Manje plate u javnim preduzeæima

Started by Bred, 06-11-2008, 21:27:27

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

| Izvor: B92
Beograd -- Direktori i èlanovi upravnih odbora javnih preduzeæa ubuduæe bi trebalo da primaju platu u visini meseène proseène zarade u dr¾avi, odluèila je Vlada Srbije.


U Vladi ka¾u da se time doprinosi odr¾anju makroekonomske stabilnosti, ali pojedini ekonomisti smatraju da je ovakva mera pre svega populistièka. Umesto nekoliko stotina hiljada dinara, rukovodioci javnih preduzeæa ubuduæe bi trebalo da primaju platu u visini proseène zarade u Srbiji. Pro¹log meseca, proseèna plata u Republici bila je 32.969 dinara.

Na sednici Vlade, kabinet Mirka Cvetkoviæa odluèio je da ta suma bude i odrednica na osnovu koje æe se odreðivati i naknade za predsednike i èlanove upravnih odbora.

Dosada¹nje naknade od 20 hiljada do nekoliko stotina hiljada dinara nisu dru¹tveno prihvatljive, smatra Vlada.

Odluka Vlade je u formi preporuke, obja¹njava ministar Milan Markoviæ, ali i upozorava da æe svi koji se toga ne budu pridr¾avali snositi posledice.

On obja¹njava da su te mere motivisane namerom da u vremenima svetske finansijske krize i vlada ¹tedi. Markoviæ nije mogao da ka¾e koliko æe se u¹tedeti novim merama, ali najavljuje da Vlada na ovim merama neæe stati.

Usvajanjem mera ¹tednje, Vlada ¾eli da svojim primerom poka¾e kako se treba pona¹ati, ka¾e ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajiæ.

“Na¹ primarni, prioritetni cilj je da oèuvamo makroekonomsku stabilnost i neæemo uèiniti ni¹ta da ona bude ugro¾ena. Kai¹ moramo da ste¾emo, javnu potro¹nju moramo da kre¹emo“, ka¾e Ljajiæ.

Ipak, ekonomista Mijat Lakiæeviæ tvrdi da se ovakvim merama ne mo¾e mnogo u¹tedeti jer su gubici zbog neprofesionalnog poslovanja mnogo veæi.

“To je vi¹e jedan populistièki potez. Prava stvar bi bila da je Vlada, kada je nedavno raspisala konkurs za direktore javnih preduzeæa, njih izabrala po struènoj, a ne po partijskoj liniji. Svi su oni partijski kadrovi, i u tom smislu, vlada mo¾e, odnosno politièke partije mogu da im odreðuju platu kakvu hoæe“, ocenjuje Lakiæeviæ.

Da ova odluka nema ekonomsko opravdanje veæ je u pitanju marketin¹ki potez Vlade, smatraju i opozicione stranke.

U Vladi ka¾u da njihov potez nije politièki marketing, veæ iskrena ¾elja da se doprinese odr¾anju makroekonomske stabilnosti u zemlji.