Albanci sa KiM sve više uzimaju dokumenta Srbije

Started by darusaz, 14-10-2008, 11:11:35

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

darusaz

СВЕ ВИШЕ АЛБАНАЦА СА КОСОВА ДОЛАЗИ ПО ДОКУМЕНТА У НИШКУ БАЊУ
Кад треба, добар им српски пасош
Албанци који послом путују у земље западне Европе кажу да једино са пасошем Србије на границама немају никаквих проблема



НИШ - Пошто су схватили да са признавањем независности Косова и признавањем пасоша те самопрокламоване државе у свету не иде баш како су очекивали, све већи број Албанаца са Косова у последње време долази у Нишку бању, где је смештена Полицијска управа Приштине, и подносе захтеве за добијање српских пасоша и личних карата. Они кажу да од српске полицијске управе смештене у околини Приштине не могу добити биометријске пасоше Србије, па је и то један од разлога због чега долазе у Нишку бању.

Полицијска управа Приштине у Нишкој бањи не жели да без одобрења МУП-а Србије саопшти број Албанаца којима је до сада издала пасоше, али не крије податак да је пред њеним шалтерима у последње време све више Албанаца са Косова.

Албанци који долазе у Нишку бању не крију да њихова „јагма“ за српским пасошима, личним картама, возачким и саобраћајним дозволама није лојалност држави Србији, већ пре свега чињеница да са тим документима лакше путују по свету. Један од њих, који је само казао да долази из Подујева, рекао је ових дана новинарима да се бави трговином текстилом и да због тога често путује у Кину.

- Не верујем да ће Кина икада признати Косово, а ја морам од нечега да живим и храним своју породицу и зато ми је неопходан пасош Србије - каже овај Подујевчанин.

Албанци још истичу да је добро што им власти на Косову не праве проблеме што узимају српске пасоше како би лакше путовали по свету, а нарочито у европске земље где је иначе велики број Албанаца, или чланова њихових породица, стално или повремено радно ангажовано. Истичу и да документа у Полицијској управи Приштине у Нишкој бањи добијају без проблема.

НЕ ПРИЗНАЈУ СРПСКЕ ПАСОШЕ СА КОСМЕТА
ПРИШТИНА - Коха диторе, позивајући се на неименованог званичника ЕУ, пише да земље чланице ЕУ које су признале Косово неће признавати пасоше Србије издате на Косову. - Ако грађанин Србије дође на нашу границу са пасошем Србије издатим у Пећи, Гњилану или Митровици, биће враћен, јер такав пасош је за нас неважећи - цитира приштински лист изјаву неименованог званичника ЕУ.

(извор: "Глас јавности")

frckica-j


Ayrton Senna

E sad, ako neko nije DR®AVLJANIN REPUBLIKE SRBIJE, pa bez dr¾avljanstva ne mo¾e da dobije srpski paso¹. Veæina Albanaca na Kosovu ima i dalje srpska dokumenta, prijavljuju svoja boravi¹ta u gradovima ju¾ne Srbije (Vranje, Bujanovac, Pre¹evo) i tako dolaze do putnih isprava koje im omoguæavaju da putuju po celom svetu.
I ta pojava nije od juèe. Pa jo¹ od '99 se Albancima izdaju (jedno vreme su im se prodavali) paso¹i.

Velika im vajda od nezavisnog Kosova, razlika izme¹u dana¹njeg i Kaèanièkog progla¹enja '91 jesu ovi stranci dole i veæa 'meðunarodna' podr¹ka.
Nezavisnost se ne ma¾e na hleb, to su i oni shvatili, od neèega moraju da ¾ive, a finansiska buduænost im nikako nije dobra..... 

frckica-j

Da vidi¹, ba¹ sam glupa ponekad!  :wall:  Ne razmi¹ljam, ne razmi¹ljam...

Enea


frckica-j

A u èemi je razlika izmeðu crvenog i plavog paso¹a?  :hmm

Ayrton Senna

Plavi je SRJ iliti Jugoslavija, a crveni je novi SRPSKI biometrijski paso¹.
A to ¹to oni dobijaju nove paso¹e pre nas.......pa para vrti gde burgija neæe.  :roll:

Enea

lol
da chujete ovo:
nedavno sam vadila novi-stari-plavi jug pasosh..
i u njemu sve kao sa voter markom "jugoslovenski",
kad ono tamo gde kucaju ime prezime, drzavljanstvo, drzavu
nn, srpkinja, drzava srbija..
pise mi drzava srbija u jugoslovenskom pasoshu :treceoko:

endi

Мене брине ова изјава:
''ПРИШТИНА - Коха диторе, позивајући се на неименованог званичника ЕУ, пише да земље чланице ЕУ које су признале Косово неће признавати пасоше Србије издате на Косову. - Ако грађанин Србије дође на нашу границу са пасошем Србије издатим у Пећи, Гњилану или Митровици, биће враћен, јер такав пасош је за нас неважећи - цитира приштински лист изјаву неименованог званичника ЕУ.''

То значи да ће Срби са пребивалиштем на Космету, а који живе на Космету или имају статус расељених лица бити враћени и на тај начин приморани да узму пасош Косова или да мењају пребивалиште!!!

frckica-j

Quote from: Ayrton Senna on 15-10-2008, 12:50:34
Plavi je SRJ iliti Jugoslavija, a crveni je novi SRPSKI biometrijski paso¹.
A to ¹to oni dobijaju nove paso¹e pre nas.......pa para vrti gde burgija neæe.  :roll:

Hvala. Èitala sam ne¹to o toj promjeni kod vas. Ako se dobro sjeæam, zasad ima ogranièen broj tih novih paso¹a koji se daju istaknutim graðanima. Ko jo¹ zna istaknutog Albanca u Srbiji?

Bred

Ne, frcko, to je bilo za prvih ~200 pasosa, sad svi mogu da uzmu taj biometrijski ...  :wink:

frckica-j

Aha, znaèi da imam zastarele podatke! Moraæu da se apdejtujem (sve po Vuku  :K2:)!

Bred

a imas i temu Paso¹i Srbije od 2009. godine (http://www.farmaceuti.com/forum/index.php/topic,8750.0.html)  :wink:




:news:
Dokumenti Srbije na Kosovu
| Izvor: Politika
Beograd -- Procenjuje se da je od 1999. godine u Srbiji izdato vi¹e od 220.000 paso¹a stanovnicima Kosova, pi¹e “Politika“.

Kako navodi ovaj list, i ove jeseni, kao i svih prethodnih godina, veliki broj stanovnika Kosova, posebno Albanaca, dolazi u Ni¹, gde se nalaze matiène knjige kosovskih op¹tinskih uprava i gde je sedi¹te Policijske uprave Pri¹tina.

Prema pisanju “Politike“ veliki broj stanovnika sa Kosova vadi i liène karte Republike Srbije buduæi da se Unmikova dokumenta priznaju samo na teritoriji Kosova, a èak ih ni meðunarodni predstavnici ne priznaju pri prelazu u centralnu Srbiju za ¹ta je, kako je navedeno, potrebna lièna karta Srbije.

Kako je “Politici” rekao Miodrag Jankoviæ, naèelnik Policijske uprave Pri¹tina sa sedi¹tem u Ni¹koj Banji, stanovnici Kosova odnedavno podnose i zahteve za nove srpske paso¹e koji sadr¾e i biometrijske podatke.

b92