Prekr¹ajna prijava protiv "Kurira"

Started by Bred, 20-10-2008, 19:07:51

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: Beta, Tanjug
Beograd -- Ministarstvo kulture Srbije podnelo prekr¹ajnu prijavu protiv lista "Kurir" zbog objavljivanja fotografije tela tragièno nastradale ¾ene na naslovnoj strani.

Na konferenciji za novinare u sedi¹tu Vlade Srbije pomoænik ministra kulture za medije Dragan Janjiæ je rekao da su osuda i podno¹enje prekr¹ajne prijave, na¾alost, jedino sredstvo kojim, u skladu s postojeæim zakonom o informisanju, Ministarstvo kulture mo¾e da reaguje protiv takve vrste naru¹avanja privatnosti i nepo¹tovanja ¾rtava.

"Ministarstvo kulture je do sada podnelo niz prekr¹ajnih prijava protiv lista Kurir, ali, na¾alost, nijedna od njih jo¹ nije procesuirana", rekao je Janjiæ i dodao da je neophodno da cela javnost izvr¹i pritisak na medije koji ne po¹tuju osnovna ljudska prava.

Janjiæ je dodao da æe do kraja godine, u tom cilju, biti formiran Savet za ¹tampu, kao i da æe novom zakonskom regulativom biti omoguæeno Ministarstvu kulture da o¹trije reaguje na naru¹avanje ljudskog dostojanstva u medijima.

Dnevni list "Kurir" objavio je u gro planu na naslovnoj strani fotografiju i podatke tragièno stradale ¾ene sa naslovom "Skoèila sa petog sprata".

NUNS i UNS osudili objavljivanje fotografije

Objavljivanje fotografije tragièno nastradale ¾ene u Beogradu na naslovnoj strani dnevnika "Kurir" osudili su i Nezavisno udru¾enje novinara Srbije i Udru¾enje novinara Srbije.

Nezavisno udru¾enje novinara Srbije u saop¹tenju ocenjuje da je odluka uredni¹tva "Kurira" da na naslovnoj strani objavi takvu fotografiju "neprofesionalna, neetièka i morbidna".

NUNS podseæa da su mediji du¾ni da po¹tuju dostojanstvo i integritet ljudi, posebno ¾rtava i njihovih porodica.

"U izve¹tavanju o dogaðajima koji ukljuèuju lièni bol i ¹ok mediji treba da po¹tuju etièke principe novinarske profesije koji podrazumevaju saoseæanje i diskreciju u odnosu prema ¾rtvama, ali i prema svojim èitaocima i gledaocima", pi¹e u saop¹tenju.

Takoðe, Udru¾enje novinara Srbije upozorilo je uredni¹tvo "Kurira" da je objavljivanjem fotografije samoubice na naslovnoj strani bez za¹tite lika ¾rtve prekr¹ilo Kodeks novinara Srbije i Zakon o javnom informisanju.

U saop¹tenju UNS-a podseæa se da je po Kodeksu du¾nost novinara da "po¹tuju privatnost, dostojanstvo i integritet ljudi", pa i ¾rtve samoubistva.

"UNS istièe da Zakon o javnom informisanju propisuje medijima da, radi za¹tite prava maloletnika, posebno moraju voditi raèuna da 'sadr¾aj javnog glasila i naèin distribucije ne na¹kode moralnom, intelektualnom, emotivnom ili socijalnom razvoju maloletnika', ¹to u ovom sluèaju Kurir nije po¹tovao", navedeno je u saop¹tenju.

B92

--
SPORNA SLIKA -> http://www.kurir-info.rs/files/00707407407404041047.jpg

--

Mis'im, sad su stvarno preterali...
DNO :?:

:dole: :namcor :bljak:

KaBoom

Ovaj Kurir je popio vi¹e prijava nego ¹to je tekstova napisao! Ali teraju oni dalje. ®ivela sloboda medija... :sarcasm:

Bred

 :lol3:
Kontao sam ja njih donekle ali sad su prevrsili meru ...

Ono sto je problem jeste sto da ma sta da urade-ljudi ih i dalje kupuju ...  :wink:

Pa pre neki dan smo mogli da vidimo ministra policije sa Kurirom pod rukom ...  :ohwell: