Student prorektor BU

Started by KaBoom, 08-10-2008, 00:36:58

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

KaBoom

Aleksandar Joviæ, student Fakulteta za fizièku hemiju i sekretar Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu i Sonja Nektarijeviæ, studentkinja Farmaceutskog fakulteta kandidovali su se za mesto studenta prorektora Beogradskog univerziteta za ¹kolsku 2008-2009. godinu.

Novi student prorektor biæe izabran na sednici Studentskog parlamenta, ali tek nakon odr¾avanja konstitutivne sednice tog tela i izbora novog predsednika parlamenta (zakazane za 13. oktobar).

Kako za Danas obja¹njava aktuelni student prorektor BU Marko Milutinoviæ, èlanovi Studentskog parlamenta predlo¾iæe jednog od ova dva kandidata, a njega æe formalno birati Savet Univerziteta.

Upitan, èime bi njegov naslednik trebalo da se bavi, Milutinoviæodgovara da se oèekuje usvajanje izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju u vezi sa upisnom politikom u ovoj ¹kolskoj godini i da bi novi student prorektor trebalo da „isprati tu prièu do kraja“. Osim èlana o vezi sa uslovnim upisom, predstoji formulisanje izmena jo¹ nekih odredbi Zakona o visokom obrazovanju, a pitanje visine ¹kolarine jo¹ uvek je aktuelno, jer dosada¹nje inicijative studentskih predstavnika nisu dale rezultate.

- Dobro je ¹to je Fond za mlade talente ponovo proradio. Prethodna generacija je o¹teæena i treba videti da li tu mo¾e ne¹to da se popravi. Student prorektor, iako nije èlan Fonda, mo¾e da utièe na njegov rad, kroz kontakte sa predsednikom i èlanovima tog tela, meðu kojima je i rektor Beogradskog univerziteta - ka¾e Milutinoviæ.

Na pitanje koliko je student prorektor uticajan, on ka¾e da je formiranjem Studentskog parlamenta, ta funkcija donekle izgubila znaèaj, ali da u saradnji sa rukovodstvom Studentskog parlamenta, mogu da utièu na de¹avanja na univerzitetu. Odnos profesora prema studentskim predstavnicima se, kako ka¾e, polako menja, a dokaz tome je nekoliko inicijativa koje su akademci uspeli da „proguraju“.


(Preuzeto iz Danas-a 07.10.2008.)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Dr¾im palèeve koleginici!!! :wink: