100 godina od Aneksije BiH

Started by frckica-j, 18-10-2008, 16:41:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

frckica-j

Анексија из 1908. - поука данашњим политичарима

Извор: РТРС

БАЊАЛУКА, 17. ОКТОБРА (СРНА) - Аустроугарска анексија БиХ из 1908. године требало би да буде порука данашњим политичарима да због будућности народа који живе на Балкану не понављају грешке какве су чињене тада, сматра доцент Александар Растовић из Историјског института Српске академије наука и уметности.

"Нажалост, историја се понавља и оно што је било пре стотину година актуелно је и данас на просторима Балкана, посебно када је реч о БиХ'', рекао је Срни Растовић, који је учествовао на међународном научном скупу "Анексија БиХ поводом стоте годишњице" у Бањалуци.

У реферату под називом ''Британска политика према анексији БиХ'' , који је изложио учесницима скупа, Растовић је истакао да је политика БиХ прошла кроз три фазе током анексионе кризе од октобра 1908. године до марта 1909. године.

Он је прецизирао да су то фазе од осуде чина анексије, преко залагања за српско признање анексије, до покушаја да се избјегне евентуални аустријско-српски сукоб и конципирања српског одговора на аустријску дипломатску ноту у којој је од Србије тражено да безусловно прихвати анексију БиХ.

Један од учесника научног скупа магистар на Универзитету у Штокхолму Душко Топаловић рекао је да је Балкан одувијек био раскрсница на којој су се сударале и спајале цивилизације.

"Сада је питање ко то буре пуни барутом и држи упаљач да га подигне у ваздух? То су и прије сто година биле велике силе, а нису то могле бити мали балкански народи, који су се борили за егзистенцију'', рекао је Топаловић.

Он је додао да су се у вријеме анексије БиХ, као и сада, копља ломила на леђима српског народа и да дугорочни циљеви европске политике нису престајали, него су ових сто година били стишани, да би се у новом облику појавили.

Генерални секретар Академије наука и умјетности Републике Српске /РС/ Драгољуб Мирјанић рекао је да је током дводневног научног скупа изложено 26 реферата научника из Русије, Велике Британије, Шведске, Чешке, Бугарске, Србије, Хрватске и РС.

Он је додао да ће преостали реферати, од 34 предвиђена, бити накнадно достављени, након чега ће научни одбор издати саопштење о научном доприносу конференције.

Према његовим ријечима, за три до четири мјесеца биће објављен зборник радова са овог научног скупа.

Дводневни међународни научни скуп ''Анексија БиХ поводом стоте годишњице'', који је данас завршен, организовале су Академија наука и умјетности РС и Српска академија наука и умјетности.