Privatni apotekari diskriminisani?

Started by Bred, 04-12-2008, 20:55:05

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

... nastavak sa naslovne ...


"Re¹avanje ovog pitanja nije samo re¹avanje pitanja privatnih apotekara, veæ je to na prvom mestu u interesu krajnjih korisnika, a to su pacijenti”, ka¾e Vojislav Jovanoviæ, advokat Saveza privatnih apotekara Srbije.

“Nave¹æu primer malog mesta podno Rudnika, Donja ©atornja. Ima privatnu apoteku, ali bilo ko iz tog sela, ili Blaznave, ili Tre¹njevice, mora da ide u 12 kilometara udaljenu Topolu da bi dobio lek na lekarski recept. Onda tu ne¹to debelo nije u redu ni sa planom mre¾e, u krajnjoj liniji”, navodi Jovanoviæ.

I Zakon o zdravstvenoj za¹titi, Zakon o zdravstvenom osiguranju i Zakon o proizvodnji i prometu lekova ne prave razliku izmeðu dr¾avne i privatne svojine.

Uprkos brojnim obeæanjima, privatni apotekari godinama ne uspevaju da se dogovore sa Republièkim fondom, a ¹to je moglo da doprinese i u¹tedama.

“Pa primer iz 2003. gde su po¾arevaèke apoteke otvorile jo¹ ¹est dru¹tvenih apoteka u isto vreme kada u Po¾arevcu postoje privatne apoteke. Zar nije bilo racionalnije da te apoteke, da Fond sa apotekama koje veæ postoje u Po¾arevcu, za koje ne bi morali da izdvoje ni jedan jedini dinar, da se tada napi¹e i napravi ugovor sa tim apotekama”, naveo je Dragutin Rajevac, predsednik skup¹tine Saveza privatnih apotekara Srbije.

“Mi imamo prava da sve radimo. Mi èak obuèavamo studente koji zavr¹e fakultet za polaganje dr¾avnog ispita. Mi dajemo savete pacijentima koji doðu iz bilo kog razloga”, ukazuje on.

Privatni apotekari podseæaju da Fond za zdravstveno osiguranje ima ugovore i sa privatnim optièarima i sa privatnim proizvoðaèima ortopedskih pomagala.

Oni dodatno strahuju da bi lanac dr¾avnih apoteka mogao doæi u posed nekog od tajkuna koji bi mogao ostvariti potpuni monopol na tr¾i¹tu.

b92