Pacijenti ne znaju za svoja prava

Started by Bred, 23-10-2008, 14:11:44

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: Beta
Beograd -- Veæina graðana Srbije je imala bar neka negativna iskustva sa uslugama u dr¾avnim zdravstvenim ustanovama, rezultat je istra¾ivanja Strated¾ik marketinga.

Meðutim, gotovo se nijedan graðanin tim povodom nije obratio za pomoæ. Svetlana Logar, direktorka ispitivanja javnog mnjenja o uslugama u dr¾avnim zdravstvenim ustanovama, navela je na okruglom stolu u Beogradu da 50 odsto ispitanih nije ni znalo da u okviru tih ustanova radi za¹titnik pacijentovih prava.

Prema njenim reèima, pripadnici mlaðe populacije èe¹æe koriste usluge privatnog sektora, a stariji se radije obraæaju dr¾avnim ustanovama.

Skoro polovina graðana smatra da "neformalno plaæenje lekara" najèe¹æe omoguæava kvalitetniju zdravstvenu uslugu, a samo 16 odsto njih veruje da se to nikad ne de¹ava.

Logarova je navela da ne¹to manje od 30 odsto graðana pozitivno ocenjuje kvalitet usluga u dr¾avnim zdravstvenim ustanovama, kao i da isto toliko njih daje negative ocene.

Prema njenim reèima, 15 odsto graðana smatra da se od 2000. godine pogor¹ao odnos lekara i medicinskog osoblja prema pacijentima, 50 odsto njih da je ostao isti, a 27 odsto da je taj odnos bolji.

Direktorka Lekarske komore Srbije Tatjana Radosavljeviæ istakla je da nema reforme zdravstvenog sistema ukoliko se privatni sektor u njega ne integri¹e.

"To je osnovno naèelo i rada Komore", kazala je ona i dodala da bi poreðenja radi trebalo èuti i rezultate ranijih istra¾ivanja.

Prema njenim reèima, o korupciji u zdravstvu vlada ukorenjeno mi¹ljenje i potrebno je mnogo vremena da bi se ono promenilo.

Direktor Komore medicinskih sestara i zdravstvenih tehnièara Srbije Dragan ©a¹iæ je u naèelu pohvalio rad resornog ministarstva, ali je istakao da je pored nabavki velikih aparata malo uraðeno da se obezbede bolji uslovi za rad sestara.

Okrugli sto "Reformom zdravstva do zadovoljnog pacijenta" organizovala je Mre¾a za politièku odgovornost.

b92