Zna li neko...

Started by TIJANA82, 22-08-2006, 21:55:32

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

TIJANA82

Kako se zove osobina (pojava) vode da se smrzavanjem siri?

Al-Jasmina

Da nije anomalija vode?

TIJANA82

Maslacak

Masha

Da, to je jedna od anomalija vode.

TIJANA82

mosfet

Anomalija?????

specificna gustina ρ = m/V gde je m masa, a V zapremina tela

Vrlo jasno se vidi (iz ove formule) da su zapremina i gustina oburnuto srazmerne velicine pri konstantnoj masi tj. ukoliko je masa m=const, smanjenjem gustine docice do povecanja zapremine i obrnuto.
S' obzirom na to da je specificna gustina vode 1000 kg/m^3, a da je spec. gustina leda 917 kg/m^3 krajnje je ocigledno da ce se led (pri zamrzavanju vode, naravno pod uslovom da voda ne ispari tj. da njena masa ostane ista) siriti tj. promeniti (povecati) svoju zapreminu.

Tako da stvarno ne vidim o kakvoj je anomaliji rec. Vrlo prost i jednostavan zakon fizike.

Darker

To je ok, ali devojka (èini mi se da je devojka) je tra¾ila naziv te pojave. Mnoge logiène fizièke pojave imaju svoj naziv :hm

TIJANA82

Quote from: Darker on 25-08-2006, 14:07:09
To je ok, ali devojka (èini mi se da je devojka) je traµila naziv te pojave. Mnoge logiène fizièke pojave imaju svoj naziv :hm

pa to!!!  Ima svoj specificni naziv, a ne mogu da se setim :(
ako ti uspes, javi! :)

Masha

Evo, ovako, sto se vode tice kod nje je poznato 37 anomalija ili ti odstupanja, a sirenje vode prilokom njenog smrzavanja je samo jedna od njih i ja, ukoliko Tijanu zanima kako i zasto dolazi do toga, mogu da joj napisem. Pozz

TIJANA82

Quote from: masha on 25-08-2006, 14:58:34
Evo, ovako, sto se vode tice kod nje je poznato 37 anomalija ili ti odstupanja, a sirenje vode prilokom njenog smrzavanja je samo jedna od njih i ja, ukoliko Tijanu zanima kako i zasto dolazi do toga, mogu da joj napisem. Pozz

Masho, mene samo zanima da li ta pojava kod vode ima neko svoje specificno ime,  kako i zasto do toga dolazi,znam!  Znaci, treba mi samo ta jedna rec, ukoliko uopste postoji, a sve mi se vise cini da sam se zestoko istripovala :(

Masha

Tijana, razumela sam ja tebe od starta i ja, koliko znam, ne postoji specifican naziv za tu osobinu vode. Ali, provericu jos jedanputa, za svaki slucaj, posto si i mene sad istripovala  :wink:

Al-Jasmina

I dalje drzim da je anomalija...
Tijana, delimo trip...i ja znam da se nekako zove!
Ok ima mnogo anomalija vode
a to je najcuvenija!!!!  :>

TIJANA82

Quote from: masha on 25-08-2006, 19:38:43
Tijana, razumela sam ja tebe od starta i ja, koliko znam, ne postoji specifican naziv za tu osobinu vode. Ali, provericu jos jedanputa, za svaki slucaj, posto si i mene sad istripovala :wink:

zahvaljujem :>