Za litar krvi 80 evra

Started by Bred, 22-10-2008, 19:24:35

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

| Izvor: Beta, Vijesti
Podgorica -- Najamni radnici u Podgorici fla¹u krvi prodaju za 80 evra, a plaæenih davalaca ima i u izbeglièkom naselju Konik, pi¹u podgorièke "Vijesti".

Nekoliko najamnih radnika starih oko 40 godina ponudilo je reporterima podgorièkog dnevnika dragocenu teènost kada su je ovi, ne predstavljajuæi se, tra¾ili.

Prema njihovom svedoèenju, èesto ih anga¾uju porodice kojima je hitno potrebna krv, a koje ne mogu da pronaðu davaoca.

Prodajom krvi bave se i stanovnici izbeglièkog kampa na Koniku, na periferiji Podgorice, u kome uglavnom ¾ive Romi raseljeni sa Kosova i Metohije.

"Naroèito je poznata jedna vi¹eèlana porodica sa retkom krvnim grupom, AB negativnom. Dovoljno je raspitati se na ulazu u kamp i mnogi odmah znaju ko je koja krvna grupa i brzo se naðe davalac", pi¹e podgorièki list.

Naèelnica odjeljenja za konzervaciju i kolekciju krvi Klinièkog centra Crne Gore Mirjana Saviæeviæ je "Vijestima" kazala da u Crnoj Gori ne postoji plaæeno davala¹tvo i da medicinsko osoblje ne upuæuje porodice na plaæene davaoce "jer su oni visoko rizièni".

Prema njenim reèima, u Crnoj Gori je nizak nivo dobrovoljnog davanja krvi i on iznosi 2,13 odsto, od èega je 80 odsto "porodiènih, namenskih, a svega 20 odsto dobrovoljnih i nenamenskih davalaca".

b92