Rije¹eno pitanje: koko¹ka ili jaje

Started by frckica-j, 23-12-2008, 14:35:34

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

frckica-j

Rije¹ena misterija: ¹ta je starije koko¹ka ili jaje?
Izvor: www.banjalukalive.com

Koko¹ka ili jaje? Jaje, ali dinosaurusovo. Nauènici tvrde da je jaje definitivno do¹lo na svijet prije koko¹ke.
Fosil gnijezda dinosaurusa, pronaðen devedesetih u sjevernoj Americi, sadr¾i tragove ljuske jajeta. ®enka je ta jaja izlegla prije oko 77 miliona godina na pje¹èanoj obali jedne rijeke, a zatim ih ostavila i pobjegla pred naletom vode.

Fosilizovano gnijezdo od pjeska visoko je oko pola metra, i te¾i 50 kilograma. Nauènici su analizirali gnijezdo, kao i okamenjene ostatke najmanje pet jaja.

"Podsjeæa na ptièje gnijezdo, ali ga je napravio dinosaurus. Starosne analize pokazuju da je jaje definitivno starije od koko¹ke", rekao je Fransoa Terijen, kustos paleoekologije u Rojal Tajrel muzeju u Alberti, Kanada.

Dinosaurus koji je ¾ivio u otkrivenom gnezdu najverovatnije je bio maniratorpan, teropod od kojeg su kasnije nastale ptice.

Naravno, prava zagonetka odnosila se na koko¹ku i koko¹je jaje, a ne na d¾inovske ¾ivotinje koje su vladale planetom do prije 65 miliona godina.

"Dinosaurusi su svijali gnezda i u njih polagali jaja davno prije nego ¹to su, evolucijom, ptice stigle na planetu", rekla je paleontolog Univerziteta u Kalgariju Darla Zelenicki.

Mo¾da bi originalnu zagonetku sada trebalo preformulisati - ¹ta je starije, dinosaurus ili jaje?

(MONDO)

mirror-girl

Dinosaurus ili jaje?
ja biram kokosku :>: