Ratel odobrio poskupljenje impulsa

Started by Bred, 15-10-2008, 12:36:14

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

 Izvor: B92
Beograd -- Republièka agencija za telekomunikacije odobrila je zahtev Telekoma da se poveæaju cene telefonskih usluga, ali ne tri puta kako je to tra¾io Telekom.

Nova cena meseène pretplate za fiksni telefon je 195 dinara, a cena impulsa biæe 0,60 dinara bez PDV-a. Iako je iz Ratel-a saop¹teno da æe meseèni raèuni biti uveæani za oko 45 posto, prosta raèunica pokazuje da nije tako. Naime, ukoliko se uporede prethodne cene pretplate i impulsa sa novim, vidi se da je poveæanje telefonskih usluga vi¹e od 100 odsto.

Podsetimo, cena jednog impulsa, bez uraèunatog poreza na dodatnu vrednost, iznosila je 30 para u lokalnom saobraæaju, a u meðugradskom je bila 1,5 dinara. Meseèna telefonska pretplata iznosila je 74,75 dinara.

Prema analizama Ratela, cene pretplate i impulsa u domaæem saobraæaju tri puta su jeftinije od najni¾ih cena u regionu.

Odluke i o Internetu

Ratel je takoðe usvojio i tri pravilnika o liberalizaciji internet trzi¹ta, meðu kojima je i pravilnik o telefoniranju preko internet protokola - voip.

Ministarka za telekomunikacije Jasna Matiæ za B92 ka¾e da æe Ratel danas doneti i tri pravilnika o uslugama putem Interneta.

“Ta tri pravilnika zajedno dove¹æe do toga da postoji konkurencija u velikoprodaji Interneta, ¹to do sada kod nas nije postojalo. Praktièno smo imali monopolsko tr¾i¹te, ¹to je dovelo do vi¹eg nivoa cena nego ¹to je to sluèaj u zemljama u okolini”, rekla je Matiæeva.

Ona ka¾e i da se u Ministarstvu nadaju da æe ta odluka rezultirati smanjenjem cena Interneta za graðane i privredu i da oèekuje da æe se ti pomaci videti veæ oko Nove godine. “Oèekujemo da æe to smanjenje biti negde oko 30 posto”, dodala je ministarka za telekomunikacije.



:news:
Telefon skuplji od Nove godine
| Izvor: Tanjug
Beograd -- Poskupljenje telefonskog impulsa u fiksnoj telefoniji za 100 odsto primenjivaæe se od sledeæe godine, dogovoreno je izmeðu Vlade i Telekoma.

To su se dogovorili predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetkoviæ i direktor preduzeæa "Telekom Srbije" Branko Radujko, saop¹teno je iz Vlade Srbije. Kako je navedeno u saop¹tenju, Radujko je prihvatio predlog premijera da do poveæanja cena impulsa doðe sukcesivno tokom sledeæe godine kako bi se dostigao minimalan nivo ekonomske prihvatljivosti.

Cvetkoviæ je predlo¾io da se cena impulsa ne menja do kraja ove godine, s obzirom na to da bi poveæanje impulsa od 100 odsto u znaèajnoj meri opteretilo bud¾et graðana.

Za sada æe jedino poskupeti pretplata za fiksne telefone, koja æe i sa novim poskupljenjem biti vi¹estruko jeftinija u odnosu na zemlje u okru¾enju, navedeno je u saop¹tenju.

Cena telefonskog impulsa, prema ranijoj odluci, trebalo je da se poveæa od 1. decembra.

B92



:news:

Telefoniranje skuplje 33 odsto
| Izvor: FoNet
Beograd -- Cena razgovora u fiksnoj telefoniji od 1. januara biæe vi¹a za 33 odsto, umesto planiranih 100 odsto, saop¹tio je Telekom Srbija.

Ranije najavljeno poskupljenje od 100 odsto je, po dogovoru Vlade i Telekoma, pretvoreno u etapno kroz vi¹e meseci. Do odlaganja tog poskupljenja do¹lo je posle intervencije Vlade Republike Srbije, koja je reagovala na seriju drugih poskupljenja u sklopu mera za¹tite ¾ivotnog standarda stanovni¹tva u vremenu globalne ekonomske krize.

Uva¾avajuæu ovakvu politiku Vlade, Telekom je odluèio da nova cena impulsa bude uveæana za 33 odsto, umesto planiranih 100 odsto, ¹to æe u odreðenoj meri uticati na smanjenje investicija u fiksnu mre¾u u narednoj godini, navodi se.

Republièka agencija za telekomunikacije jo¹ u oktobru je odobrila da impulsi 1. novembra 2008. godine poskupe za 100 odsto.


b92