Robot koji mo¾e da pokreæe mi¹iæe

Started by Bred, 03-11-2008, 13:37:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: E.B. | Blic

Paralisane i nepokretne osobe mo¾da æe uskoro moæi da ponovo pokreæu svoje ruke i noge uz pomoæ specijalnog robotskog odela HAL. Naime, HAL (hibridni pomoæni udovi) uz pomoæ senzora postavljenih na ko¾u detektuje impuls mozga koji nareðuje udu da se pomeri i pomoæu napajanja pokreæe mi¹iæ.

HAL je zapravo kiborg koji mo¾e da poveæa fizièke sposobnosti èoveka i koji æe, po svemu sudeæi, pomoæi nepokretnima da ponovo prohodaju, rekao je prof. Jo¹iuki Sankai s Univerziteta Kukuba na promociji ovog proizvoda u Japanu.
Kada nareðuje neku aktivnost, mozak ¹alje elektrièni impuls do mi¹iæa koji treba da reaguje, ali kod paralisanih osoba pokret izostaje. Tu HAL stupa na scenu. Uz pomoæ senzora postavljenih na ko¾u, detektuje elektrièni impuls koji je mozak poslao i pomoæu napajanja pokreæe mi¹iæ, obja¹njava prof. Sankai.
Ovo specijalno odelo je te¹ko oko 12 kilograma, a visina mu je 1,60 metara. Baterija mo¾e da traje bez prekida oko dva i po sata. Njegovi konstruktori oèekuju da æe HAL naæi primenu kod rehabilitacije pacijenata, kao pomagalo pacijentima sa invaliditetom, u radu sa te¹kim predmetima, kao i u radu spasilaèkih ekipa na ra¹èi¹æavanju terena.
HAL je proizvod firme „Cyberdyne“ i zanimljivo je da se istoimena firma pominje u filmu „Terminator“ kao proizvoðaè kompjutera koji zapoèinje nuklearni rat, dok se kompjuter po imenu HAL pominje u knjizi i filmu „2001; Odiseja u svemiru“.