Nauènici stvorili virtuelni oseæaj dodira

Started by Bred, 05-10-2008, 13:09:19

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: E.B. | Blic

Japanski struènjaci stvorili su virtuelni oseæaj dodira uz pomoæ ultrazvuka. Uskoro æe program „spojiti“ s programima za 3D modelovanje i video-igrama.

Japanski prototip sastoji se od ureðaja koji stvara ultrazvuk i kamere koja prati polo¾aj ruke, prilagoðavajuæi emitovanje tako da ona oseæa dodir s ivicom ili povr¹inom virtuelnog predmeta.
Profesor Takajaki Iva-moto i njegove kolege sa Tokijskog univerziteta predstavili su sistem koji uz pomoæ fokusiranih ultrazvukova stvara oseæaj dodira u vazduhu. Zvuk se ¹iri kroz vazduh kao zvuèni pritisak, a interferencijom neèujnih talasa mogu se stvoriti taèke koje se do¾ivljavaju kao povr¹ine èvrstih predmeta.
S razvojem multimedije na internetu, èula vida i zvuka poslednjih godina bukvalno su preplavljena informacijama, dok je èulo dodira ostalo prilièno zapostavljeno.
Nauka nastoji da uvede èulo dodira u svet raèunara, meðutim, do sada su za te do¾ivljaje bile neophodne rukavice, vibrirajuæi d¾ojstici ili drugi nezgrapni meha-nièki ureðaji.
Nakon ¹to je svoj izum predstavio na konferenciji u Kaliforniji, japanski tim je odmah dobio ponude da ga pove¾e s programima za 3-D modelovanje i video-igrama.
Na¾alost, ureðaj za sada ima ogranièenu snagu, ¹to smanjuje do¾ivljaj èvrstoæe predmeta. A jedan od razloga le¾i u tome ¹to bi prevelika snaga mogla izazvati o¹teæenja uva.