Politika: Lista èekanja za zatvor

Started by Bred, 10-12-2008, 19:54:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: Politika
Beograd -- Trenutno oko 5.500 osuðenika u Srbiji èeka da doðe na red kako bi oti¹li na izdr¾avanje kazni, pi¹e "Politika".

Zatvori u Srbiji su tesni i nema mesta za sve osuðene. Konkretno, ni¹ki KPZ, reèeno je za "Politiku" u toj ustanovi, optimalno mo¾e da primi oko 850 osuðenika na izdr¾avanje kazne. A trenutno je prebukiran – u njemu je èak 1.100 zatvorenika, pi¹e list.

Osuðenici na izdr¾avanje kazni odlaze po odlukama i re¹enjima nadle¾nih sudova, a zatvorske ustanove prave raspored, ka¾e predsednik Okru¾nog suda u Ni¹u Danilo Nikoliæ.

Podatak da trenutno oko 5.500 osuðenih osoba u Srbiji èeka da doðe na red kako bi oti¹li na izdr¾avanje kazni, jo¹ vi¹e potvrðuje da je neophodno graditi nove kaznionice. U zatvorima je, kako ka¾e naèelnik Odeljenja za tretman Uprave za izvr¹enje sankcija Damir Joka, sada 9.800 osoba.

Od tog broja, pravosna¾ne kazne izdr¾ava 7.000 osuðenika, a preostalih 2.800 je u zatvorima iz reda pritvorenih protiv kojih se jo¹ vodi postupak, ili zbog vaspitnih mera i prekr¹aja.

“U toku je, po¹to su graðevinski radovi zavr¹eni, unutra¹nje sreðivanje novog objekta u Padinskoj Skeli, gde æe biti mesta za 450 osuðenih osoba, a u planu je izgradnja i novih u Prokuplju, Panèevu i Kragujevcu, èime æe postojeæi kapaciteti biti poveæani. Veliko je pitanje, meðutim, koliko æe i novi i poveæani kapaciteti razre¹iti celu situaciju”, rekao je Damir Joka.


b92

frckica-j

Da nije tragièno, bilo bi komièno...

Bred