Otkrivamo vam kako da odaberete obuæu za vas

Started by Bred, 28-08-2006, 01:03:52

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

®uljaju me cipele!

Ne umete da odredite koja je obuæa najbolja za vas. Ni¹ta zato, mi vam nudimo nekoliko saveta koji æe vam olak¹ati izbor obuæe.

- Uvek birajte cipele sa debljim i gipkim ðonom, jer æe to ubla¾iti udarce stopala u tlo, po moguænosti sa kai¹iæima, koji poma¾u da se uèvrsti stopalo - obja¹njava dr Predrag Mugo¹a, fizijatar i dugogodi¹nji saradnik „Blica“, i dodaje:

- Najbolje su cipele od prave ko¾e, jer u njima stopalo lak¹e di¹e. Ali najva¾nije od svega je da u kupovinu cipela krenete pred kraj dana, kad je noga donekle nateèena, da biste izbegli neprijatna iznenaðenja sledeæeg dana.

©picaste cipele
One su krive za pojavu haluks valgusa (èukljeva) na unutra¹njem rubu stopala. Ova izraslina se pri dnu palca oblikuje kad se palac zbog preuskih vrhova cipela savije prema ostalim prstima. Iz istih razloga nastaju i kurje oèi.

Patike
Treba da ih nosite samo kada se bavite nekom fizièkom aktivno¹æu. Sintetièka vlakna od kojih su napravljene poveæavaju znojenje stopala i okru¾uju ga vlagom, a to je idealna podloga za razmno¾avanje gljivica. ©tavi¹e, ako patike nosite raspertlane, mi¹iæi se ste¾u da bi se stopalo zadr¾alo u obuæi, a to mo¾e da izazove morfolo¹ku promenu no¾nog palca (skvrèen palac). Ako se pertle patika pa¾ljivo zave¾u, a noge redovno peru i zatim uvek dobro osu¹e, mogu se izbeæi ove nezgode. Patike nemojte da nosite na bosu nogu, obavezno obujte pamuène èarape.

Otvorene cipele
One nisu idealna obuæa. Stopalo se u njima lak¹e pomera i trlja o zidove cipela, a to dovodi do stvaranja ¾uljeva i oro¾avanja i raspuklina na ko¾i.

Da sve to izbegnete, redovno negujte pete. Ukoliko ne mo¾ete da redovno idete na pedikir, stopala onda redovno negujte turpijom za pete i ma¾ite ih hidratantnom kremom. Japanke nosite ¹to manje, jer se u njima no¾ni palac stalno skuplja da bi odr¾ao stopalo. A postoji i moguænost da dobijete ¾uljeve ili gljivice na mestu gde su kai¹iæi izmeðu palca i prvog prsta.

Visoke potpetice
Celo stopalo treba ravnomerno da uèestvuje u podno¹enju te¾ine tela. Kod visokih potpetica, meðutim, te¾ina je prebaèena uglavnom na prednji deo stopala. Ovo mo¾e da izazove bolove u sredini prednjeg dela stopala (metatarzalgija). Èesta su i istegnuæa, posebno ako se nose jako uske i visoke potpetice, koje su ujedno i vrlo nestabilne.

S preteranim no¹enjem visokih potpetica slabi i pokretljivost èlanka, a kako se zbog nagnutosti karliènih kostiju stalno trudimo da stojimo pravo, dolazi do pritiska na lumbalni deo kième. Tako se poveæava opasnost od lumbalgija i hernija diska. Zato je mnogo bolje da se naizmenièno nose visoke potpetice i cipele sa ravnim ðonom. Trudite se da potpetice ne budu vi¹e od èetiri centimetra, kao i da stopalo bude uvek udobno sme¹teno u cipeli.

Biljana Tasiæ

blic

Vampire 666

...zaboravite sve prethodne savete...kupite martinke i resili ste problem cipela za duzi niz godina...

Darker

... a i problem ¾uljeva, jer kad se oporavite od ¾uljeva koje vam martinke naprave, za vas ¾uljevi vi¹e neæe postojati, mo¾da samo mali plikèiæi... :> :> :> :>

nasty girl

ja nosim martinke vec dugo,dugo...i nikada u zivotu nisam imala nijedan zulj od njih...

Vampire 666

...ti si unikat...ali sto rece Darker, kad jednom prelezis bolest "moje prve martinke" sve ce biti super