Opasne posledice prekida trudnoæe

Started by Bred, 21-09-2008, 13:20:43

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Autor: S. Todoroviæ |Blic

U Srbiji svake godine namerno prekine trudnoæu oko 150.000 ¾ena. Istra¾ivanja pokazuju da samo Ruskinje èe¹æe od na¹ih ¾ena abortusom re¹avaju problem ne¾eljene trudnoæe. U toku godine jedna ¾ena tri ili èetiri puta proðe kireta¾u, ne razmi¹ljajuæi o posledicama po svoje zdravlje, ali ni o etièkom aspektu.

U poreðenju sa drugim zemljama sveta, mi imamo visoku uèestalost i kod neplaniranih trudnoæa kod tinejd¾erki. Razlozi za to su brojni, poèev od neza¹tiæenog seksualnog odnosa pa do neznanja o kontraceptivnim sredstvima. Prema nekim podacima, u na¹oj zemlji godi¹nje vi¹e od 10.000 tinejd¾erki ostane u drugom stanju, a jedna od dvadeset devojaka abortira pre navr¹ene 18. godine.


- Abortus je ozbiljna hirur¹ka intervencija koja podrazumeva uvoðenje pacijentkinje u kratkotrajnu anesteziju, ¹to nije ne¹to ¹to je potpuno bezopasno. S druge strane, abortus mo¾e i da se iskomplikuje. Mo¾e doæi do povrede genitalnih organa i ukoliko je ¾ena mlada i nije raðala, postoji moguænost da trajno ostane bez potomstva - obja¹njava za „Blic“ dr Ana Mitroviæ, predsednica Udru¾enja za reproduktivno zdravlje i ginekolog u GAK „Narodni front“.
Prema najnovijem istra¾ivanju koje su sproveli struènjaci iz Instituta za majku i dete, èak ni posle uraðenog abortusa veæina ¾ena ne razmi¹lja o kori¹æenju kontracepcije.
Ovim istra¾ivanjem obuhvaæeno je 312 ¾ena koje su tokom leta pro¹le godine imale prekid trudnoæe. Veæina, odnosno 52 odsto i dalje ne koristi kontracepciju, a 48 odsto njih je poèelo da upotrebljava neku vrstu za¹tite i to dva-tri meseca posle prekida trudnoæe. Od ukupnog broja ¾ena koje ne koriste za¹titu, 22 su ponovo zatrudnele, samo jedna je zadr¾ala bebu, dok su se ostale opredelile za ponovni abortus.
- Izuzetno je va¾na podr¹ka okoline, ali i partnera kako bi ¾ene poèele da koriste kontracepciju. Na¹e istra¾ivanje je potvrdilo da razgovor partnera i uèe¹æe mu¹karca u dono¹enju odluke o kori¹æenju pilule, spirale ili kondoma igra veliku ulogu. Meðutim, oni su po tom pitanju nezainteresovani. Ipak, kao ¹to oba partnera uèestvuju zajedno u seksualnom ¾ivotu, tako bi trebalo zajedno i da odluèuju o kori¹æenju kontracepcije. To je jedino re¹enje kako bismo predupredili veliki broj prekida trudnoæe - obja¹njava dr Zoran Stankoviæ, juvenilni ginekolog u Institutu za majku i dete.

Kampanja
Cilj Svetskog dana kontracepcije, koji se ove godine odr¾ava 26. septembra, jeste da se edukuju mladi ljudi o dono¹enju svesnih odluka o kontracepciji. Slogan ovogodi¹nje kampanje je „Tvoj ¾ivot, tvoje telo, tvoj izbor“.

maYes

naravno da je opasno...
i zaista ne razumem sve te zene koje ne koriste apsolutno nikakvu kontracepciju. kao da je lakse abortirati..

mirror-girl

To jeste strasno,cak i sa kontracepcijom uvek postoji 1% rizika pa i vise...