Èetiri kuæe nestale za pet minuta

Started by Bred, 13-10-2008, 14:35:40

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: D. Miliæeviæ - L. Bunèiæ | Foto:D. Grubin  | Blic


Èetiri kuæe u potpunosti su uni¹tene sinoæ oko 18.30 sati, kad su se po¹to se zemlji¹te odronilo, za nepunih pet minuta obru¹ile u rupu duboku preko 15 metara na gradili¹tu u Dubljanskoj ulici na Èuburi. Samo pukom sreæom niko nije povreðen, a stanari pretpostavljaju da je nesreæu izazvala podzemna voda koja je natopila zemlju, usled èega su popustil podupuraèi.

- Bilo je neverovatno! Sve se odigralo za manje od pet minuta! Prièao sam u dvori¹tu sa kom¹inicom baka Milkom, kad je iznenada njena kuæa poèela da se uru¹ava. Za nepunih 30 sekundi u potunosti je upala u rupu. Nismo stigli ni da se saberemo, a veæ se uru¹ila druga kuæa. Za pet minuta èetiri kuæe, ukljuèujuæi i moju, su zavr¹ile u rupi! Od moje kuæe nije ostalo praktièno ni¹ta po¹to su se uru¹ili jedna cela soba, kupatilo i hodnik - zabrinuto prièa Vlada Laziæ, dok su mu kom¹ije pomagale da iz onoga ¹to mu je ostalo od kuæe spasi neke stvari.


Obru¹ile su se dve kuæe iz Dubljanske ulice u kojoj se i nalazi samo gradili¹te, ali i dve iz Stojana Protiæa, paralelne ulice, koja se nalazi sa druge strane gradili¹ta. Takoðe, jedna kuæa se i nakrivila i postoji opasnost da se i ona obru¹i.
- Sedela sam kuæi kad sam èula izuzetno jak i prodoran zvuk. Kao neka eksplozija. Iza¹la sam napolje da pogledam i kad sam videla da su se kuæe obru¹ile nisam mogla da verujem ¹ta se de¹ava. Sreæom, moja kuæa nije upala u rupu, ali se ipak malo nakrivila. Kad se sve malo smirlo, spakovala sam neke osnovne stvari i iza¹la. Sugurno neæu ostati da spavam ovde - jo¹ uvek pomalo upla¹eno prièa Danijela Bo¾oviæ, dok je sa koferom stajala na sred ulice. Ubrzo posle nesreæe na lice mesta do¹le su policijske patrole koje su trakom ogradile gradili¹te, Vodovod koji je zatvorio vodu i ekipe Elektrodistribucije da ugase struju da ne bi do¹lo do jo¹ veæe nesreæe.Osim njih, do¹la je Gradska graðevinska inspekcija, kako bi napravila zapisnik.
- Ne mo¾emo dozvoliti da stanari ostanu ovde zbog opasnosti da doðe do novog odrona. Meðutim, investitori su du¾ni da ljudima koji su ostali bez krova nad glavom obezbede sme¹taj - ka¾e Dragana Pe¹iæ iz graðevinske inspekcije.
Na tabli koja stoji pored gradili¹ta pi¹e da je investitor radova firma „Optos“ i da je planirano da bude sagraðeno èetvorospratna zgrada, koja æe imati i èetiri podzemna nivoa predviðena da budu parking. Zbog planirana èetiri nivoa ispod zemlje izvoðaèi radova su morali da kopaju vi¹e od 15 metara u dubinu.

- Inaèe, ima bar mesec dana kako se pojavila neka podzemna voda na gradili¹tu. Nedeljko Preliæ, investitor radova nam je rekao da je pukla neka cev i da su obezbedili gradili¹te da ne doðe do neke nesreæe. Evo kako nije do¹lo, sigurna sam da su podupiraèi popustili po¹to je sve bilo natopljeno vodom. Zanimljivo je i to ¹to su poèeli da kopaju pre vi¹e od dve godine, a na tabli pi¹e da su dozvolu dobili u maju ove godine. ®ivim pored i moja kuæa nije o¹teæena, ali sam stvarno upla¹ena - prièa jedna kom¹inica.
Nedugo posle nesreæe na gradili¹tu pojavio se i invenstitor Nedeljko Preliæ, koji nije bio raspolo¾en da „ovako rano daje izjave“.

Privremeni sme¹taj u hotelu
Sinoæ je stanare koji su ostali bez krova nad glavom posetio i gradonaèelnik Dragan Ðilas. Kako saznajemo, u razgovoru sa investitorima postigao je dogovor da Grad stanarima privremeno obezbedi hotelski sme¹taj.

Situacija i dalje opasna
Nakon sinoænjeg uru¹avanja situacija u Dubljanskoj ulici i dalje nije bezbedna, jer se obru¹avaju zemlja i kuæe objekta u izgradnji, prenosi u ponedeljak Studio B. Oèekuje se sastanak investitora, izvoðaèa radova i predstavnika grada. Sedamnaest porodica koji su ostali bez doma sme¹teno je u hotel Slavija, a ekspertiza æe pokazati uzrok klizanja terena.