Dr¾ava ne stipendira genija

Started by Bred, 20-12-2008, 19:56:55

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

| Izvor: B92
Beograd -- Uprkos uspesima, petnaestogodi¹nji matematièki genije Teodor fon Burg ne uklapa se u ar¹ine Fonda za mlade talente, pa zbog toga nema podr¹ku dr¾ave Srbije.

Mladi matematièki genije, Teodor fon Burg, godinama osvaja medalje na razlièitim takmièenjima, ali i pored toga ne zadovoljava kriterijume Fonda za mlade talente. Poèetkom decembra Fond ga je obavestio da otvori raèun kako bi bio nagraðen sa 320 hiljada dinara za uspeh na pro¹logodi¹njem takmièenju, meðutim, obeæani novac nije dobio, jer nije bio srednjo¹kolac.

Teodor je uèenik prvog razreda matematièke gimnazije, a na nedavno zavr¹enoj Juniorskoj nauènoj Olimpijadi u Ju¾noj Koreji osvojio je srebrnu medalju, pobeðujuæi starije od sebe.

Teodor fon Burg ima 15 godina, a veæ 12 godina se bavi matematikom.

Takmièeæi se u kategoriji starijih razreda, samo sa najznaèajnijih meðunarodnih takmièenja, u Srbiju je doneo 10 medalja – dve zlatne, ¹est srebrnih i dve bronzane.

Telkom æe obezbediti donaciju

A Telekom Srbija je saop¹tio da æe obezbediti finansijsku donaciju za Teodora fon Burga.

Uplatom finansijskih sredstava u vidu donacije, matematièkom geniju Teodoru fon Burgu Telekom æe poku¹ati da omoguæi da on svoj talenat razvija i samim tim promovi¹e Srbiju u svetu na najbolji moguæi naèin, saop¹tila je ta kompanija.

Telekom podseæa da je uèesnicima matematièke Olimpijade u Madridu, ukljuèujuæi i Teodora fon Burga, ranije obezbedio 3G mobilne telefone sa pretplatnim karticama, laptop raèunare i besplatan internet.
Kako je rekao za B92, na jo¹ jednu Olimpijadu u Koreju je oti¹ao sreæan zbog obeæane nagrade, vratio se jo¹ sreæniji zbog osvojene medalje, i planirao da novac potro¹i na privatne èasove, jer mu ono ¹to nauèi u ¹koli - nije dovoljno.

Kod kuæe ga je saèekalo neprijatno iznenaðenje.

“Bio sam sreæan kada su mi odobrili nagradu, po¹to su mi puno puta uskratili i skoro uvek bi mi uskratili zbog nedostatka godina, zato ¹to sam osnovna ¹kola ili suvi¹e mlad. Sada, kada sam èuo da su mi uskratili ponovo, ovoga puta je najgore, jer su mi prvobitno odobrili, pa oduzeli, ponovo nisam sreæan i smatram da je nepo¹teno”, ka¾e Teodor.

“Jednostavno je sav bio ‘pokisao’ i uæutao. Ba¹ je posle toga bio neraspolo¾en, to je veoma te¹ka vest”, isprièala je njegova majka Magda.

Magda ka¾e da je, dok se Teodor takmièio u Koreji, dobila zvanicno obrazlo¾enje prema kojem je nagrada obecana njenom sinu - gre¹ka.

“Dete je oti¹lo, i ja sam posle nekoliko dana dobila telefonski poziv. U taj prvi poziv nisam ni poverovala, jer sam mislila da se neko zavitlava, po¹to to nije vrsta informacije koja se javlja telefonom”, ka¾e ona.

“On me je pitao da li ja mislim da on treba da dobije. To je poèetak jednog neozbiljnog i besmislenog razgovora - da ne mislimo, ne bismo ni podneli. posle toga sam zakljuèila da nema svrhe da se raspravljam telefonom, i da je to jedan obièan æata koji ni pet minuta nije proveo u radu s talentima”, isprièala je Magda fon Burg.

U Ministarstvu omladine i sporta za B92 ka¾u da je do nesporazuma do¹lo zbog Teodorovog specifiènog statusa.

“U trenutku kada je osvojio nagradu, dakle u junu 2007. godine, Teodor se nalazio u 7 razredu eksperimentalnog odeljenja pri matematièkoj gimnaziji, dakle nije bio uèenik srednje ¹kole. Meðutim, po¹to je u potvrdi prvobitno stajalo da je on uèenik matematièke gimnazije, on je stavljen na spisak onih koji ispunjavaju uslove, jer se smatralo da je on uèenik matematièke gimnazije”, rekla je pomoænica ministra u sektoru za omladinu Sne¾ana Kla¹nja.

“On je morao da bude povuèen sa spiska dok se taj njegov status ne utvrdi, ukoliko se utvrdi da je bio uèenik osnovne ¹kole, on po pravilniku ne mo¾e biti nagraðen, jer morate da postupate po zakonu”, ka¾e ona.

Prema reèima Magde fon Burg, u Srbiji ima jo¹ mnogo talentovane dece koja od dr¾ave nisu dobila nikakvu pomoæ.

Ona je, u saradnji sa Unijom sindikata prosvetnih radnika, pokrenula akciju osnivanja Nacionalnog saveta za talente, koji æe se, na struèan naèin, baviti najdarovitijom decom.

I drugi talenti zapostavljeni

Sluèaj Teodora fon Burga nije usamljen. Novak Novakoviæ, koji se nalazi na postdiplomskim studijama na Istra¾ivaèkom institutu u Nansiju u Francuskoj, takoðe nije uspeo da zadovolji striktna pravila Fonda na konkursu za stipendije postdiplomaca u Evropi.

On je isprièao da 2007. nije mogao da konkuri¹e za finansijsku podr¹ku dr¾ave jer je tehnièka Vlada zaboravila da odvoji pare iz bud¾eta za potrebe Fonda, da bi ove godine bio eliminisan zbog starosne granice od 26 godina.

"Problem u mom sluèaju je bio i to ¹to sam imao osnovne studije od 4 godine i postdiplomske studije od dve godine i nakon toga magistarske studije pre nego ¹to sam upisao doktorat. To je znaèi 6 godina redovnog studiranja, bez ikakvih odlaganja ili obnavljanja godine i slièno", ka¾e on.

"A za studente medicine ta granica je bila pomerena na 28 godina. U mom sluèaju ministarstvo nije tako rasuðivalo i rekli su: Bo¾e moj, vi nemate 25, a niste na studijama medicine tako da Vam ne mo¾emo dodeliti stipendiju", obja¹njava Novak.

Novak Novakoviæ ka¾e da su ipak kritike javnosti i nevladine organizacije "Evropa nema alternativu" urodile plodom i da je nezvaniènim kanalima saznao da su on i neki studenti prihvaæeni kao izuzetak i da æe ipak dobiti odreðena sredstva koja, meðutim, nisu na nivou onih koje bi dobio na konkursu.

U samom Ministarstvu ka¾u da se razmatraju da na konkursu naredne godine pomere starosnu granicu za stipendiranje doktorskih studija.

Ministarka: Administrativni problem

Nakon emitovanja priloga u vestima na TV B92, redakciji B92 javila se ministarka sporta i predsednica Fonda za mlade talente Sne¾ana Samard¾iæ-Markoviæ.

Ona ka¾e da je problem nastao u potvrdi iz ¹kole, jer nije jasno da li je Teodor uèenik osnovne ili srednje ¹kole.

“Na Fondu smo raspravljali da li da nagraðujemo nivo takmièenja, ili status kandidata. Ono ¹to je opredeljenje ostalih èlanova Fonda bilo je da nagraðujemo status kandidata, dakle srednjo¹kolce i studente”, obja¹njava ministarka.

“Da smo nagraðivali nivo takmièenja, onda bi to bilo drugaèije. Po¹to smo dobili nejasnu potvrdu od njegove Gimnazije da li je osnovac ili sredjo¹kolac, samo smo potra¾ili zvanièno tumaèenje Ministarstva prosvete. Hoæu da ka¾em, problem je u administraciji, ali to je svakako problem koji se lako mo¾e prevaziæi”, smatra ona.

:news:

... Za ¹esnaestogodi¹njeg Teodora fon Burga, uspe¹nog matematièara, broj godina je bio veæa prepreka od matematièkih zadataka.

Meðunarodne medalje i brojne nagrade osvojene u poslednjih pet godina nisu bile dovoljne da bi ovaj sada veæ srednjo¹kolac dobio od dr¾ave stipendiju.

Predsednica Fonda Sne¾ana Samard¾iæ-Markoviæ je rekla da je njegov problem zbog starosne granice bio tehnièke prirode i da je on u meðuvremenu prevaziðen, a da je, osim sredstava iz fonda, dobio i 350.000 dinara od "Telekoma Srbije" i 80.000 dinara od Ministarstva za nauku i tehnolo¹ki razvoj.

"Poku¹ali smo da naðemo naèin da ga nagradimo iako nije ispunjavao sve uslove, bio je srednjo¹kolac formalno, ali po godinama nije zavr¹io osnovnu ¹kolu i po¹to je tako izuzetan, nai¹ao je i na izuzetne, ali male prepreke, ¹to je prevaziðeno pro¹le godine", navela je ministarka omladine i sporta.

Ona je napomenula da Fon Burg od ove godine ispunjava sve formalne uslove, pa za njegovo nagraðivanje neæe postojati problemi.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=07&dd=29&nav_category=12&nav_id=373845