Biolo¹ka osnova transseksualizma

Started by Bred, 14-11-2008, 20:48:01

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: FoNet
Melburn -- Gen koji je povezan sa promenom mu¹kog u ¾enski pol koji su otkrili australijski genetièari govori o biolo¹koj, a ne psiholo¹koj osnovi transseksualizma.

Time su zaokru¾ili istra¾ivanje transeksualnosti jer su u julu ove godine do¹li do istovetnog otkriæa genetskog mehanizma promene ¾enskog u mu¹ki pol. Ova otkriæa, nagla¹avaju istra¾ivaèi a prenosi èasopis Nju sajentist, potvrdio je pretpostavku da transeksualizam, promena pola, ima biolo¹ke korene.

Istra¾ivanje, najveæe do sada organizovano u svetu, obavljeno je na 112 dobrovoljaca koji su mu¹ki promenili u ¾enski pol.

Ono je pokazalo da su oni, za razliku od drugih mu¹karaca, posedovali du¾u verziju gena koji su omoguæavali testosteronu da se ve¾e uz æelije ¹to je smanjivalo njegovo delovanje u organizmu. Biolo¹ki koreni identifikacije pola jo¹ uvek su uglavnom nepoznati.

"Mi samo mo¾emo da nagaðamo da je za identifikaciju mu¹kog pola neophodno da 'signal' uputi aktivni testosteron", ka¾e genetièar Vinsent Harli iz Instituta za medicinska istra¾ivanja "Princ Henri" na australijskomn Univerzitetu Mona¹ u Melburnu

"Meðutim, ova vrsta signala je izuzetno slaba u sluèajevima promene mu¹kog u ¾enski pol ¹to, u krajnjoj konsekvenci, dramatièno smanjuje maskulinizaciju njihovog mozga", ka¾e on.

Endrju Sinkler, direktor Odeljenja za rano otkrivanje bolesti na Mardok institutu za deèje bolesti takoðe u Melburnu, sla¾e se sa ovim mi¹ljenjem.

Prema njegovom mi¹ljenju, "istra¾ivanje potvrðuje pretpostavke da promena pola ima biolo¹ke korene i da nije uslovljeno psiholo¹kim faktorima u ranom detinjstvu".

Harli se sla¾e da tek treba otkriti mnoge gene koji su odgovorni u promeni mu¹kog u ¾enski pol.

Dalja otkriæa mehanizma transeksualnosti pomoæi æe lekarima da odrede pol dece koja su roðena s nejasno izra¾enim genitalijama - ¹to je mnogo èe¹æi sluèaj nego transeksualizam - zakljuèio je Harli.

b92