Iz bud¾eta odr¾ivo zdravstvo

Started by Bred, 08-12-2008, 20:15:56

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92
Beograd -- Raspodelom bud¾eta za 2009. godinu omoguæen je odr¾iv zdravstveni sistem sa 12,3 milijardi dinara, kazao je ministar zdravlja Tomica Milosavljeviæ.

Za sektor zdravlja za narednu godinu sa 12,3 milijardi dinara omoguæeno je nesmetano sprovoðenje veæine planiranih aktivnosti i projekata, kazao je Milosavljeviæ, gostujuæi u emisiji B92 Ka¾iprst. On ka¾e da dr¾ava nema 8,4 milijardi dinara, koliko bi trebalo izdvojiti za tople obroke i regrese zaposlenima u zdravstvu, a koje je predviðao Op¹ti kolektivni ugovor.

Prema Milosavljeviæevim reèima, sredstva iz bud¾eta biæe dovoljna da se u 2009. godini obezbede najugro¾eniji graðani, kojih u Srbiji ima oko 700.000.

"©to se potro¹nje za zdravlje tièe, Srbija nije rasipnik nego po procentu tro¹i slièno kao druge centralnoevropske i ju¾noevropske zemlje, ali je na¹a osnovica mala i zbog toga mi imamo najmanje od Atlantika do Kavkaza, izuzimajuæi Albaniju", ka¾e on.

"Tim uslovima graðani mogu biti sigurni da ovakav bud¾et i ovakav finansijski plan Fonda napravljen je tako da oni 2009. godine ne trpe i da èak za¹titimo jo¹ znaèajnije one koji su najugro¾eniji ukidanjem participacije od poèetka 2009. godine", rekao je ministar zdravlja.

Milosavljeviæ ka¾e da, uprkos najavljenim protestima zdravstvenih radnika, neæe biti isplaæeni topli obrok i regres u 2009. godini. "Nije realno u 2009. godini oèekivati da bude primenjeno ovo pro¹ireno dejstvo Kolektivnog ugovora zbog toga ¹to jednostavno novca neæe biti za to“, ka¾e on.

"Ja nisam nigde nikad nikom obeæao da æu se zalagati za vraæanje toplog obroka i regresa. Inaèe, mislim da je to jedna mera koja lepo zvuèi, ali mislim da je mnogo va¾nije da budu dostojanstveno plaæeni za svoj rad, ¹to mislim da sada jesu mnogo vi¹e nego ranije", dodao je Milosavljeviæ
Naredne godine bi, prema reèima ministra, mogla da bude ukinuta participacija u zdravstvu za socijalno najugro¾enije graðane, ali bi mogla biti poveæana za zaposlene sa sada¹njih 20 dinara na 50.