I mu¹karci u Sigurnoj kuæi

Started by Bred, 23-09-2008, 14:11:29

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: Vesna Toroviæ | Blic

Ni¹ æe biti jedini grad u Srbiji u kome æe sve ¾rtve porodiènog nasilja moæi da budu zbrinute u Sigurnoj kuæi, a koja æe imati 100 postelja. Kuæa neæe predstavljati spas od nasilnika samo deci i ¾enama, veæ i mu¹karcima i starijim graðanima, koji neretko trpe maltretiranja od svojih najbli¾ih srodnika. Grad je veæ odobrio lokaciju, sva potrebna infrastruktura æe biti besplatna, a iz gradskog bud¾eta je izdvojeno pet miliona dinara.

Du¹ica Davidoviæ, gradska veænica, poziva donatore da svojim prilozima pomognu formiranje Sigurne kuæe.
- Lokacija æe biti tajna, jer je to neophodno da bismo za¹titili ¾rtve. Trenutno imamo Prihvatili¹te za decu i ¾ene ¾rtve nasilja, koje se nalazi u Domu za nezbrinutu decu „Du¹ko Radoviæ“ u Ni¹u. Svi znaju gde se ¾rtve nalaze, tako da se neretko de¹ava da nasilnici poku¹avaju da doðu do njih. Nova sigurna kuæa æe biti potpuno obezbeðenja. Na prvoj narednoj sednici Skup¹tine grada biæe izabran vr¹ilac du¾nosti direktora Sigurne kuæe i èlanovi Upravnog odbora. Takoðe, u Sigurnoj kuæi æe morati da rade struène osobe i moraæemo da zaposlimo ljude u obezbeðenju. Sve je to neophodno da bi se poèela izgradnja zgrade. Onda æe i donatori moæi da uplaæuju svoje novèane priloge, jer je Sigurna kuæa biti formirana institucija i imaæe svoj ¾iro-raèun - istièe Davidoviæeva.
Pre tri godine formirano je Prihvatili¹te za decu i ¾ene ¾rtve nasilja, ali je ono malog kapaciteta i nema prave uslove. Kroz prihvatili¹te je do sada pro¹lo oko 800 ¾rtava, a trenutno je svih 20 kreveta popunjeno.
-To je bilo samo neko prelazno re¹enje. U Domu nema potrebnih uslova. Najveæi problem je ¹to veæ ceo Ni¹ zna gde se deca i ¾ene ¾rtve porodiènog nasilja nalaze. Oni od kojih su ¾rtve pobegle dolaze noæu, lupaju, prete, poku¹avaju da odvedu decu i ¾ene. Prava Sigurna kuæa mora da bude sa jakim obezbeðenjem. Niko ne sme da na taj naèin pla¹i ¾rtve - ka¾e Zdravka Gigov, koordinatorka Prihvatili¹ta.
Ljiljana M. tri puta je bila u Prihvatili¹tu. Spas je sa dvoje male dece tra¾ila od nevenèanog supruga koji je alkoholièar i tuèe je.
Ne mogu dugo da budem tamo, jer ima samo nekoliko soba. Tu smo svi sme¹teni zajedno, moja deca i ja nismo mogli da budemo sami. A i moj mu¾ zna gde smo, doðe i moli, obeæava da neæe vi¹e da me fizièki zlostavlja - prièa ova ¾rtva porodiènog nasilja.

Èola meðu donatorima
Izgradnja Sigurne kuæe je bila najavljena jo¹ na proleæe, ali se kasnilo zbog formiranja lokalne vlasti u Ni¹u. Tada je bilo dosta najava donatora, a kao jedan od potencionalnih je bio i poznati pevaè Zdravko Èoliæ.