STRUCNI ISPIT (DRZAVNI)

Started by miccelena, 28-11-2008, 14:42:45

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

makica

Niko da se oglasi 😞
Sprema li jos neko ovaj drzavni za sledecu nedelju...😒

Jovana Bg-Bl

Da poslodavac rasporedjuje zaposlene na radno mesto za koje su i sklopili ugovor o radu,tj radni odnos.Da zaposleni moze da bude premesten i na drugo radno mesto(iste struke,istih sposobnosti i znanja),kao i da poslodavac mora da obavesti zaposlenog o tome u pisanoj formi.Ako se dobro secam,ovaj ima 8 dana rok da odluci.I da,zaposleni moze biti premesten na rad na radno mesto sa nizom struc spremom-u slucaju nekih vanrednih stanja,epidemija itd.

Ovo je po secanju,naci ces to posle onog dela ko je zaposleni,ko je poslodavac...ne secam se bas.Good luck  :~

Bred

I jos jedna bitna stvar - poslodavac moze da rasporedi radnika i na i u drugo mesto i bez radnikove saglasnosti.

makica

Hvala vam, drugari! 😄

Ikica :)

Ljudi ucite li sanitarnu i transplantaciju iz ustava? I da li neko zna sta radi kasacioni sud? cula sam da je to bilo pitanje na nekom od prethodnih rokova.  :wacko:

makica

Врховни касациони суд Републике Србије је највиши суд Републике Србије и као такав је на врху пирамиде судске власти. Седиште Врховног касационог суда је у Београду. То ти је то, односно сви остали судови-опште и посебне надлежности су испод њега.

Не учи се трансплантација и санитарна!
:)))

Ikica :)


bocans

Kolege, ima li koji biohemicar da polaze sutra i dal zna za toksine hoce li biti? I jos pitanjce za ustav : jeste ucili teritorijalnu organizaciju republike, pokrajine i jedinice lokalne samouprave i koliko dataljno bezbednost na radu?

kalito

etraciklini, citostatici, cisplatin, imunosupresivi, cefalosporini, povidon-jod, antidijabetici, BKK, diuretici....
sirupi bokvice, timijana, vag.sa kantarionom, kapi za oci sa atropinom, fenilefrinom, testovi sterilnosti, kardiotonicni glikozidi, abn.toksicnost, sve pitanja koja su vec bila, sudeci po forumu...iz ustava isto.
samo zelim da zahvalim bredu jer mi je ovaj forum veoma pomogao za spremanje drzavnog, ali i uopste za praksu...
:pljes: :pljes: :pljes: :pljes: :pljes: :pljes: :pljes: :pljes: :pljes: :pljes: za bredaaaa

bocans

Ovako je izgledao strucni ispit za biohemicare u oktobru : 3 ispitivaca, od kojih jedan pita ustav, a dva pitaju biohemiju, dakle nije bilo toksina ni ovog puta (iako  je ona rospija iz ministarstva Natalija Popov rekla da ce da bude), tako da mozda vise uopste to nece ni pitati. Iz ustava se vrte uvek ista pitanja  : predsednik republike, narodna skupstina, vlada, radna knjizica,vlada,sudovi, radni odnosi (ugovor  o radu, odmori, odsustva, prekid radnog odnosa) i pitanje iz zakona o zdravst.zast.(organi zdravstvene ustanove, komora, licence,specijalizacija) A ispitivaci iz biohemije su pitali vise gde ste stazirali, sta ste radili...ja sam imala o reagensima i rukovanju njima, jer sam spomenula da sma na stazu pravila i rastvore, ali sve opustena prica, da reagensi treba da budu obelezeni, isparljive supstance se odlazu u metalni ormaric, da u lab.treba da postoji spisak postojecih hemikalija i drugo pitanje odredjivanje uk.proteina. I drugi ispitivac je pitao uglavnom da se nabraja sta ste radili na stazu i samo jedno pitanje da mu kazem neku ustanovu sek ili terc.nivoa, po izboru :-) Bilo nas je 4 i svi bili gotovim za 20-ak minuta i odmah dobili i potvrde.
Takodje, hvala svima sa foruma :ok:

Ikica :)

Evo i mene, da prenesem utiske iz oktobarskog roka. Kao prvo svi smo polozili sto je super vest.. :streber:   :pljes: Ispit je trajao neka 3 sata, do 8 smo svi dobili potvrde, a bilo nas je 40ak. Komisija je bila korektna, jedino su podeljena misljenja oko ustava, posto je bilo razlicitih iskustava ali generalno je bilo potrebno znati definicije za neke stvari a ne ispricati svojim recima kako smo ocekivali ( obavezno definicija zastitnika gradjana!!!). Pitala je bar po 5-6 pitanja, kroz celu knjigu i sve kao po knjizi sem pitanja prava roditelja, prava dece, cak i koja je razlika izmedju advokatske i farmaceutske komore. :wacko: Sto se tice tehnologije fenomenalna zena, kroz razgovor ispituje cak i sama upotpunjuje odgovor, recepti iz MF 2008 i obavezno testovi (najcesce ispitivanje sterilnosti, antibiotika, neskodljivost, pirogeni) ali i ispitivanje tableta, kapsula i sterilizacija. Od recepata bili su sirup od timijana, jagorcevine, Rivanol, kapi i masti za oci. Farmakologija skroz ok, standardne grupe lekova, nista neobicno, ali su bili cesti vitamini kao jedno od pitanja. Neka od pitanja: imunosupresivi, citostatici, terapija HIV-a, antiaritmici, Ca blokatori, anatcidi. Srecno u sledecim rokovima, samo opusteno, ali potrebno je da se zna, zato ucite!!! Veliki pozz za sve forumase i hvala svima koji su preneli svoje utiske i pomogli tokom spremanja ispita!  :wave:

bebica111

u magistralnim formulama je oficinalan prasak glukoze za oralnu upotrebu, koji pored 75g glukoze sadrzi i 1,5g acidum tartaricum. jel zna neko koja je funcija kiseline?

kajakaja

Zna li neko kada je drzavni u novembru?

Bred


bebica111

Koji deo iz Usatva se ne uci iz ove knjige za drzavni ispit?