Ju¾na Afrika: Misteriozna bolest

Started by Bred, 06-10-2008, 13:42:34

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: Tanjug
Johanesburg -- Misteriozna bolest nalik gripu u Johanesburgu poslednjih dana izazvala je smrt èetiri lica. Ministarstvo zdravlja tvrdi da nema razliku za paniku.

Bolest je prvo prouzrokovala smrt jedne ¾ene iz Zambije, koja je u te¹kom stanju dopremljena na leèenje u johanesbur¹ku privatnu bolnicu Morningsajd medi-klinik, izve¹tava DPA.

Mada je leèena od groznice izazvane ujedom krpelja i drugih potencijalnih infekcija, ta pacijentkinja je umrla, a ubrzo potom u istu bolnicu je sa simptomima nalik gripu primljena i medicinska radnica koja ju je pratila iz Zambije u Ju¾nu Afriku, koja je potom takoðe podlegla bolesti.

Tokom vikenda, medicinska sestra koja se starala o prvoj ¾rtvi i èistaèica na pomenutoj klinici bile su treæa i èetvrta ¾rtva misteriozne bolesti, s tim ¹to se navodi da je èistaèica veæ neko vreme bila u lo¹em zdravstvenom stanju.

Ju¾noafrièko ministarstvo zdravlja saop¹tilo je da uzorci krvi preminule medicinske sestre ne ukazuju ni na kakvu odreðenu bolest, pa ni na virusne hemoragijske groznice - grupu oboljenja koja se javljaju kod ¾ivotinja i ljudi a karakteri¹u ih krvarenja i visoka temperatura.

Portparol ju¾noafrièkog ministasrstva zdravlja je rekao prilikom obraæanja javnosti da se misteriozna bolest ¹iri, prema svemu sudeæi, samo preko telesnih teènosti obolelih i da zbog toga nema razloga za paniku.

Ministarstvo je upozorilo sve one koji su u poslednjih mesec dana putovali u Zambiju, a imaju visoku temperaturu i simptome gripa, da hitno potra¾e medicinsku pomoæ.

b92