre nego ¹to dobiju ¹ansu da se pro¹ire. 

voanews.com