Dvojici Japanaca i Amerikancu japanskog porekla Nobelova nagrada za fiziku

Started by Bred, 08-10-2008, 14:19:07

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

 Liza Brajant
Pariz, Francuska
07/10/2008
   

Dva japanska nauènika i jedan amerièki nauènik japanskog porekla podeliæe ovogodi¹nju Nobelovu nagradu za fiziku. Oni su nagraðeni za otkriæa u vezi sa subatomskim èesticama.

Tri nauènika - Japanci Makoto Kobaja¹i i To¹ihide Maskava, i Amerikanac Joièiro Nambu - podeliæe nagradu od milion i 400 hiljada dolara za svoja otkriæa u fizici subatomskih èestica. Objavljujuæi nagradu, Kraljevska ¹vedska akedemija nauka saop¹tila je da je pojava takozvane razbijene simetrije, koju su istra¾ivala dva Japanca, predvidela postojanje nove porodice elementarnih èestica zvanih kvarkovi.

Akademija je takoðe saop¹tila da su teorijska otkriæa 87-godi¹njeg amerièkog profesora Joièira Nambua znatno doprinela takozvanom Standardnom modelu, va¾eæoj teoriji o najmanjim deliæima materije, koja objedinjava tri od èetiri osnovne fizièke sile. Sekretar Akademije, Gunar Okvist, telefonom je obavestila profesora Kobaja¹ija da je dobio nagradu.

"Dobro jutro profesore Kobaja¹i, odnosno dobar dan. Upravo smo objavili svetu da ste vi dobitnik Nobelove nagrade za fiziku za 2008. godinu, zajedno sa profesorom Nambuom i profesorom Maskavom. Jo¹ jednom, najtoplije èestitke. Kako se oseæate sada?", glasila je poruka.

"Veoma sam poèastvovan. Prosto, ne mogu da verujem", odgovorio je Kobaja¹i.

Nagrada za fiziku je druga Nobelova nagrada èiji dobitnici su objavljeni ove nedelje. Juèe su francuski i nemaèki nauènici dobili Nobelovu nagradu za medicinu, zbog otkriæa virusa koji izazivaju AIDS i rak grliæa materice. Do kraja nedelje biæe objavljeni dobitnici nagrada za hemiju, knji¾evnost i mir, dok æe dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju biti objavljen u ponedeljak.


voanews.com