Snimak drugog sunèevog sistema

Started by Bred, 14-11-2008, 20:51:15

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Izvor: FoNet
Va¹ington -- Nauènici su u jednom danu dobili prve snimke drugog sunèevog sistema u celini i tri njegove planete, navode agencije.


Snimak nove planete sa habla (Beta)
Jedan tim amerièkih astronoma je saop¹tio da je dostigao novu etapu u istra¾ivanju svemira tako ¹to je uspeo da snimi prve neposredne fotografije drugog sunèevog sistema. Na fotografijama su tri planete koje kru¾e oko jedne udaljene zvezde, a objavljene su u magazinu 'Sajens' (Nauka).

A, odvojeno od rada ove grupe nauènika, tim nauènika iz SAD, Kanade i Britanije je prvi put snimio jedan ceo sunèev sistem. Snimljene planete, velike lopte gasa, izgledaju male, ne¹to veæe od belih pega oko zvezde u konstelaciji Pegaz.

Nauènici ka¾u da je ovo dostignuæe kljuèna odskoèna daska prema krajnjem cilju, a to je fotografisanje planeta sliènih Zemlji u drugim sunèevim sistemima. Ovaj tim nauènika je za fotografije planeta u drugom sunèevom sistemu koristio svemirski teleskop Habl.

©ef amerièkog tima nauènika, astro-fizièar Pol Kalas je za snimanje planeta u drugom sunèevom sistemu koristio kameru postavljenu na teleskop Habl, a na mutnoj fotografiji je planeta Fomalhot B, nazvana po arapskoj reèi za riblja usta.

Fomalhot B je udaljen pet svetlosnih godina od Zemlje i smatra se da je po velièini sluièan Jupiteru.

Drugi tim nauènika, koje predvodi doktor Brus Mekinto¹, èije je sedi¹te u Kaliforniji, snimio je u istom danu prve fotografije celog drugog sunèevog sistema, koristeæi dva teleskopa postavljena na Zemlji.

Astronomi su sada uspeli da filterima odstrane zaslepljujuæi sjaj novonaðenog sunèevog sistema, koristeæi kompjutersku tehnologiju.

Do sada su novi sunèevi sistemi pronala¾eni jedino merenjem brzine njihovog kretanja i svetlosti na kompjuterskim slikama tih sistema.

Astronomi su sada uspeli da filterima odstrane zaslepljujuæi sjaj novonaðenog sunèevog sistema, koristeæi kompjutersku tehnologiju - i ka¾u da bi sada mogli da budu mnogo bli¾i nala¾enju novih planeta sliènih Zemlji, prenose agencije.

b92