Ilegalci u studentskim domovima

Started by Bred, 04-11-2008, 16:18:12

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92
Beograd -- Mnogi studenti koji nisu uspeli da steknu uslove za dobijanje mesta u studentskim domovima ka¾u da to neæe biti problem da do mesta ipak doðu - ilegalno.

Raspodela mesta u domovima u Beogradu ove godine krenuæe za ne¹to vi¹e od mesec dana. Ipak, iako je svaki dom dugi niz godina nezamisliv bez takozvanih ilegalaca, u Studentskom centru negiraju njihovo postojanje.

"Prodajem ¾ensko mesto u Studenjaku, cena povoljna." "Kupujem mesto u 4. aprilu do 200 evra." To nisu mali oglasi u novinama veæ poruke na koje se mo¾e naiæi kada se ¹eta hodnicima studentskih domova ili se zastane ispred oglasne table na bilo kom fakultetu.

Cena kreveta zavisi od kategorije doma, ponude i potra¾nje, kao i od dobre volje prodavca, obja¹njavaju stanari jednog studentskog doma.

"Ima ih dosta, nekada je u svakoj sobi bio po jedan ilegalac. Definitivno postoji neko ko radi za njih, ko uhvati neku vezu dobru i na taj naèin opstaje.

"Pa, zavisi od doma do doma. Minimalna cena je nekih 200 evra pa na vi¹e."

"Znam konkretne sluèajeve da drug sa fakulteta ¾ivi privatno u Beogradu, neæe da ¾ivi u domu, ima dobar prosek, prijavi se, popuni konkursnu dokumentaciju, bude u vrhu rang liste i uzme dobro mesto i za odreðenu svotu novca nekom proda to mesto."

Javna je tajna da se za mesto u domu studenti snalaze na razlièite naèine i da veæ decenijama u njima ¾ive i takozvani ilegalci – ljudi koji ne ispunjavaju gotovo nijedan uslov predviðen konkursom, pa èak nisu ni studenti.

Meðutim u Studentskom centru Beograd ne znaju za to. Oni uveravaju graðane da se to ne radi, a ukoliko se neko i usudi da ilegalno ¾ivi u domu, rizikuje da bude ka¾njen.

©ef slu¾be sme¹taja Miroslav Saviæ za B92 ka¾e da postoji samo legalna zamena mesta, a i to u izuzetnim sluèajevima.

"Jedina moguænost je da doðe do zamene identiteta, pa da neko koristi va¹u liènu kartu, naime èip kartice sa slikom. Mi legalno, u ¾elji da pomognemo studentima, dozvoljavamo samo zamene i te zamene su limitirane", ka¾e Saviæ.

"Mi dozvoljavamo jednu zamenu izmeðu domova istih kategprija pre useljenja i jednu zamenu posle useljenja. Znaèi, sve u ¾elji da maksimalno pomognemo studentima", ka¾e on.

"Kada je u pitanju prodaja o kojoj ste vi maloèas govorili, mislim da je to vi¹e spisak ¾elja", ka¾e on.

Iznajmljivanje stana u Beogradu mnogi studenti sebi ne mogu da priu¹te, a stanarina u domu staje oko 1.000 dinara meseèno.

Meðutim nisu i svi ilegalci isti. Ima onih koji u domu imaju vezu ili nekoga ko æe da se za njih zalo¾i. Ostali rizikuju da jeftino ¾ive u domu dok ih ne uhvate.

Jedan od ilegalno useljenih studenata obja¹njava za B92 kako se snaæi u razlièitim situacijama.

"Ja sam student Beogradskog univerziteta, èetvrta godina, i evo veæ zadnje dve godine prinuðen sam bio da ilegalno boravim u domu", ka¾e on.

"Tu su dolazili poklanjanjem nekog prijatelja, poklanjanjem mesta na koje on konkuri¹e za dom, pokloni vama mesto i vi u njegovom krevetu spavate i njegov prostor koristite", obja¹njava on.

"Ja sam konkretno kupio mesto od nekog deèka koga èak nisam ni poznavao za dvesta evra. Kada nas portiri u domu zaustave, la¾no sam se predstavljao po¹to postoje slike u kompjuterima portira, ali koje nisu toliko kvalitetne i onda nije problem da se predstavite kao neko drugi", ka¾e on.

Da bi se student prijavio na konkurs za mesto u domu, mora da prilo¾i prosek primanja po èlanu porodice, kopiju liène karte, kao i prosek ocena. Procedura traje vi¹e od mesec dana, pa i tada nisu sigurni hoæe li proæi na konkursu.

Za razliku od studenta koji po¹tuju pravila, ilegalci bez papirologije i za samo par dana mogu da obezbede sme¹taj u jednom od 14 domova u Beogradu.

jelena89

200 evra mesecno za mesto, ili?

Bred