„©par“ sti¾e u Srbiju

Started by Bred, 21-09-2008, 13:28:33

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: K. J. | Blic

Najveæi austrijski lanac supermarketa „©par“ poèeæe uskoro da gradi tr¾ne centre u Srbiji. Austrijanci æe prvo graditi u Subotici ili Novom Sadu, a onda bi trebalo i da Beograd dobije jedan od njihovih supermarketa. Taènije, u srpskoj prestonici æe biti izgraðen najveæi ¹oping centar na Balkanu.

U „©paru“ ka¾u da su dugo razmatrali da li da uðu na na¹e tr¾i¹te, ali da su nakon razgovora sredinom godine sa tada¹njim ministrom trgovine Predragom Bubalom ustanovili da je Srbija odlièno tr¾i¹te i da æe uspeti za kratko vreme da privuku veliki broj kupaca u svoje hipermarkete. Tada je i postignut dogovor o ulasku „©para“ na domaæe tr¾i¹te.

- Planirali smo prvo da otvorimo svoja predstavni¹tva u manjim sredinama u kojima ne postoji dovoljno ili nema uop¹te trgovina veæeg formata. Za sada samo mo¾emo da ka¾emo da æemo poèeti prvo s gradnjom u Vojvodini - ka¾u u „©paru“.
Predsednica Komisije za za¹titu konkurencije Dijana Markoviæ-Bajaloviæ ka¾e da je dobro ¹to na na¹e tr¾i¹te ulazi jedno veliko trgovaèko ime, i da æe to znaèiti poveæanje konkurencije, pobolj¹anje usluga i pad cena proizvoda.
- Nadam se da æe srpski kupci konaèno moæi da biraju izmeðu vi¹e ponuðaèa i da neæe najvi¹e u Evropi tro¹iti na hranu. Takoðe, pitanje je u kojem obimu æe ti novi trgovinski lanci da uðu kod nas. Izgradnja samo jednog hipermarketa ne znaèi ni¹ta. Potrebno je mnogo vi¹e - ka¾e Dijana Markoviæ-Bajaloviæ.
Ona smatra i da su glavni razlog sporog dolaska stranih trgovinskih lanaca u Srbiju razne fizièke i tehnièke prepreke, i da bi njihovim uklanjanjem, odnosno uvoðenjem raznih olak¹ica u Srbiji bila daleko veæa konkurencija.
„©par“ je inaèe najveæi lanac supermarketa u Austriji, gde postoji skoro 1.000 objekata, dok njih 500 posluje u Italiji i oko 280 u Sloveniji, Maðarskoj, Èe¹koj i Hrvatskoj. Ukupno je u „©parovim“ marketima zaposleno oko 25.000 ljudi.
Osim „©para“, i turski „Ramstor“ planira da otvori objekat u Ni¹u. Ova turska firma veæ ima objekte u Makedoniji, a samo u ¹oping centar u Skoplju ulo¾eno je preko 35 miliona evra. „Ramstor“ je deo turskog „Migrosa“ koji svoje prodajne objekte ima u lancu „Ramstor“ i u Rusiji, Azerbejd¾anu, Kazahstanu i Kirgistanu, dok je tokom pro¹le godine zatvorio tri objekta u Bugarskoj.
U Ministarstvu trgovine i usluga ka¾u da bi gradnja prvih objekata „©para“ trebalo da poène do kraja godine.