Mladiæi ranije idu u vojsku

Started by Bred, 06-10-2008, 13:36:52

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

MLADIÆI u Srbiji ubuduæe æe odlaziti u vojsku dve godine ranije - sa 19, dok æe u poslednji voz za vraæanje duga domovini umesto u 35. godini ¾ivota morati da se ukrcaju do tridesete. Iako æe zbog toga vojnici u kasarnama biti ne¹to mlaði, rok za uvoðenje u regrutnu evidenciju biæe pomeren sa dosada¹njih 17 na 18 godina.
Ovo su samo neke od novina koje donosi Nacrt novog zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, èija je javna rasprava okonèana pre desetak dana. Radna grupa Ministarstva odbrane trenutno razmatra predlo¾ena re¹enja i primedbe graðana i struène javnosti, posle èega æe precizirani nacrt biti upuæen na usvajanje u Vladu Srbije.
Promene u rokovima uvoðenja u vojnu evidenciju - ¹to je prvi korak ka „zelenoj“ uniformi - gde æe ubuduæe momci biti „zavedeni“ sa 18 godina, pisci nacrta pravdaju problemima sa liènim dokumentima. Registrovanje novopeèenih regruta do sada je bilo ote¾ano, jer momci od 17 godina nemaju obavezu da poseduju liène isprave.

Smanjena granica

Uz to, novo re¹enje mladiæima ostavlja vi¹e prostora za dugoroène planove, jer u vojsku mogu da odu odmah po izlasku iz ¹kolske klupe - veæ sa 19 godina. Praksa je pokazala da prag od 21 godine èesto ume da bude kamen oko vrata regrutima koji razmi¹ljaju o stalnom zaposlenju, pa i - ¾enidbi.
Iako je i novim propisom predviðena granica do 27. godine za odlazak u vojnièki stroj, obaveza slu¾enja vojnog roka mo¾e u izuzetnim sluèajevima biti produ¾ena i jo¹ za tri godine. Podseæanja radi, taj „limit“ je do sada bio tri i po decenije ¾ivota.
Nacrt, izmeðu ostalog, ukida i kategoriju ogranièene sposobnosti za vojnu slu¾bu, koja je dovodila do èestih prekida
slu¾enja vojnog roka. Privremena nesposobnost regruta mo¾e trajati najkasnije do 27. godine ¾ivota, a lekarske komisije je do tada mogu svega dva puta odlagati. Treæeg puta donose odluku - regrut je sposoban ili nije. Menja se i tajming lekarskih pregleda koji æe se ubuduæe obavljati, umesto u 18. godini, ¹est meseci pre odlaska u kasarnu.
- Zakonom se predviða i podela rezervnog sastava na aktivnu i pasivnu rezervu, ¹to do sada nije bilo propisano - obja¹njavaju u Ministarstvu odbrane. - Aktivna bi se popunjavala preko javno raspisanog konkursa i uz zakljuèenje ugovora na dve godine. Podoficiri i vojnici bi ovu vrstu ugovora mogli da obnavljaju do 45. godine, dok bi oficiri na ovoj du¾nosti mogli da budu deset godina preko toga. Pasivnu rezervu èine svi graðani koji imaju ratni raspored u Vojsci, dr¾avnim organima i civilnoj za¹titi.

Sabrani propisi

U MINISTARSTVU odbrane obja¹njavaju da æe novi zakon da otkloni sve protivreènosti i manjkavosti dosada¹njih re¹enja o vojnoj obavezi. Uz to, njegovo dono¹enje je uslovljeno dono¹enjem Zakona o odbrani, koji je usvojen krajem 2007. godine. U njemu æe biti sabrani propisi koji su do sada bili rasuti u nekoliko zakona, uredbi i pravilnika.
Ukoliko narodni poslanici usvoje predlo¾ena re¹enja, vojnici na civilnom slu¾enju vojnog roka neæe imati status vojnog lica, ¹to znaèi da se na njih neæe odnositi posebna pravila i du¾nosti koji su rezervisani za njihove kolege „sa opasaèem“. Civilno slu¾enje vojnog roka je zadr¾ano, a predviðeno je i da se o izvr¹enju vojne obaveze stara Ministarstvo odbrane.

I ®ENE U EVIDENCIJI
IAKO je Nacrt novog zakona o vojnoj obavezi zadr¾ao staro re¹enje prema kojem lep¹i pol ne podle¾e regrutnoj obavezi, predviðena je moguænost da dame, ipak, budu u evidenciji rezervnog sastava. Na spisak „treæeg poziva“ ¾ene æe biti upisane prema struènoj i radnoj osposobljenosti. Zakon predviða da lep¹i pol mo¾e biti pozivan na vojne ve¾be i ve¾be civilne za¹tite radi obuèavanja za du¾nosti u uslovima vanrednog ili ratnog stanja.

OBAVEZE
PRVI put su u zakonski tekst u¹le i odredbe o materijalnoj i radnoj obavezi koje su do sada bile rasute po uredbama i drugim aktima. Ovim odredbama su definisane du¾nosti graðana i pravnih lica tokom ratnog i vanrednog stanja. Tièu se obaveza na radnom mestu, ali i ustupanju Vojsci njihovih stvari koje su od znaèaja za odbranu zemlje. Reè je pre svega o vozilima, graðevinskim ma¹inama, plovnim objektima, ureðajima veze, letilicama, magacinskim prostorima... sve do ureðaja za ¹tampanje i snimanje, kao i tegleæe, jahaæe i tovarne stoke.

http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=4&status=jedna&vest=129819&search=vojni%20rok&datum=2008-10-06