Pobeda DS-a, uspon naprednjaka

Started by Bred, 10-11-2008, 21:34:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: B92, Beta, Tanjug
Beograd, Prijepolje, Ruma, Vrnjaèka Banja, Knja¾evac -- U Rumi, Knja¾evcu, Prijepolju i Vrnjaèkoj Banji na ponovljenim lokalnim izborima najbolji rezultat ostvarila je Demokratska stranka, a za njima su naprednjaci.


Demokrate su osvojile najveæi broj mandata u Rumi, Vrnjaèkoj Banji i Knja¾evcu, dok je u Prijepolju Sand¾aèka demokratska partija Rasima Ljajiæa odnela ubedljivu pobedu. pak, najveæe interesovanje javnosti izazvalo je prvo izborno odmeravanje snaga izmeðu Srpske napredne stranke i Srpske radikalne stranke.

Naprednjaci su u odnosu na dojuèera¹nje partijske drugove iz Srpske radikalne stranke osvojili i po nekoliko puta glasova vi¹e, dok radikali, iako u maju najjaèi u Knja¾evcu, u tom gradu sada nisu pre¹li cenzus.


Izbori u èetiri op¹tine ponovljeni su jer posle majskih izbora op¹tinski organi vlasti nisu formirani u zakonom predviðenom roku.

U Rumi, Knja¾evcu, Prijepolju i Vrnjaèkoj Banji graðani su juèe ponovo glasali. Izbore je obele¾io veliki broj izbornih lista, a u Vrnjaèkoj Banji bilo ih je èak 12.

Rezultati, ¹to se tièe partije koja je osvojila najveæi broj mandata, ostali su isti kao u maju. Demokrate, koje su okosnica republièke vlasti, ovoga puta prve su u Rumi, Vrnjaèkoj Banji I Knja¾evcu.

Ipak, Liberalno-demokratska partija zatra¾ila je da se ponove izbori u Vrnjaèkoj Banji "zbog grubih nepravilnosti prilikom glasanja na sedam biraèkih mesta".

Reakcije stranaka mo¾ete èitati u posebnoj vesti.

U Rumi bez incidenata

Na ponovljenim lokalnim izborima u Rumi najvi¹e glasova osvojila je koalicija Za evropsku Rumu - Boris Tadiæ, dok je na drugom mestu grupa graðana Napred, Srbijo - Tomislav Nikoliæ.

U Skup¹tini op¹tine koalicija Za evropsku Rumu imaæe 20 mandata, dok æe Nikoliæeva stranka imati osam odbornika. Koalicija DSS - Nova Srbija osvojila je ¹est, Srpska radikalna stranka èetiri, koalicija SPS - PUPS osvojila je 3, a koalicija oko LDP-a 2 mandata.

Bez obzira na to ¹to je prethodnih dana bila prilièno napeta atmosfera meðu pripadnicima Srpske radikalne stranke i biv¹im èlanovima te partije, sada pripadnicima Srpske napredne stranke, glasanje u Rumi pro¹lo je bez incidenata, o èemu mo¾ete èitati u posebnoj vesti.

Na izborima je uèestvovalo osam lista, od kojih je ¹est osvojilo mandate. Ukupna izlasnost biraèa bila je oko 46 odsto, ¹to je oko 22.000 graðana Rume.

Prema reèima predsednika pokrajinskog odbora Demokratske stranke Du¹ana Elezoviæa, mo¾e se oèekivati da æe lokalnu vlast u Rumi formirati dve koalicije - Za evropsku Srbiju i SPS - PUPS.

Elezoviæ je rekao i da se nada da æe vlast u Rumi biti brzo formirana, èime æe se okonèati period nestabilnosti i nefunkcionisanja lokalne samouprave.

Nenad Kataniæ, iz Srpske napredne stranke, zadovoljan je ostvarenim rezultatima. On je rekao da su Ruma i Srbija sa Srpskom naprednom strankom konaèno dobile politièku alternativu, ali da nije siguran da æe demokrate i socijalisti formirati vlast.

"Nekoliko stranaka je pre¹lo cenzus. O svim daljim aktivnostima, moguæim koalicijama æemo prièati. Mi smo otvoreni za saradnju, na nama je da se dogovorimo”, ka¾e Kataniæ.

Prijepolje: Pobeda SDP-a

Sand¾aèka demokratska partija na vanrednim lokalnim izborima u Prijepolju osvojila je najbolji pojedinaèni rezultat - 17 od ukupno 61 odbornièkog mesta.

To znaèi da je Sand¾aèka demokratska partija Rasima Ljajiæa odnela ubedljivu pobedu, osvojiv¹i 26 odsto glasova.

Na drugom mestu je Srpska napredna stranka Tomislava Nikoliæa sa 10 osvojenih mandata, a na treæem koalicija DS - SPS - G17 plus -SPO sa devet mesta.

Slede Demokratska partija Sand¾aka sa 8, DSS i Nova Srbija sa 5 mandata, i SRS, Stranka demokratske akcije i LDP sa po 4 odbornièka mesta.

Knja¾evac: Radikali ispod crte

U Knja¾evcu su najvi¹e mandata osvojili koalicija DS i G17 plus i koalicija Za Zajeèar - Bo¹ko Nièiæ - po 11 mandata.

Interesantno je da SRS u tom gradu nije pre¹ao cenzus.

Lokalna skup¹tina ima 40 odbornièkih mesta, a grupi graðana Napred, Srbijo - Tomislav Nikoliæ pripalo je sedam mandata, èetiri je osvojila koalicija SPS - PUPS, DSS je osvojio tri mandata, a LDP dva.

Prema preliminarnim rezultatima, na izbore je iza¹lo 39,97 odsto graðana upisanih u biraèki spisak.

DS najuspe¹niji i u Vrnjaèkoj Banji

Prema prvim zvaniènim izbornim rezultatima, u Vrnjaèkoj Banji je na ponovljenim lokalnim izborima najvi¹e mandata osvojila koalicija Za evropsku Vrnjaèku Banju, reèeno je na konferenciji za novinare Op¹tinske izborne komisije.

Zbog uoèenih nepravilnosti, izbori æe biti ponovljeni na èetiri biraèka mesta, ali to neæe uticati na rezultate.

Koalicija Za evropsku Vrnjaèku Banju - Boris Tadiæ, koju èine Demokratska stranka, G17 plus, Srpski pokret obnove i Pokret veterana, sa 4.992 glasa osvojila je 11 od 25 postojeæih odbornièkih mandata.

Prema izbornim rezultatima sa 34 biraèka mesta, sa 2.199 glasova grupa graðana Napred, Srbijo - Tomislav Nikoliæ osvojila je èetiri mandata, a Nova Srbija - Rodoljub D¾amiæ tri mandata (1.716 glasova).

Po dva odbornièka mandata osvojili su Jedinstvena Srbija - Dragan Markoviæ Palma, Demokratska stranka Srbije - Vojislav Ko¹tunica i grupa graðana Banja je zakon, dok je jedan mandat pripao grupi graðana Pokret za promene - Dragan Stefanoviæ, saop¹tila je Op¹tinska izborna komisija u Vrnjaèkoj Banji.

Na prevremene lokalne izbore u Vrnjaèkoj Banji u nedelju je iza¹lo 61 odsto biraèa upisanih u biraèki spisak.

Cesid: Oèekivano

Direktor programa u Centru za slobodne izbore i demokratiju Cesid Ðorðe Vukoviæ ka¾e da je takav rezultat, odnosno ubedljivo voðstvo demokrata, bio oèekivan.

"To jeste jedan blagi uzlazni trend koji oni imaju, ali prosto se to ne razlikuje znaèajno u broju osvojenih glasova koje su oni imali do sada", smatra on.

"Biæe pravilo, po¹to je to normalno oèekivati, da æe u veæini op¹tina u Srbiji dominantnu ulogu imati stranke koje imaju svoje predstavnike u Beogradu, to je normalno", ka¾e on.

"Dakle, imajuæi u vidu ono ¹to smo sad dobili kao novi odnos snaga, ukoliko doðe do preslikavanja postojeæih koalicija na nacionalnom nivou, da neæe biti veæih problema da se vlast formira i na lokalu", smatra on.

"Ne bi bilo nimalo dobro za te op¹tine da uðu u treæi ili èetvrti ciklus lokalnih izbora, tako da mislim da æe se oni prilièno lako dogovoriti oko formiranja nove lokalne vlasti", ka¾e on.