Patrijarh prihvatio odluku Sabora

Started by Bred, 13-11-2008, 20:50:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: B92, Beta
Beograd -- Patrijarh Pavle prihvatio je danas odluku Sabora Srpske pravoslavne crkve da ostane na èelu crkve, objavljeno je na sajtu SPC.


"Njegova svetost je prihvatio sa smirenjem odluku Sabora i blagoslovio njegov dalji rad", navodi se u saop¹tenju. Patrijarha, koji se veæ skoro godinu dana nalazi na leèenju na Vojno-medicinskoj akademiji, posetili su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkopi srednjoevropski Konstantin i polo¹ko-kumanovski Joakim, koji su mu preneli odluku Sabora, dodaje se u saop¹tenju.

Poznavaoci prilika u Crkvi smatraju da je na odluku Sabora da patrijarh Pavle ostane na njenom èelu uticala i velika pa¾nja koju su mediji, pred jesenje zasedanje Sabora, usmerili ka Crkvi.

Odluku episkopa da se ne bira novi poglavar SPC za ¾ivota patrijarha Pavla zvanièno je potvrdio protojerej Savo Joviæ.

"Odluka koju je Sveti arhijerejski sabor doneo, povodom molbe Njegove svetosti, je da je molba primljena k znanju, ali i pored navedenih razloga, bolesti i fizièke nemoæi, on je umoljen da i dalje ostane na èelu SPC”, rekao je Joviæ i podsetio da je patrijarh 8. oktobra zamolio da mu se, "zbog fizièke nemoæi", odobri povlaèenje iz aktivne slu¾be.

Inaèe, zasedanjem Sabora Srpske pravoslavne crkve bavile su se i svetske agencije.