Britanci dugo èekaju na pregled specijaliste

Started by Bred, 21-10-2008, 20:43:21

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: Ivan Mi¹koviæ | Blic

Duge liste èekanja na sve hirur¹ke intervencije, gotovo potpuna neprohodnost do lekara specijaliste i sve èe¹æa putovanja u inostranstvo da bi se re¹ili zdravstveni problemi, glavne su odlike britanskog zdravstva danas. Vi¹e od 85 odsto stanovni¹tva leèi se u dr¾avnom sektoru, tako da je jedini pregled koji dobiju za bilo koje oboljenje onaj koji im pru¾i lekar op¹te prakse.

U Velikoj Britaniji samo oko 13 odsto populacije pokriveno je privatnim zdravstvenim osiguranjem koje pacijentima obezbeðuje bolju zdravstvenu za¹titu i lak¹i pristup specijalistima. Svi ostali zbrinuti su u okviru sistema koji se zove Javna zdravstvena za¹tita (NHS).
Kako NHS funkcioni¹e, za „Blic” govori Smiljka Milo¹eviæ (39), koja je ¾ivela u Londonu i bila britanski osiguranik od 1992. do 2000. godine.
Njena iskustva sa zdravstvenim sistemom ove zemlje su i dobra i lo¹a.

Mane
- te¹ko se sti¾e do lekara specijaliste
- preduge liste cekanja za hirurgiju srca,
kukova i uklanjanje katarakte
- èeste infekcije u
dr¾avnim bolnicama

Dobre strane:

- veoma dostupan
porodièni lekar
ndosta novca u bud¾etu
Veoma dobre utiske nosi kada je reè o sistemu porodiènog lekara, takozvani GP, koji je bio zadu¾en i za ginekolo¹ke preglede, radio joj je i Papanikolau test, pa èak i psihijatrijske preglede kada je bila u prvoj fazi depresije.
- Lekar op¹te prakse je zaista bio dostupan. Nikada nisam èekala vi¹e od sat vremena ako bih do¹la nenajavljena, u sluèaju da me je muèio neki akutni problem. Zvala sam i telefonom za savet. Veliki problem je to ¹to pacijenti koji plaæaju samo dr¾avno osiguranje uop¹te nemaju pristup lekarima specijalistima. Meni je bio potreban psihijatar i prvi slobodan termin je bio tek za ¹est meseci. To mi je bio veliki problem jer je seansa kod privatnog psihijatra bila preskupih 90 funti - priseæa se ona.
Dugo se èeka i na pregled kod ostalih lekara specijalista. U sluèaju da porodièni lekar ne mo¾e da re¹i odreðeni ginekolo¹ki problem, pacijentkinje moraju da èekaju vi¹e od tri meseca da bi stigle na red. Zato je Smiljka poèela da uplaæuje i privatno osiguranje po 75 funti meseèno, jer je, kako ka¾e, bez dopunskog privatnog osiguranja te¹ko leèiti se u Velikoj Britaniji.
Jo¹ te¾a situacija je sa pacijentima kojima su potrebne hirur¹ke intervencije. Podatak koji najbolje govori koliko je NHS postao neefikasan jeste da èak 70.000 pacijenata svake godine putuje u inostranstvo zbog operacija koje u Britaniji ne mogu da doèekaju. Procenjuje se da èak 200.000 „zdravstvenih turista” tek treba da putuje do Malezije ili Ju¾ne Afrike da bi izbegli predugaèke liste èekanja.
Najveæe liste èekanja su za hirurgiju srca, kukova i uklanjanje katarakte. Trenutno oko 750.000 pacijenata èeka na prijem u neku od britanskih bolnica, 40 odsto pacijenata obolelih od raka nikad ne stigne do onkologa, a velike su restrikcije i ko mo¾e da stigne na dijalizu. Primera radi, na rutinsku hirurgiju srca u bolnici u Manèesteru èeka se u proseku ¹est meseci.
Pacijenti ne putuju u inostranstvo samo zbog èekanja i visokih cena u privatnim bolnicama, veæ i zato ¹to se pla¹e sve èe¹æih infekcija koje se de¹avaju u dr¾avnim bolnicama. Zato Britanci plaæaju intervencije u Indiji, gde ih operacija, avionski tro¹kovi i sme¹taj ko¹taju duplo manje nego ista usluga u nekoj od privatnih bolnica u Britaniji.

Poreðenje :       
Parametri:   Izdvajanje po glavi stanovnika    Broj lekara na 1.000 stanovnika

Srbija             270 evra                           2,9
UK                3.500 funti                         2,3

Enea

njima FZO pokriva sve, ali bash bash sve