Maèka koja svetli u mraku

Started by Bred, 31-10-2008, 17:58:35

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

Izvor: Tanjug 
Nju Orleans -- Grupa nauènika iz Nju Orleansa u SAD, koja se bavi prouèavanjem genetskih bolesti, u prvom redu mukoviscidoze, stvorila je maèku koja "sija u mraku".

Na dnevnoj svetlosti, genetski modifikovana ¾ivotinja, nazvana "Gospodin Zeleni geni" ne razlikuje se od ostalih predstavnika svoje vrste. Meðutim, kada se naðe u mraku, pod ultraljubièatim osvetljenjem, nju¹ka, oèi, desni i u¹i tog maèora emituju bledo zelenu svetlost.

Istra¾ujuæi da li neki gen mo¾e bez opasnosti da bude unet u genetsku sekvencu nekog nono3ra, nauènici su obavili modifikaciju maèorovog DNK. Uneti gen, odnosno zeleni fluorescentni protein, bio je izabran zato ¹to lako mo¾e da se lokalizuje pod ultraljubièastom svetlo¹æu.

Ovaj postupak, bezopasan po ¾ivotinju-zamorèe, predstavlja prvu etapu u elaboraciji nekog fluorescentnog gena, koji nauènicima omoguæava da lokalizuju i uni¹te gen odgovoran za  mukoviscidozu(cistiènu fibrozu), prenele su agencije.

b92

frckica-j

Mo¾e li se negdje kupiti ta maèka? Moja jedna prijateljica obo¾ava zelenu boju. Kako bi se obradovala da joj kupimo maèka koji ¹lja¹ti zeleno!

Enea

Zar nismo vec imali japansku fluo zabicu?   :indi:

Bred

aha, a ovo su macke

evo i slika ...


frckica-j


Bred


frckica-j

Sad vidim. Pro¹li put mi se nije uèitala...  :K2: