Studenti bojkotuju profesora

Started by Bred, 01-11-2008, 16:17:29

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

| Izvor: B92
Beograd -- Studenti treæe godine germanistike Filolo¹kog fakulteta bojkotuju predavanja profesora Du¹ana Gli¹oviæa, nezadovoljni njegovim odnosom prema studentima.

Oni tvrde da je profesor Gli¹oviæ od prvog predavanja nametao svoja pravila ne po¹tujuæi Bolonjsku deklaraciju, a zatim je poèeo da im preti i da ih vreða. Na bojkot su se odluèili posle fizièki nasilnog ispada profesora.

Studenti treæe godine germanistike, ka¾u da je problem eskalirao kada je profesor na poèetku jednog predavanja, stolicu na koju je trebalo da sedne bacio iz sve snage na vrata uèionice optu¾ujuæi studente da su mu podmetnuli stolicu koja mu ne odgovara.

“Nakon toga je poèelo vreðanje. On je rekao da neko treba da dobije po¹tene batine i da nas izgazi da bi se nauèili pameti“, ka¾e studentkinja Dragana Bo¹koviæ.

Posle ovog incidenta, studenti su odluèili da bojkotoju predavanja profesora Gli¹oviæa.

Dekanu fakulteta Slobodanu Grubaèiæu uputili su peticiju u kojoj tra¾e da ih za¹titi i da im obezbedi drugog predavaèa.

Grubaèiæ se kako ka¾u usmeno izvinio studentima, ali nije zvanièno odgovorio na njihov zahtev. Studenti ka¾u da je na njihovu odluku da protest nastave dekan reagovao pretnjama.

“Usledile su pretnje, da je on iznad svih nas i da mi ne mo¾emo ni¹ta“, tvrdi Dragana Bo¹koviæ.

Za profesora filolo¹kog fakulteta Ljubi¹u Rajiæa ovakvo pona¹anje profesora Gli¹oviæa nije novost. On ka¾e da ni jedan dekan nije ¾eleo da reaguje i da ga zaustavi.

“Najmanje ¹to mo¾e dekan da uèini je da suspenduje kolegu dok se stvar ne razre¹i. Mislim da dekan izbegava da re¹i ovaj problem. Lièno smatram da bi kolegi trebalo savetovati da naðe neki drugi posao“, smatra profesor Rajiæ.

Pomoænik ministra, iz sektora za inspekcijske i nadzorne poslove, Milorad Milenkoviæ, smatra da je fakultet odgovoran ¹to studenti gube predavanja.

“Iskreno ne razumem potez dekana. Najbolje bi bilo da dekan ¹to pre odgovori, ne znam za¹to æuti“, pita se Milenkoviæ.

On ka¾e da u Ministarstvu oèekuju brzu reakciju Senata filolo¹kog fakulteta, koji ima moæ da preispita odluku dekana i pokrene disciplinski postupak protiv profesora.

Ukoliko do toga ne doðe Ministarstvo mo¾e da uputi inspekciju koja bi ispitala da li fakultet radi po zakonu.