Kineske kompanije kopirale i ariljski tekstil

Started by Bred, 23-09-2008, 14:13:22

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: B. Bojoviæ | Blic

ARILJE - Konaèno je ariljska malina dobila lojalnog konkurenta, u ariljskom tekstilu - rekao je ministar trgovine Slobodan Milosavljeviæ u juèera¹njoj poseti Arilju, gde je promovisan za¹titni hologram tekstilnih proizvoda iz ove varo¹i.

Èetrnaest najveæih robnih marki meðu kojima su i „Jasmil Stefan Niteks“ stavili su hologram na svoje proizvode kako bi se za¹titili od nelojalne konkurencije koja je postajala sve intenzivnija.
Milan Lonèareviæ, vlasnik firme „Jasmil“, jedan je od inicijatora izrade holograma i za¹tite ariljskog tekstila.
- Ovo je jako va¾no za nas jer je plagijatora bilo mnogo. Èak su i Kinezi poèeli da prodaju svoje proizvode kao ariljski tekstil. Na ovaj naèin smo se dobro za¹titili i konkretno mojoj firmi biæe od znaèaja, s obzirom na to da poèetkom godine planiramo ozbiljniji nastup na tr¾i¹tu Hrvatske - ka¾e Lonèareviæ.
Ministar Slobodan Milosavljeviæ ponudio je pomoæ i u smislu obezbeðivanja atraktivnih lokacija za maloprodajne objekte u Hrvatskoj.
- Jo¹ uvek ima kompanija koje imaju svoje objekte na teritoriji Hrvatske, a koji nisu formalno i pravno re¹eni. Ima lokala mnogih kompanija koje bi mogle da se kupe i da vi Ariljci doðete do atraktivnih lokacija, recimo na tr¾i¹tu Zagreba. U kooperaciji s jo¹ nekim mo¾ete ozbiljnije nastupiti na tr¾i¹tu Hrvatske, a Vlada æe se maksimalno potruditi da vam pomogne - rekao je Milosavljeviæ.
Milosavljeviæa je obeæao da æe se Vlada maksimalno ukljuèiti u suzbijanje sive ekonomije.
- Iz oblasti finansija i carina primeniæemo paket mera po kojem æe se naèin carinjenja vr¹iti isljuèivo prema vrednosti i kvalitetu robe koja ulazi. Takoðe iz oblasti prometne sfere mi æemo poèetkom naredne godine obuhvatiti fiskalizacijom sve one koji to do sada nisu bili, kroz izmenu i dopunu ovog dela zakona. Aktiviraæemo inspekcijske slu¾be i one æe morati da stanu na put sivoj ekonomiji. Pozdravljam inicijativu Ariljaca, mi kao dr¾ava poku¹aæemo da plasiramo ovakve proizvode pod naznakom nacionalni brend Srbije. Trudiæemo se da organizujemo dane srpskih proizvoda - rekao je ministar.