Nemaèka: Spreèen teroristièki napad

Started by Bred, 26-09-2008, 19:23:54

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: Beta
Berlin -- Nemaèka policija je u avionu KLM-a, koji se spremao da iz Kelna poleti u Amsterdam, uhapsila dva mladiæa osumnjièena da su se pripremali za teroristièku akciju.

Kako su saop¹tile vlasti u pokrajini Severna Rajna-Vestfalija, u kojoj se nalazi Keln, opasnost da 23-godi¹nji Somalijac Husain al Mala i 24-godi¹nji Nemac Erik Brajninger, roðen u Somaliji, otmu avion KLM-a ni u jednom trenutku nije postojala.

Policija je uhap¹ene pratila vi¹e meseci i u njihovom stanu prona¹la opro¹tajna pisma u kojima mladiæi najavljuju nameru da "umru u svetom ratu - d¾ihadu".

Prema navodima medija koji se pozivaju na obave¹tene bezbednosne krugove, uhap¹eni su ¾eleli da preko Amsterdama i Ugande odu u Pakistan i pridru¾e se Islamskoj d¾ihad uniji.

Ta organizacije je stajala i iza islamista okupljenih oko konvertita Frica Gelovica, koji je pripremao vi¹e napada sa auto-bombama, a u jesen 2007. uhap¹en je u Zauerlandu na zapadu Nemaèke.

Mediji ukazuju i na moguænost da su danas uhap¹eni u vezi sa dvojicom islamista za kojima je Savezni ured za suzbijanje kriminala juèe raspisao poternicu.

Erik Brajninger i Husain al Mala su, prema navodima vlasti, zavr¹ili obuku u jednom od teroristièkih kampova u pograniènoj oblasti izmeðu Avganistana i Pakistana.

Prema podacima nemaèkih vlasti, u Nemaèkoj ¾ivi 33.800 èlanova militantnih islamistièkih grupa.


b92