(Re)Akcija o tr¾i¹tu narkotika

Started by Bred, 04-12-2008, 21:16:44

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92
Beograd -- Nezvaniène procene su da u Srbiji ima 60 do 80 hiljada narkomana, a cena droge ni¾a je nego u okru¾enju. Emisija (Re)Akcija istra¾ivala je tr¾i¹te narkotika.

Srbija se nalazi na jednom od glavih puteva heroina od Avganistana do zemalja zapadne Evrope. U emisiji koja je na programu veèeras na TV B92 u 21 èas, moæi æete da èujete i tragiène ispovesti biv¹ih dilera i narkomanskih zavisnika, snimljene na slobodi, ali i u zatvorima po Srbiji.

“Od najboljeg èoveka, ¹to niko za njega nije mogao jednu lo¹u reè da ka¾e, ne mo¾e¹ da veruje¹ ¹ta se tom èoveku desi”, isprièao je Bojan Reljiæ, osuðen zbog preprodaje heroina.

U godi¹njem izve¹taju o strategiji kontrole narkotika, Stejt department procenjuje da u Srbiji ima izmeðu 60 i 80 hiljada narkomana.

Pod pretpostavkom da svaki zavisnik dnevno konzumira samo jedan gram droge, dolazimo do raèunice da se u Srbiji dnevno preproda najmanje 60 do 80 kilograma.

“U ovom trenutku, gram heroina, zavisno kako ga èovek i od koga kupuje i u zavisnosti od kolièine, ko¹ta izmeðu 10 i 15 evra, ¹to je praktièno jeftinije nego obrok u restoranu srednjeg nivoa”, ka¾e Dejan Anastasijeviæ, novinar nedeljnika “Vreme”.

Kaznena politika u ovoj oblasti je blaga. Zbog proizvodnje i preprodaje droge u prethodnih pet godina osuðeno je oko 8.700 ljudi.

Èak vi¹e od dve treæine osuðeno je na uslovnu kaznu.

Svega je dva odsto onih koji æe zbog preprodaje i posedovanja narkotika u zatvoru provesti vi¹e od tri godine.

“Naravno da imam problem jer mi na ulicu izaðe opet neko ko prodaje drogu. Smeta mi, ali ja ne mogu da gubim vreme na to. Razumete”, ka¾e Milo¹ Bogièiæ iz èetvrtog odeljenja beogradskog SUP-a.



Uloga policije

Biv¹i dileri i ljudi bliski njima tvrde da se de¹ava i da policajac zapleni odreðenu kolièinu droge, a da u kriviènu prijavu unese podatke o manjoj kolièini.

U policiji ka¾u da te tvrdnje nisu taène.

Biv¹a supruga jednog narko-dilera koji se nalazi u zatvoru preprièava jednu od sliènih situacija.

“Znam da je 260 i ne¹to grama heroina naðeno, a prijavljeno je 100 grama. To znam sigurno, to je provereno. A i prièa se da nekoga privedu, bude 48 sati u stanici, odvedu ga kod istra¾nog sudije i posle predmeta nema. Ne postoji, nikada nije hap¹en. To je bilo pre ‘Sablje’, posle toga, to je promenjeno. Konkretno, promenjen je i taj sudija”, isprièala je Beba, biv¹a heroinska zavisnica.

U Sektoru unutra¹nje kontrole MUP-a Srbije ekipa (Re)Akcije dobila je podatke da je od poèetka pro¹le do septembra ove godine deset policijskih slu¾benika iz Srbije odgovaralo zbog ume¹anosti u preprodaju narkotika ili zbog prikrivanja dokaza o tome.

“Ali ja ne pamtim kada je skoro neki visoki funkcioner carine, policije - javne ili tajne, procesuiran zbog primanja mita ili povezanosti sa prometom droge. To ¹to se to nije desilo, mo¾da, znaèi da toga nema, u ¹ta je te¹ko poverovati, ili da se, iz raznoraznih razloga, u taj deo prièe uop¹te ni ne ide”, navodi novinar Dejan Anastasijeviæ.

Ekipa (Re)Akcije u veèera¹njoj emisiji izraèunala je kolike bi mogle biti zarade narko-bosova i istra¾ivala koliko su oni dostupni domaæim pravosudnim i policijskom organima.

Emisija je na programu veèeras u 21 èas.