STRUCNI ISPIT (DRZAVNI)

Started by miccelena, 28-11-2008, 14:42:45

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

nikolay

Za kolege koje nameravaju da polažu državni u narednim rokovima:
Nema niti najmanjeg razloga za nervozu. Ovo više nije fakultet i polaganje ispita na istom. Državni ispit NIJE obavezan, a sve što nije obavezno i pod moranje.....nije strašno. Najbitnije je da vi lepo platite sumicu koja je potrebna i nemate više šta da brinete. Dovoljno, napominjem DOVOLJNO je isčitati sve i znati o čemu se  radi. Niko ne pita do detalja mehanizme delovanja. Ljudi nemaju toliko vremena. Što se tiče farme, znati za šta se koristi to o čemu pričate, nešto osnovno vezano za mehanizame delovanje (naravno da MORA da se zna antipiretsko delovanje aspirina, koje,btw, zna i moja baba i vrapci na grani) i eventualno neko specifično neželjeno dejstvo ili nešto što je drzgačije u vezi sa upotrebom leka o kome pričate. Predstavnike (ukolko je reč o grupi lekova) ili komercijalni naziv leka (ukoliko je reč o pojedinoj supstanci) je poželjno znati, nije pod moranje , opet beta blokatori & drugari, blokatori protonske pumpe i slično se skoro pa moraju znati. Da sumiram, do detalja se mora znati ono što je u svakodnevnoj primeni i što se može pričati "iz glave" sve ostalo ako znate je bonus.
USTAV- tek kad sam završio sa ispitom shvatio sam koliko je potrebno to. Prosto i jednostavno, naučio sam neke pojmove kojima smo mi farmaceuti IZUZETNO vični, i da nije bilo državnog pojma ne bih imao npr. koje su moje, a koje obaveze poslodavca, moja prava, odsustva i slično. Recimo, sa takvim "predznanjem" je korisno čitati članove ugovora i znati šta je ok a šta nije, naročito kod privatnika. A što se tiče držanog, pošto je još aktuelna situacija oko izbora, konstituisanja Vlade, Ministarstava i slično, mislim da nije potrebno napominjati šta vas očekuje. Sve ostalo znati o čemu se radi, pri tom, žena koja je spitivala u Junu je pomagala oko nabrajanja, tamo gde je potrebno, čak i kad se i zapne i "lupi". Dotična je imala izuzetne živce, lično se uverio.
TEHNOLOGIJA- mislim da je znanje koje smo stekli dok su nas "driblali", cedili, ugnjetavali na onim kolokvijumima sada isplivalo na videlo. Meni je i posle skoro 3 godine od polaganja tehn. ostalo "frapantno" mnogo podataka. Elem, na ispitu se prvo hipotetički priča o proveri koncentracija AKO Rp nije off. Pa se onda priča postupak izrade, ali krajnje skromnoi skraćeno u odnosu kako se radilo na fakultetu. Nikakva preračunavanja, soni ekvivalenti, faktori istiskivanja, triturati, centizimalni rastvori se ne traže. Opet, dolaze neke pitanja iz svakodnevnog rukovanja sa supstancama koje ulaze u sastav Rp i čuvanje i upotreba "izrađenog" proizvoda. Testovi imaju ovde negde na forumu, budite malo vredni pa pročačkajte. U glavnom....za test je samo jedino i isključivo potrebno znati na kome se izvode testovi, kako se izvodi (maximalno 1-2 rečenice) i šta se meri ili prepračunava ili kako se posmatra efekat. Ništa pod milim Bogom više vam ne treba. Dakle pričamo o odgovoru od maximalno 5-6 rečenica.
Nadam se da sam bio od iole neke pomoći. Inače, dovoljno je uzeti nedelju dana od odmora (za one koji rade) i sabiti maximalno. Naravno, mora se malo listati i pre toga, ali LISTATI.

oblacak

@nikolay

HVALA kolega sto drziTE tremu(da ne kazem drzis, jer mislim da se ne poznajemo) na minimalnom nivou nama koji to jos nismo prosli. Svaki ispit i nije bio tako tezak, kad prodje :wink: , a dok ne prodje...  :roll: :wall:

Eh, nadam se da ce zaista biti tako kao sto je napisano u predhodnom postu tj da cemo od sutra deliti isto misljenje i imati razlog za uzdah olaksanja

oblacak

Ispit je dosao,pa prosao danas, sad vec juce  :K2:
Bilo je super  :~

Sad jos da oduzim i dug ovom forumu kad vec ne mogu da spavam  :smekerica:

Definitivno, da se ne bismo ponavljali, shvatam da je sve bilo upravo onako kako je kolega nikolay napisao, ali dok ne dozivis, ne mozes da poverujes... komisija je bila super, ali su uslovi bili katastrofalni
Podavismo se u onim hodnicima bez kiseonika, sa cele 3 fotelje na ulazu u hodniku na nas 50tak, a da nismo od vas culi da nosimo hranu i pice bili bi i gladni i zedni.

Vaznije je ipak da samo dodam cinjenice

USTAV - predobra zena, smirena, fina - pitala je osnovne stvari, trazila da se zna najosnovnije. Licno imam utisak da se drzala zdravstvene zastite(nivoi i prava pacijenta, svako je dobio po neko), sa pomalo dodatka ustavnog uredjenja i radnog prava.

TEHNOLOGIJA - svi recepti su bili iz FM IV, identicni, fotokopirani pa iseceni iz FM, naziv preparata i sastav. Uglavnom kapi, za oci, usi i supozitorije. Odredjivanja i ispitivanja su ova sa foruma + ispitivanje praparata, konkretno tableta

FARMAKOLOGIJA - nas ispitivac je bio onaj, do sad vec spomenut gospodin, koji pita doziranje, formulacije koje se nalaze u prometu - stvari iz praxe sa malo teorije.  Bio je vrlo prijatan iako je imao pokoje atipicno pitanje i nije uzimao za zlo ako neko nesto promasi ili ne zna, naravno nista kardinalno. A bilo je svih oblasti, od najstandardnijih pitanja iz kardiovaskularnog, digestivnog trakta, preko antibiotika, terapije dijabetesa , psihotika, antidepresiva,ali i citostatika, HIV terapije

:missu:

BebaIx

Jel ima neko elektronsku verziju Magistralnih formula ili Formulae magistrales III? Ili mozda znate neki sajt gde mogu da ih skinem? Ako neko ima u pdf-u i to bi mi odgovaralo. Hvala unapred. Pozz.

BebaIx

Zaboravih, mozda i V Farmakopeju? :K2:

Murakami

Ej ja zavrsio u martu a jos nisam nista dobio na kucnu adresu.
Ja sam potpuno zaboravio na to dok me koleginica koja je sad polagala nije podsetila.
Da zovem Popadiju ili sta...?  :>: :K2:


Cheers !

Jovana Bg-Bl

Ljudi,jel se drzite pitanja za farmu(ovih sa forumma) ili se uci sve?
Mozda nesto ne treba,pa da se ne zezam bzvze? :)

malavestica

Quote from: Murakami on 31-07-2012, 14:39:01
Ej ja zavrsio u martu a jos nisam nista dobio na kucnu adresu.
Ja sam potpuno zaboravio na to dok me koleginica koja je sad polagala nije podsetila.
Da zovem Popadiju ili sta...?  :>: :K2:


Ako sta saznas prosledi dragi kolega

Ja sam potpuno zaboravio na to dok me koleginica koja je sad polagala nije podsetila.
Da zovem Popadiju ili sta...?  :>: :K2:


Cheers !
[/quote]

maki

Ljudi,da li prijava drzavnog i dalje kosta 8990+200 din. Na sajtu ministarstva nema nekih novijih info.

natalija2811

ispit je 27og u 16:30?da proverim....

maki


natalija2811


natalija2811

Ja imam samo receptorni prirucnik.Zanima me da li je dovoljno da predjem recepte iz njega, ili da nabavim i FM3?

maki

#658
Da li bi mozda neko mogao da iskuca koji su Rp u receptornom prirucniku? Samo njihova latinska imena,ili nesto skraceno,da skenira sadrzaj?
@natalija-ja sam cula da uglavnom dolaze Rp iz prirucnika,ali da nije 100% pravilo. Ja bih ti savetovala da ako imas vremena nabavis i FM 3  :ohwell:

TheCK

Ljudi, koliko jos imam fore da polozim drzavni, obzirom da sam staz zavrsila 31.01. ove godine?  :hm
Iskreno, ne bih volela  da se ikad vratim u apoteku, ali ipak...ko zna, bolje da polozim da mi ne propadnu potpisi...