Profesori i njihove knjige-ucenjivanje

Started by Bred, 21-09-2008, 15:27:14

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

Na Beogradskom univerzitetu javna je tajna da profesori ucenjuju studente ne dozvoljavajuæi im da izaðu na ispit ako nisu kupili njihov ud¾benik

BEOGRAD - Svaki drugi student u Srbiji primoran je da kupi ud¾benik svog profesora da bi uop¹te mogao da prijavi ispit, pokazalo je istra¾ivanje Studentske unije Srbije. To su nam potvrdili mnogi studenti Beogradskog univerziteta i dodali da s lakoæom pola¾u ispite i dobijaju dobre ocene ukoliko kupe knjige svojih predavaèa. Za razliku od njih, studenti koji to ne ¾ele ili nemaju para ne mogu èak ni potpis da dobiju, a kamoli da pola¾u ispit.

- Javna tajna je da profesori ucenjuju studente, ali mi o tome retko govorimo jer nam je u interesu da ¹to pre polo¾imo ispit - rekla je za Kurir J. P., studentkinja treæe godine Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, i objasnila da se veæina njenih kolega pla¹i moguæih posledica.

Ona se do sada susrela s nekoliko profesora ucenjivaèa. Ud¾benik profesora V. A. iz predmeta Geodezija mora da se kupi, a profesor M. B. R. èak zahteva da se kupi svaka njegova knjiga! On samo na prvoj godini predaje dva predmeta, a cena jedne knjige je oko 2.000 dinara.

Niko od zaposlenih na Poljoprivrednom fakultetu nije ¾eleo da govori za Kurir, uz obrazlo¾enje da je dekan, koji je jedini ovla¹æen da daje izjave, zauzet narednih dana. Slièna situacija je i na Veterinarskom fakultetu, gde studenti prve godine moraju da kupe knjigu profesorke M. V. iz predmeta Pona¹anje, dobrobit i za¹tita ¾ivotinja, jer samo s njom mogu da se pojave na ispitu.

- Pored indeksa, student donosi knjigu koju profesorka potpisuje da se ne bi dogodilo da istu knjigu koristi vi¹e studenata - rekla je M. R. i dodala da, osim ovog tro¹ka, studenti moraju da plate i 2.500 dinara po semestru za obavezne praktikume iz anatomije, bez kojih nije dozvoljeno prisustvo ve¾bama, a samim tim ni overa semestra, koja je uslov za polaganje ispita - "a reè je o obiènim kopijama koje su spojene kartonom da nam se ne bi rasipale po hodnicima".

- Praktikum sam jednom odnela u fotokopirnicu, gde su mi rekli da bi me kopiranje s korièenjem ko¹talo oko 400 dinara - ljutito je zavr¹ila M. R.

Velibor Stojiæ, dekan i profesor Veterinarskog fakulteta, u izjavi za Kurir tvrdi da je pre ne¹to vi¹e od godinu dana bilo ucena, ali da su se ti profesori "dozvali pameti".

- Ako studenti tvrde da postoje takvi profesori, neka donesu dokaz i profesori æe automatski biti suspendovani - naglasio je Stojiæ, koji je iznenaðen optu¾bama na raèun profesorke, jer su praktikumi jeftini u odnosu na uvozne, koji ko¹taju 200 evra.

Meðu "poznatim ucenjivaèima" su i profesori Fakulteta politièkih nauka, zatim Ma¹inskog, Pravnog, Ekonomskog, kao i Vi¹e poslovne i Vi¹e medicinske ¹kole.

NI©TA BEZ DOKAZA

U Ministarstvu prosvete rekli su nam da ne postoji pravilnik koji profesorima daje pravo da studentima na taj naèin uslovljavaju polaganje ispita.
- To se smatra kriviènim delom, ali mi smo nemoæni sve dok nam studenti ne podnesu prijavu sa imenom i prezimenom profesora, a uz to im je potreban i dokaz - objasnili su nam i dodali da bez dokaza nema svrhe slati inspekciju, po¹to tako ne¹to nijedan profesor neæe potvrditi.

ALAV

- S. P., profesor sociologije na Ma¹inskom fakultetu, pokazao je svoju alavost na novac tako ¹to je od svojih studenata zahtevao da, pored dve obavezne knjige, kupe i treæu, koja je bila ne¹to malo dopunjena, a za koju je smatrao da jedina sadr¾i sve potrebno za polaganje ispita. Meðutim, to je tvrdio i za prethodne dve - rekao je student veterine V. G.

kurir

mirror-girl


katarina


zerocool

Quote from: katarina on 21-09-2008, 18:03:48
setite se anatomije...    :bljak:
A hocete li da kupite knjigu, a atlas. Pa onda na predavanjima: " Ovo je kost bla, bla, bla" , pa kad ga neko pita da ponovi, on kaze da ima sve to u knjizi, samo 1500din kosta, a atlas 4000, ali to je za policu u apoteci, a ako imas knjigu, onda ce i da ti obelezi sta da ucis, uzas i niko se nije bunio, mi smo retardi

Bred

ja zalim sto tad ne dadoh kintu i da spasim sebe bespotrebnog ucenja ...
:wall:

zerocool

Quote from: Bred on 21-09-2008, 20:28:39
ja zalim sto tad ne dadoh kintu i da spasim sebe bespotrebnog ucenja ...
:wall:
E i mene je taj princip kostao zivaca, ali ipak sam istrajala  :box

Bred

no, dobro, srecom, pa je to na nasem faxu usamljen primer ... doduse, doticni prof i nije sa naseg faxa ..  :wink:

doduse, kod nas za dobar deo predmeta i NE POSTOJI knjiga ...  :dole: :>:

Adonis_Vernalis

Ali, gde i postoji knjiga, svrati tek poneka zabludela dusa i pita ponesto sto ima veze sa lekovitim biljem.